Thumbnail

Η σύντροφος του συλληφθέντος Γιώργου Πετρακάκου με το πρόσχημα μιας ανακριτικής διαδικασίας που ποτέ δεν τελειώνει και όλο ανανεώνεται κρατείται μήνες τώρα προφυλακισμένη μακριά από τα δύο παιδιά της (2 και 4,5 χρονών).

Παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν όταν οι διωκτικές αρχές αποφασίσουν να εμπλέξουν με τον «αντιτρομοκρατικό» Νόμο οποιονδήποτε φέρεται να έχει διαπράξει ένα ποινικό αδίκημα, αρκεί να έχει πολιτική τοποθέτηση στο χώρο των αντιεξουσιαστών αναρχικών.

Η Μαρία Θεοφίλου σύντροφος του Πετρακάκου, ο οποίος κατηγορείται για ληστείες, αλλά και για συνεργασία με ποινικούς και αναρχικούς κρατούμενους, συνελήφθη στο σπίτι της με τα παιδιά της ενώ η αστυνομικές αρχές και ο ανακριτής διερευνούν την ενδεχόμενη συμμετοχή και εμπλοκή της σε κάποια ενέργεια. 

Αυτή η μόδα με τις προφυλακίσεις μητέρων, συζύγων και συντρόφων κατηγορουμένων ξεκίνησε σχετικά πρόσφατα και φυσικά αφορά αποκλειστικά τον συγκεκριμένο χώρο.

Στην προκειμένη δε περίπτωση κι ενώ υπάρχει πρόσφατη νομική διάταξη για την κατ' οίκον κράτηση συγγενών ενώ ιδιαίτερα από χθες υπάρχει και νόμος για γυναίκες με νήπια που δεν είναι απλά ύποπτες, αλλά βαριά καταδικασμένες ώστε να μπορούν να περιορίζονται κατ' οίκον και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους μέχρι τα 8, η Μαρία Θεοφίλου στερείται τα μικρά της τα οποία ξαφνικά έχασαν από δίπλα τους και τους δυο γονείς, είτε αποδειχτεί ότι είναι, είτε ότι δεν είναι ένοχοι. 

Προφανώς τα παιδιά των αναρχικών οφείλουν να τιμωρηθούν για το πολιτικό πιστεύω και τις πράξεις των γονιών τους περισσότερο από τα παιδιά οποιουδήποτε άλλου ακόμα και δολοφόνου. 

Ποιο θα είναι λοιπόν το επόμενο βήμα στα πλαίσια της καταπολέμησης της τρομοκρατίας; Να συλλαμβάνονται και τα μωρά; Δεν είναι αστείο είναι ντροπή! 

Ανακοίνωση εξέδωσε η πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων με αίτημα το αυτονόητο: Την αποφυλάκιση της Μαρίας Θεοφίλου ώστε να μπορέσει να σταθεί δίπλα στα μωρά της. 

Η εκδικητικότητα απέναντι σε όσους αμφισβήτησαν με τις πράξεις τους το Νόμο δεν μπορεί να είναι σύμβουλος της δικαιοσύνης ειδικά όταν αυτό αφορά μωρά παιδιά.

Κι αν αυτό δεν φτάνει στα αυτιά του όποιου ανακριτή και εισαγγελέα οφείλει να φτάσει στα αυτιά του Υπουργείου διότι εκτός των άλλων παραβιάζονται διατάξεις του Νόμου. 

Ακολουθεί η ανακοίνωση  της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων 

Να αποφυλακιστεί άμεσα η παράνομα προφυλακισμένη Μαρία Θεοφίλου

Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2015

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2015, οι αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας για να προβούν στη σύλληψη του Γιώργου Πετρακάκου, έστρεψαν τα όπλα τους εναντίον του ίδιου, της συντρόφου του Μαρίας Θεοφίλου και των δύο ανήλικων παιδιών τους 2 και 4,5 ετών.

Πέντε μέρες αργότερα, οι δικαστικές αρχές προέταξαν τα δικά τους «όπλα». Η δίωξη του Γιώργου Πετρακάκου με βάση τις αμφιλεγόμενες διατάξεις των τρομονόμων κρίθηκε ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμείνει προσωπική υπόθεση. Έτσι, η υποτιθέμενη ποινική του ευθύνη διαχύθηκε σε όλα τα μέλη της οικογένειάς του: η Μαρία Θεοφίλου με ανεπαρκέστατα στοιχεία κατηγορήθηκε για σωρεία εγκλημάτων και προφυλακίστηκε, ενώ τα παιδιά της «καταδικάστηκαν» να στερηθούν μέσα σε μία ημέρα και τους δύο γονείς τους.

Η εκδικητικότητα μέσω των άδικων προφυλακίσεων συγγενών υποδίκων ή καταδίκων δεν είναι άγνωστη στην ελληνική δικαστηριακή πρακτική. Η πρόσφατη διάταξη στον νόμο Παρασκευόπουλου, με την οποία προκρίνεται η επιβολή περιοριστικών όρων αντί της προσωρινής κράτησης στις υποθέσεις αυτές, δεν εφαρμόζεται. Η περίπτωση της Μαρίας Θεοφίλου πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να τεθεί τέλος στoν άδικο εγκλεισμό της, ο οποίος έχει ως μόνο έρεισμα μία παρωχημένη αντίληψη «περί ευθύνης συγγενών» και  αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την ψυχική υγεία των δύο νηπίων της.

Η μόνη συγγενική σχέση που θα έπρεπε να απασχολεί τις αρχές, είναι αυτή που συνδέει τη Μαρία Θεοφίλου ως μητέρα με τα δύο ανήλικα παιδιά της και επιβάλλει να βρίσκεται δίπλα τους σε αυτήν την ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων στέκεται στο πλευρό της Μαρίας Θεοφίλου και ζητά την άρση της άδικης προσωρινής της κράτησης, ώστε να επιστρέψει επιτέλους στα παιδιά της.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Πηγή: efsyn.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα