Thumbnail
Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας

Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν χτες σε διάφορες περιοχές της χώρας από το κύμα κακοκαιρίας που την πλήττει από το βράδυ της Κυριακής, σε συνδυασμό με την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων. Η κακοκαιρία ξεκίνησε από τη Δυτική Ελλάδα και θα διαρκέσει μέχρι σήμερα, με κύρια χαρακτηριστικά τους ισχυρούς ανέμους, τις βροχές και τις καταιγίδες. Από την Κυριακή το βράδυ αλλά κυρίως από χτες το πρωί, Καλαμάτα, Πρέβεζα, Σκάλα Λακωνίας, Πάτρα και Αττική δοκιμάστηκαν από την κακοκαιρία.

Σύμφωνα με σημερινό, εκτενές ρεπορτάζ του Ριζοσπάστη, θύμα της κακοκαιρίας έπεσε χτες ένας 52χρονος βοσκός στο Ξηροκάμπι Κυνουρίας όταν χτυπήθηκε από κεραυνό και έχασε τη ζωή του. Ο άτυχος βοσκός, που είχε βγει το πρωί με τα πρόβατά του, προσπάθησε να προφυλαχθεί από τη βροχή κάτω από ένα δέντρο, το οποίο όμως χτυπήθηκε από κεραυνό.

Ερευνες από δύο πλωτά του Λιμενικού διεξάγονταν στη θαλάσσια περιοχή Βασιλικά Σαλαμίνας, για τον εντοπισμό αγνοούμενου. Σύμφωνα με μαρτυρία περιοίκου, ένας άνδρας που επέβαινε σε μικρό σκάφος παρασύρθηκε λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων στα βράχια, ενώ το πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας εντοπίστηκε το πρωί σε πλημμυρισμένο δρόμο της Σαλαμίνας. Επί της λεωφ. Κακιάς Βίγλας έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που μετέφερε τη νεκρή στο νοσοκομείο του νησιού. Αγνωστο παραμένει αν η άτυχη γυναίκα παρασύρθηκε από το νερό της βροχής ή χτυπήθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο ή ο θάνατός της οφείλεται σε κάποιο παθολογικό αίτιο.

Στη Σκάλα Λακωνίας

Καταστροφές προκάλεσε ο ανεμοστρόβιλος που εκδηλώθηκε, χτες το πρωί, λίγο μετά τις 7, περιφερειακά της Καλαμάτας. Στη νέα είσοδο της πόλης και στην περιοχή Ασπροχώματος, όπου επικεντρώθηκε η καταστρεπτική μανία του ανεμοστρόβιλου, οι ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, βιοτεχνίες και κτήματα ήταν πολλές, ακόμη και σε μνήματα του κοιμητηρίου Ασπροχώματος. Στο πέρασμά του παρέσερνε νταλίκες, αυτοκίνητα, σκεπές εργοστασίων, στύλους της ΔΕΗ, έσπαγε τζαμαρίες καταστημάτων, ξερίζωνε δέντρα, ακόμη μετακίνησε και βαριά μηχανήματα.

Αργά το πρωί αποκαταστάθηκε μερικώς η κυκλοφορία μετά την ανατροπή νταλίκας στην είσοδο της πόλης, αφού η Τροχαία εξέτρεπε την κίνηση των οχημάτων στη λεωφόρο Αθηνών (παλαιά Εθνική οδός), όπου κι εκεί η κυκλοφορία ήταν δυσχερής από πτώση κολόνας της ΔΕΗ.

Κλιμάκια των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας έκαναν καταγραφή των ζημιών σε σπίτια και επιχειρήσεις και γεωτεχνικοί της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στις αγροτικές καλλιέργειες, όπως θερμοκήπια, ανθοκήπια και ελαιόδενδρα. «Ζητάμε η πολιτεία να κηρύξει την περιοχή πληγείσα και να συνδράμει τους επαγγελματίες εκείνους που υπέστησαν σημαντικές ζημιές, σε πολλές περιπτώσεις και ολική καταστροφή», ζήτησε με δηλώσεις της η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη.

Ανεμοστρόβιλος σάρωσε τη Σκάλα Λακωνίας αφήνοντας εικόνες καταστροφής. Επληξε τη νότια πλευρά της πόλης, ξήλωσε σκεπές σπιτιών, αναποδογύρισε πολλά αυτοκίνητα, ξερίζωσε δένδρα και προκάλεσε ζημιές σε καταστήματα. Συνεργεία του δήμου και της ΔΕΗ αποκαθιστούσαν τις βλάβες που προκάλεσε η κακοκαιρία, καθώς σημειώνονταν διακοπές ρεύματος. Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά και διακομίστηκαν στο Κέντρο Υγείας Βλαχιώτη. Η κακοκαιρία που έπληξε τη Λακωνία ήταν σφοδρή και στη Σπάρτη το χαλάζι που έπεσε ήταν σε μέγεθος πέτρας. Εκτός από την πόλη της Σκάλας, ζημιές έχουν προκληθεί και στα χωριά Ελος, Λεήμονας και Αστέρι.

Πλημμύρες σε υπόγεια και προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων προκάλεσε η κακοκαιρία στην Πάτρα. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε περισσότερες από 100 κλήσεις για άντληση υδάτων από υπόγεια καταστημάτων και σπιτιών. Επίσης, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, με μεγάλη δυσκολία γινόταν η κυκλοφορία των οχημάτων στην παραλιακή λεωφόρο Οθωνος - Αμαλίας και μάλιστα πολλοί οδηγοί αναγκάστηκαν να μπαίνουν στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου, προκειμένου να διασχίσουν το κέντρο της πόλης.

