Thumbnail
Σκληρό αναμένεται να είναι το νέο ασφαλιστικό 

Θέμα 15ετίας έθεσαν με το καλημέρα των διαπραγματεύσεων για το ασφαλιστικό οι επικεφαλής των θεσμών, οι οποίοι κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο εμφανίστηκαν με «σκληρές διαθέσεις». Χωρίς να ζητήσουν ξεκάθαρα την κατάργηση της 15ετίας και την αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για τη λήψη σύνταξης σε 20 χρόνια (6.000 ημέρες ασφάλισης - ένσημα), οι επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών υποστήριξαν ότι η λήψη σύνταξης με λίγα έτη λειτουργεί εκ προοιμίου αποτρεπτικά για τη συνέχιση της ασφάλισης. Παράλληλα, εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί στην πρόταση του Ελληνα υπουργού για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά δύο μονάδες, για τα επόμενα τρία χρόνια, προκειμένου να διαφυλαχτεί ως «εθνική κόκκινη γραμμή» η προστασία των κύριων συντάξεων, χωρίς να ανοίξουν τα χαρτιά τους.

Σύμφωνα με την "Καθημερινή" από τις συνεχείς ερωτήσεις που έθεσε το κουαρτέτο στον κ. Κατρούγκαλο, διεφάνη η πρόθεσή τους να ανοίξουν εκ νέου θέμα 15ετίας, δηλαδή της ελάχιστης απαιτούμενης περιόδου ασφάλισης για να λάβει κάποιος σύνταξη.

Οι δανειστές υποστήριξαν ότι η πρόβλεψη για καταβολή της σύνταξης με 15 έτη ασφάλισης λειτουργεί αποτρεπτικά για την ασφάλιση. Στην πράξη, οι εκπρόσωποι των δανειστών επανέρχονται εκτός ατζέντας, σε ένα θέμα που είχαν συμφωνήσει με την προηγούμενη κυβέρνηση και αφορούσε την αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για τη λήψη σύνταξης, από 15 (4.500 ένσημα) σε 20 χρόνια (6.000 ένσημα). Δεν αποκλείεται, στη συζήτηση που γίνεται για την εθνική σύνταξη, οι εκπρόσωποι των θεσμών να επιδιώξουν τη διασύνδεση της καταβολής της με εισοδηματικά κριτήρια, στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος έχει μόνο 15 έτη ασφάλισης. Αλλωστε, σχετική πρόβλεψη υπήρχε στο μνημόνιο, δεν θεσμοθετήθηκε όμως όταν ψηφίστηκαν οι διατάξεις που προβλέπουν την καταβολή της κατώτατης σύνταξης μόνο μετά τη συμπλήρωση των 67 ετών.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 01/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα