Thumbnail
Στο πλαίσιο της λεγόμενης Τραπεζικής Ένωσης

Σε λειτουργία τίθεται από σήμερα ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης (Single Resolution Mechanism, SRM) των τραπεζών της ευρωζώνης, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.  

Στο πλαίσιο της λεγόμενης Τραπεζικής Ένωσης, από την 1η Ιανουαρίου 2016 τέθηκε σε πλήρη λειτουργία ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης, στόχος του οποίου είναι η ενίσχυση του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος και η αποφυγή μελλοντικών κρίσεων μέσω της έγκαιρης και αποτελεσματικής εξυγίανσης των διασυνοριακών και εγχώριων τραπεζών.

«Tώρα έχουμε ένα σύστημα για την εξυγίανση των τραπεζών, έτσι ώστε οι φορολογούμενοι να προστατεύονται από την υποχρέωση να διασώζουν τις τράπεζες, όταν αυτές χρεοκοπούν. Τα λάθη των τραπεζών δε θα βαραίνουν πλέον τους ώμους των πολλών» δήλωσε σχετικά ο επίτροπος για την Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, Τζόναθαν Χιλ.

Σύμφωνα με το νέο κανονισμό, το κόστος της εξυγίανσης των τραπεζών θα κατανέμεται σε πρώτη φάση μεταξύ μετόχων, ομολογιούχων και καταθετών άνω των 100.000 ευρώ, ενώ στη συνέχεια, προβλέπεται η συνεισφορά του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης, το οποίο μέχρι το 2024 θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει 55 δισ. ευρώ από εισφορές των ίδιων των τραπεζών.

Όπως επισημαίνει το capital.gr, σύμφωνα με το "ποσό" των υπηρεσιών που στοχεύει να αγοράσει εκτιμάται ότι για την περίοδο 2016 - 2020 έχει κάνει πρόβλεψη για εκκαθάριση 10 περίπου τραπεζών. Το ποσό αυτό όμως όπως διευκρινίσθηκε από το SRB μπορεί να αυξηθεί αν χρειασθεί και δεν συνδέεται με συγκεκριμένες προγραμματισμένες ανάγκες...

Παράλληλα σε εφαρμογή τίθεται και η περίφημη οδηγία BRRD, που επιτρέπει το κούρεμα καταθέσεων για την διάσωση των τραπεζών. 


Όπως αναφέρει το capital.gr, ο κίνδυνος για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, παραμένει υψηλός. 
Τα σημεία προσοχής παραμένουν το ύψος των καταθέσεων και ανακτησιμότητα των κόκκινων δανείων. 


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος όσον αφορά τις καταθέσεις, δεν συνίσταται αισιοδοξία καθώς τον μήνα Νοέμβριο οι καταθέσεις είχα συρρικνωθεί στα 120,9 δις ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 12ετίας. 


Όσον αφορά την ανακτησιμότητα των "κόκκινων δανείων" οι υπολογισμοί –οι σχετικά αισιόδοξοι– κάνουν λόγο για ανάκτηση ποσού της τάξης των 35 – 40 δισ. ευρώ από το σύνολο των 117 δισ. ευρώ.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα