Thumbnail
Το κύριο άρθρο της Αυγής

Το πρώτο κλειδί για τη διαχείριση των σημερινών προσφυγικών και μεταναστευτικών "ροών" προς την Ευρώπη -μια άσχημη λέξη, που εντέχνως κρύβει ότι πρόκειται για ανθρώπους και παραπέμπει στην απειλή μιας... φυσικής καταστροφής, ενός τσουνάμι- το κρατάει η Τουρκία.

Και δεν έχει καμία διάθεση να κάνει όλα αυτά τα ο- ποία υπόσχεται στη μεγάλη γείτονα προς Δυσμάς, στην Ευρώπη, η οποία έχει βρεθεί στην ανάγκη της, επειδή είναι ανίκανη να βρει μια λογική λύση, βασισμένη αφενός στις περιβόητες ευρωπαϊκές αξίες της, αφετέρου στην ισχύ μιας Ένωσης σχεδόν 500 εκατομμυρίων ανθρώπων που άνετα θα μπορούσε να αντέξει και ένα και δύο και τρία εκατομμύρια πρόσφυγες.

Αντιθέτως, σχεδόν επιδεικτικά, η Τουρκία σταματάει και κυρίως αφήνει και πάλι να σαλπάρουν οι βάρκες με τους πρόσφυγες από τα παράλιά της, θυμίζοντας ότι έως ένα βαθμό αυτή αποφασίζει πόσοι άνθρωποι θα στοιβαχτούν στα σύνορα που κλείνουν από την Ειδομένη μέχρι το αυστριακό Νίκελσντορφ. Μάλιστα, φαίνεται ότι όσο εύκολα έδωσε άλλο τόσο εύκολα πήρε πίσω τη δέσμευσή της να δέχεται να επιστρέψουν στο έδαφός της όσοι πρόσφυγες διασώζονται στα διεθνή χωρικά ύδατα -υπό την επερχόμενη επιτήρηση του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, στο προσφυγικό το πιο βρόμικο παιχνίδι δεν το παίζει η Τουρκία, η οποία δεν έχει άλλωστε για σημαία της τις ευρωπαϊκές αξίες. Το παίζουν τώρα η Αυστρία και από την αρχή οι χώρες του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία), που έχουν την ψευδαίσθηση ότι θα κλείσουν τη βαλκανική διαδρομή, πιέ- ζοντας τις αδύναμες μη κοινοτικές χώρες να ορθώσουν συρματοπλέγματα, και η προσφυγική κρίση θα εξαφανιστεί ως διά μαγείας. Για αυτές τουλάχιστον.

Κι αν οι Αυστριακοί έχουν το ελαφρυντικό ότι τουλάχιστον κράτησαν στη χώρα τους σχεδόν 100.000 πρόσφυγες, πριν αποφασίσουν να βάλουν ένα επικίνδυνο και "παράνομο -σύμφωνα με την Κομισιόν- πλαφόν εισόδου, οι υπόλοιποι είπαν ξεκάθαρα "αφήστε τους να πνιγούν". Μόνο έτσι μπορεί να μεταφραστεί η απαξιωτική κατηγορία ότι η Ελλάδα δεν είναι ικανή να φυλάξει τα σύνορά της -τα σύνορα της Ευρώπης.

Βρόμικο παιχνίδι, όμως, παίζουν κι εκείνες οι χώρες της Ε.Ε. που σφυρίζουν αδιάφορα, επειδή έχουν την... τύχη να μη συνορεύουν με τη βαλκανική διαδρομή, κωλυσιεργούν με τη μετεγκατάσταση και γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την κοινοτική αλληλεγγύη.

Κατόπιν όλων αυτών, η απόφαση της συνόδου κορυφής της προηγούμενης Παρασκευής δεν αξίζει ούτε το χαρτί στο οποίο γράφτηκε. Ας φροντίσει τουλάχιστον η Ελλάδα να διατηρήσει την ανθρώπινη αλληλεγγύη και τις αξίες της.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 03/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

syneleysi_foitites
Ερχονται διαγραφές για «παλιούς» φοιτητές; Οσοι συμπλήρωσαν τον χρόνο σπουδών δεν μπορούν να ενταχθούν σε καθεστώς μερικής φοίτησης
Ανοίγει ο δρόμος των διαγραφών για «λιμνάζοντες» φοιτητές που είχαν εισαχθεί στα ΑΕΙ πριν από την ψήφιση του νόμου Κεραμέως και έκτοτε ξεπέρασαν (ή...
Ερχονται διαγραφές για «παλιούς» φοιτητές; Οσοι συμπλήρωσαν τον χρόνο σπουδών δεν μπορούν να ενταχθούν σε καθεστώς μερικής φοίτησης
Απολύσεις εργαζομένων
Ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί: Οι απολύσεις υπονομεύoυν την ποιότητα των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών.
Μελέτη Κλαδικού Ινστιτούτου ΟΙΕΛΕ: Οι ανεξέλεγκτες απολύσεις βλάπτουν ακόμη και τις πιο ισχυρές επιχειρήσεις - Οι προτάσεις της Ομοσπονδίας για τις...
Ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί: Οι απολύσεις υπονομεύoυν την ποιότητα των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών.
daskalos_16.jpg
Εκπαιδευτικός: «Το ένα και μοναδικό που ζητώ είναι να αποχωρήσω με αξιοπρέπεια χωρίς να "σέρνομαι" στην τάξη».
Ένας δάσκαλος από την Πάρο γράφει
Εκπαιδευτικός: «Το ένα και μοναδικό που ζητώ είναι να αποχωρήσω με αξιοπρέπεια χωρίς να "σέρνομαι" στην τάξη».