Thumbnail
Ο καταξιωμένος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Ο καταξιωμένος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Γιώργος Ζουπάνος, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 4 μηνών με αναστολή.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Σύντακτων, αφορμή στάθηκαν τα γεγονότα που συνέβησαν στην παραλία του Ελληνικού το 2008 και ενώ ο ίδιος συμμετείχε ειρηνικά σε κινητοποίηση για τον καθαρισμό της.

Την άνοιξη του 2008 πλήθος πολιτών κατέβηκαν στην ελεύθερη ακτή του Αγίου Κοσμά για να συμμετάσχουν στον καθαρισμό της παραλίας που πριν από ένα χρόνο είχε ανοίξει για τους πολίτες, χωρίς τα κάγκελα της ντροπής.

Ο καταξιωμένος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Γιώργος Ζουπάνος, ως ενεργός πολίτης έδωσε το «παρών», προασπιζόμενος το δικαίωμα για ελεύθερες παραλίες.

Μετά τον καθαρισμό της οι πολίτες ακολούθησαν τη δημοτική αρχή Κορτζίδη που πήγε να σφραγίσει για μια ακόμη φορά διπλανό νυχτερινό κέντρο, το οποίο συνέχιζε να λειτουργεί παρά τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Το αποτέλεσμα ήταν ο Γιώργος Ζουπάνος να βρεθεί στο έδαφος, χτυπημένος στο κεφάλι και το σώμα και στη συνέχεια να δεχθεί αντι-μήνυση από υπάλληλο του κέντρου που υπεδείχθη ως αίτιος.

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2015, έπειτα από αλλεπάλληλες αναβολές, το Β΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών τού επέβαλε την ίδια ποινή με εκείνη που επέβαλε στον θύτη. «Λυπάμαι για την απόφαση. Εκθέτει τη Δικαιοσύνη» δήλωσε ο Γιώργος Ζουπάνος στην «Εφ.Συν.» εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία του να αποκατασταθεί σύντομα το όνομά του.

Οι σωματικές βλάβες που υπέστη ο 58χρονος τότε καθηγητής του ΕΜΠ όπως και το πολεμικό κλίμα που επικράτησε στην κινητοποίηση κατεγράφησαν αναλυτικά στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο.

Παρά το ογκώδες οπτικό υλικό (βίντεο και φωτογραφίες), η Αστυνομία δεν κατάφερε να βρει κανέναν από τους υπαίτιους, ενώ ο αντίδικος, κατά του οποίου κατέθεσε μήνυση ο κ. Ζουπάνος, αντεπιτέθηκε καταθέτοντας μήνυση και ο ίδιος.

Απώλεια του φακέλου

Η εκδίκαση είχε συνεχείς αναβολές. Στο διάστημα αυτό διαπιστώθηκε τρεις φορές η απώλεια του φακέλου με τα στοιχεία Ζουπάνου, ο οποίος έλειπε και από τη διαδικασία της 28ης Σεπτεμβρίου.

Τα βίντεο που έδειχναν τον καθηγητή να προπηλακίζεται επανακατατέθηκαν, όπως και οι φωτογραφίες και τα ιατρικά πιστοποιητικά, αλλά ο πρόεδρος του δικαστηρίου δεν τα έκανε δεκτά.

Μάλιστα, απαγόρευσε σειρά ερωτήσεων που θέλησε να υποβάλει η συνήγορος του Γ. Ζουπάνου, Γιάννα Κούρτοβικ.

Ο πρόεδρος, μετά την πολύωρη διαδικασία, επέβαλε και στους δύο την ίδια ποινή φυλάκισης 4 μηνών με αναστολή.

Προηγουμένως η εισαγγελέας είχε προτείνει για μεν τον Γ. Ζουπάνο απαλλαγή από την κατηγορία, για δε τον αντίδικο μετατροπή της κατηγορίας σε πταίσμα που οδηγούσε σε παραγραφή λόγω της παρέλευσης οκτώ ετών, χωρίς να αμφισβητείται το γεγονός.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 01/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

προσφυγικά
Αστυνομική βία και αυθαιρεσία: Χτύπησαν και «τύλιξαν» σε μια κόλλα χαρτί 15χρονο μαθητή - Καταγγελία γονέων
Στα Προσφυγικά: ««Ομάδα αστυνομικών της ΔΡΑΣΗ συνέλαβαν τον μαθητή μας Χ.Κ. βίαια και τον οδήγησαν στη ΓΑΔΑ, χτυπώντας τον, εξυβρίζοντάς τον και...
Αστυνομική βία και αυθαιρεσία: Χτύπησαν και «τύλιξαν» σε μια κόλλα χαρτί 15χρονο μαθητή - Καταγγελία γονέων