Thumbnail
Δημητρης Τριμης

Την περασμένη Παρασκευή (2.10.2015), στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, εκδικάστηκε άλλη μια αγωγή των 65 εργαζομένων της εφημερίδας «Επενδυτής» που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας εδώ και 21 μήνες, διεκδικώντας τους μισθούς τους από τους συνιδιοκτήτες της εφημερίδας, Δημήτρη Μπενέκο και Αλέξη Σκαναβή.

Οι δύο ιδιοκτήτες κατέχουν και τον «Ελεύθερο Τύπο» και τον «Τύπο της Κυριακής», έχοντας συγκροτήσει όμιλο τριών εταιρειών οι οποίες εξακολουθούν να παραβιάζουν τη νομιμότητα και συμπεριφέρονται σαν να έχουν ξεγράψει τους εργαζόμενους, τόσο του «Επενδυτή», που είναι εκτός κυκλοφορίας σχεδόν δύο χρόνια, όσο και τους εργαζόμενους στο μεγάλο εκδοτικό τους εγχείρημα, στην πάλαι ποτέ «ναυαρχίδα» της Ν.Δ., τον «Ελεύθερο Τύπο», που παραπαίει συσσωρεύοντας βουνά από οφειλές στην αγορά, αλλά και εκατομμύρια ευρώ στο Δημόσιο και τις τράπεζες, με τους δημοσιογράφους και τους τεχνικούς να παίρνουν… φιλοδωρήματα όποτε έχουν διάθεση οι ιδιοκτήτες.

Οι συνεκδότες, παρότι ήταν αποδέκτες πακτωλού τραπεζικών δανείων και άμεσων ή έμμεσων κρατικών ενισχύσεων, για να επιβιώνουν οι εφημερίδες χωρίς οι ίδιοι να συνεισφέρουν ένα ευρώ, χρησιμοποίησαν λογιστικά «τρικ» και τη μέθοδο των συγκοινωνούντων δοχείων με δαιδαλώδεις και «περίεργες» συναλλαγές μεταξύ των εταιρειών τους, μετατρέποντάς τες τελικά σε επιχειρήσεις-ζόμπι.

Προσέξτε την τεχνική τους: Αρχικά οι Μπενέκος - Σκαναβής συνέστησαν μια Ανώνυμη Εταιρεία (DBAS), η οποία αγόρασε πρώτα (2010) τους τίτλους «Ελεύθερος Τύπος» και «Τύπος της Κυριακής» από τη Γιάννα Αγγελοπούλου και αργότερα (2012) τον τίτλο «Επενδυτής» (από τον γνωστό Κ. Γιαννίκο του ALTER, με την Τράπεζα Πειραιώς να προσφέρει δάνειο 1,08 εκατ. στην DBAS!).

Στο διάστημα αυτό διέσπασαν την αρχική εταιρεία σε τρεις, μία για κάθε τίτλο, συγκροτώντας όμιλο υπό κοινό μετοχικό έλεγχο και διοίκηση. Ομως το μετοχικό κεφάλαιο και τα διοικητικά συμβούλια συνεχίζουν να ανήκουν από 50% στον καθένα τους. Υστερα άρχισε το πάρτι με τη μια εταιρεία να δανείζει την άλλη και όλες μαζί να οδηγούνται σε οικονομικό αδιέξοδο.

Στους ισολογισμούς για τη χρήση του 2012 οι τρεις εταιρείες των δύο μετόχων εμφανίζουν την εξής εικόνα: Η «Ελεύθερος Τύπος» Α.Ε. εμφανίζει ζημίες 2,3 εκατ. ευρώ και αύξηση των μακροπρόθεσμων υποχρεώσεών της κατά 5,3 εκατ. ευρώ. Από αυτές τις υποχρεώσεις, οι 856.000 αφορούν τραπεζικό δανεισμό και τα 4,5 εκατ. αφορούν δύο ομολογιακά δάνεια που εξέδωσε η «Ελεύθερος Τύπος» και «αγόρασαν»... υποχρεωτικά οι άλλες δύο εταιρείες των μετόχων.

Ετσι, η «DBAS Εμπορική», στην οποία εν τω μεταξύ (από Απρίλιο 2012) έχει ενταχθεί ο «Επενδυτής», καταγράφει στο ενεργητικό της ομολογίες 1,9 εκατ. ευρώ, σύνολο παθητικού 6,2 εκατ. ευρώ, τραπεζικό δανεισμό (βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο 2,6 εκατ. – το 1,07 αφορά τον δανεισμό από Πειραιώς για την αγορά του «Επενδυτή») και καθαρές ζημίες μόλις 16.976 ευρώ.