Επίσης, προβλήματα προκλήθηκαν και σε άλλους δρόμους της Πάτρας, ενώ σύμφωνα με την Πυροσβεστική τα περισσότερα προβλήματα σημειώθηκαν στο κέντρο της πόλης. Στο μεταξύ, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, πλημμύρισε το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών του δήμου, που βρίσκεται στη λιμενική ζώνη και παρέμεινε κλειστό.

Στην Πρέβεζα δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια ενώ δεκάδες κλήσεις για πλημμυρισμένα υπόγεια στο κέντρο της πόλης δέχτηκε η Πυροσβεστική. Δέχτηκε 50 κλήσεις για παροχή βοήθειας, επεμβαίνοντας με 7 συνεργεία και 14 υπαλλήλους. Πραγματοποίησαν δε 25 αντλήσεις υδάτων και 2 κοπές δέντρων, χωρίς να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα προβλήματα.

Από τις 10.30 το πρωί «άνοιξαν» οι ουρανοί στα Χανιά καθώς έβρεχε καταρρακτωδώς. Η φθινοπωρινή μπόρα προκάλεσε κυκλοφοριακό έμφραγμα, κυρίως σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.
 

Στην Αττική

Ραγδαίες βροχοπτώσεις σάρωσαν την Αττική. Περισσότερες από 130 κλήσεις για πλημμύρες και κοπές δένδρων που έπεσαν στην Αττική, από τον ισχυρό αέρα, είχε δεχτεί μέχρι το απόγευμα το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής. Τα προβλήματα εντοπίζονταν σε όλο το Λεκανοπέδιο.

Οι κλήσεις έγιναν κυρίως από περιοχές όπως Πικέρμι, Ραφήνα, Καλλιθέα, Μαραθώνα και Μελίσσια. Πυροσβέστες έκοψαν δέντρο που έπεσε στις γραμμές του τρόλεϊ στη διασταύρωση της Πέτρου Ράλλη με την Αγίας Αννης. Τα βουλωμένα φρεάτια της Πέτρου Ράλλη προκάλεσαν προβλήματα στην κίνηση των αυτοκινήτων, καθώς οι οδηγοί έπρεπε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Παράλληλα, με ρίσκο τη σωματική τους ακεραιότητα περνούσαν χτες οι οδηγοί από την Κακιά Σκάλα στην παλιά Εθνική Αθήνας - Κορίνθου, που είχε κλείσει στο ένα ρεύμα κυκλοφορίας από φερτά υλικά. Αξίζει να σημειωθεί πως η τοποθέτηση διοδίων στη διασταύρωση των Μεγάρων με τη νέα Εθνική προς Κόρινθο υποχρεώνει αρκετούς οδηγούς να επιλέγουν την παλιά Εθνική για να μετακινηθούν από τα Μέγαρα προς την Κινέττα και σε άλλα σημεία, ώστε να μην πληρώσουν το χαράτσι των διοδίων για μετακίνηση μέσα στα όρια του δήμου τους. Ομως, η περιοχή της Κακιάς Σκάλας γίνεται επικίνδυνη αφού με μια έντονη βροχόπτωση ο δρόμος γεμίζει από φερτά υλικά.

Οι μετανάστες

Η κακοκαιρία προκάλεσε μεγάλα προβλήματα και στους εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες που μένουν τις τελευταίες βδομάδες στην πλατεία Βικτωρίας, οι οποίοι με το ξέσπασμα της καταιγίδας έσπευσαν να βρουν καταφύγιο κάτω από ομπρέλες καφετεριών. Από το προηγούμενο βράδυ στην πλατεία είχαν στηθεί τουλάχιστον 40 σκηνές καθώς και νάιλον μουσαμάδες και χοντρά χαρτόνια προκειμένου να προφυλαχθούν από την επικείμενη βροχή οι μετανάστες.

Στην πλατεία έφτασαν χτες αστυνομικοί που ζήτησαν από τους αλλοδαπούς να μαζέψουν τις σκηνές λέγοντάς τους ότι δεν επιτρέπεται η τοποθέτησή τους στην πλατεία. Κάποιοι μάζεψαν τις σκηνές για να πάνε στον καταυλισμό του Ελαιώνα, πολλές όμως από αυτές παρέμειναν στην πλατεία.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που υπήρχε χθες στην πλατεία Βικτωρίας, με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, είναι ότι μεγάλος αριθμός από αυτούς για να αποφύγει την κακοκαιρία κατέφυγε στο σταθμό του ΗΣΑΠ στη Βικτώρια με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των συρμών στο σημείο αυτό.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ταξη
Τοποθέτηση νέων διευθυντών/ντριών σε κενές θέσεις σχολείων στη ΔΔΕ Δ΄ Αθήνας
Ποιοι τοποθετήθηκαν διευθυντές σε σχολεία της ΔΔΕ Δ΄ Αθήνας που είχαν συνταξιοδοτήσεις των διευθυντών τους
Τοποθέτηση νέων διευθυντών/ντριών σε κενές θέσεις σχολείων στη ΔΔΕ Δ΄ Αθήνας