Ομολογιακά δάνεια

Η άλλη εταιρεία (SABD, που είναι η ιδιοκτήτρια του «Τύπου της Κυριακής») εμφανίζει στο ενεργητικό της ομολογίες 2,6 εκατ. (το υπόλοιπο του ομολογιακού τής «Ελεύθερος Τύπος»), σύνολο παθητικού 11,3 εκατ. ευρώ, υποχρεώσεις προς τις τράπεζες 2,9 εκατ. και καθαρές ζημίες 454.000 ευρώ.

Με λίγα λόγια οι εταιρείες των Μπενέκου – Σκαναβή δημιουργούνται σαν «ρώσικες μπάμπουσκες» με περιουσιακά στοιχεία που εισφέρονται από τη μια στην άλλη. Ετσι, προκύπτει μια τεχνητή κατανομή βαρών και αξιώσεων που δεν αντιστοιχεί στο αντικείμενο δραστηριότητας κάθε εταιρείας, με αποτέλεσμα η εταιρεία DBAS που εκδίδει τον «Επενδυτή» να εμφανίζεται δυσανάλογα επιβαρυμένη σε σχέση με τη βασική δραστηριότητά της.

Το πιο απτό παράδειγμα επιβάρυνσης είναι το ομολογιακό δάνειο ύψους 1,9 εκατ. ευρώ που έχει φορτωθεί στην DBAS και εμφανίζεται ως μακροπρόθεσμη αξίωσή της έναντι της «Ελεύθερος Τύπος» (νυν ΗΜΕΠΕΤ).

Οι δύο μέτοχοι επιλέγουν δηλαδή να φέρουν την DBAS σε κατάσταση «οιονεί χρεοκοπίας» και εν ονόματι αυτής αρνούνται να ικανοποιήσουν τις αυτονόητες αξιώσεις των εργαζομένων. Ισχυρίζονται ότι η εταιρεία που εκδίδει τον ημερήσιο «Ελ. Τύπο» (ΗΜΕΠΕΤ Α.Ε.) στις 31.12,2011 όφειλε 2.300.965,18 ευρώ στην εταιρεία που το 2012 αγόρασε εν τέλει τον «Επενδυτή» (DBAS A.E.).

Για να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη οφειλή μεταξύ των δυο συγγενών-συνδεδεμένων επιχειρήσεων, επελέγη -κατά τα λεγόμενα της οικονομικής διευθύντριας του ομίλου- να εκδώσει ομολογιακό δάνειο η εταιρεία του «Ελεύθερου Τύπου» και να αγοράσει αυτές τις ομολογίες η εκδότρια εταιρεία του «Επενδυτή», χωρίς να καταβάλει χρήματα, ώστε η συγκεκριμένη οφειλή να καταστεί μακροπρόθεσμη (δεκαετής για την ακρίβεια) και συνεπώς... αόρατη.

Αποτέλεσμα των συγκεκριμένων μεθοδεύσεων, η εταιρεία που εξέδιδε τον «Επενδυτή» να συντηρείται από τα έσοδα του «Ελεύθερου Τύπου», σύμφωνα με τα λεγόμενα της οικονομικής διευθύντριας του ομίλου, και τον Σεπτέμβριο του 2014 η εκδότρια εταιρεία του «Επενδυτή» να οφείλει στην εκδότρια εταιρεία του «Ελεύθερου Τύπο» 1.519.513,70 ευρώ!

Είναι προς επιπλέον διερεύνηση επομένως αν μέρος των προμηθευτών και των πιστωτών τής -κατά τα λοιπά «ανενεργής»- DBAS πληρώνεται ήδη από τα έσοδα των άλλων εταιρειών. Γνωρίζουμε τι σημαίνουν όλα αυτά νομικά και περιμένουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες και τη Δικαιοσύνη να ξεκαθαρίσουν την υπόθεση. Χρέη ύψους 30.000.000 προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες και τους εργαζόμενους δεν είναι αστεία πράγματα. Ιδίως αν ο ένας από τους ιδιοκτήτες του ομίλου βρίσκεται και στη λίστα Λαγκάρντ.

 

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kozani
Κυρ. Πιερρακάκης: «Αυτή είναι η ομορφότερη και πιο σύγχρονη πανεπιστημιούπολη στη χώρα»!
«Στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας συζητήσαμε με εκπαιδευτικούς πώς μπορεί το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και...
Κυρ. Πιερρακάκης: «Αυτή είναι η ομορφότερη και πιο σύγχρονη πανεπιστημιούπολη στη χώρα»!
amfitheatro.jpeg
Έγιναν 108 τα Τμήματα ΑΕΙ που μαζί με το πτυχίο παραχωρούν και μεταπτυχιακό τίτλο!
Έγιναν 108 τα τμήματα που απονέμουν ενιαίο και αδιάσπαστο τίτλο σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master)
Έγιναν 108 τα Τμήματα ΑΕΙ που μαζί με το πτυχίο παραχωρούν και μεταπτυχιακό τίτλο!