Thumbnail
Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

Επιμέλεια: Ζωή Καραθανάση

Το γυναικείο φύλο χαρακτηρίζεται κατά βάση ως αδύναμο, ενώ πολλές φορές υποτιμάται από το ανδρικό. Έχει δημιουργηθεί ένα στερεότυπο όσον αφορά τις γυναίκες και τις ικανότητές τους. Βέβαια, σε σχέση με άλλες χρονικές περιόδους οι γυναίκες διαθέτουν μία σεβάσμια και εξίσου ισότιμη με τους άντρες θέση στην κοινωνία. Παράλληλα, τόσο στη σύγχρονη λογοτεχνία όσο και στον κινηματογράφο ξεχωρίζουν δυναμικές και εκρηκτικές γυναικείες παρουσίες που ανατρέπουν κάθε στερεότυπο για τις γυναίκες. Ας δούμε ορισμένες από αυτές:

Daenerys Targaryen

Η όμορφη χαρακτήρας του Game of Thrones αποτελεί παράδειγμα για μία γυναίκα γεμάτο δυναμισμό. Ένας χαρακτήρας που έχει σκοπό της ζωή της να ελευθερώσει όλους τους δούλους και να αποδώσει δικαιοσύνη. Είναι η νόμιμη διάδοχος του θρόνου και έχει βάλει στόχο να τον διεκδικήσει. Διαθέτει 3 δράκους κι έναν ολόκληρο στρατό. Ελάχιστοι είναι αυτοί που θέλουν να αναμετρηθούν μαζί της και ακόμη λιγότεροι αυτοί που δεν την θεωρούν αρκετά δυνατή.

Arya & Sansa Stark

Δύο ακόμη γυναικείοι χαρακτήρες του Game of Thrones που αξίζει να συμπεριληφθούν σε αυτό το άρθρο. Δύο αδερφές που έχασαν τον πατέρα τους, ολόκληρη την οικογένεια τους, αλλά και η μία την άλλη. Καλούνται, λοιπόν, να συνεχίσουν μόνες τους πια τη ζωή τους και να αντιμετωπίσουν καταστάσεις. Η κάθε μία με το δικό της τρόπο κατορθώνει να επιβιώσει. Η αντοχή, το θάρρος, η γενναιότητα και η εξυπνάδα των αδερφών αποτελεί σημαντικό κριτήριο της δύναμής τους.

Hermione Granger

Η ατρόμητη μάγισσα από τον Harry Potter αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι οι γυναίκες μόνο αδύναμες δε μπορούν να θεωρηθούν. Η ευφυΐα της, η τόλμη, η αποφασιστικότητά της είναι δείγματα ενός χαρακτήρα που μπορεί να αντιμετωπίσει οτιδήποτε σταθεί εμπόδιο μπροστά της και την αποθαρρύνει να κάνει πραγματικότητα αυτό που επιθυμεί. Η Ερμιόνη πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους γυναικείους χαρακτήρες της σύγχρονης λογοτεχνίας που μπορούν να λειτουργήσουν ως πρότυπο.

Katniss Everdeen

Η πρωταγωνίστρια του The Hunger Games προκειμένου να σώσει την αδερφή της παίρνει τη θέση της στους αγώνες πείνας. Είναι διατεθειμένη να δώσει και την ίδια της τη ζωή για να επιβιώσουν οι άνθρωποι για τους οποίους νοιάζεται. Η δυναμικότητά της και η εξυπνάδα της είναι αυτά που της επιτρέπουν να επιστρέψει πίσω στο σπίτι της, αλλά και εν τέλει να ενθαρρύνει την επιτυχή επανάσταση των καταπιεσμένων. Μία χαρακτήρας που επιλέγει να μην ακολουθήσει τη μάζα και την εξουσία, αλλά να πολεμήσει για τις αρχές και τα πιστεύω της.

Rose Hathaway

Η χαρακτήρας του Vampire Academy είναι προστάτιδα της φίλης της, η οποία πρόκειται για ένα βασιλικό πρόσωπο. Εκπαιδεύεται έτσι ώστε να αντιμετωπίσει πλάσματα που προσπαθούν να βλάψουν εκείνη και τη φίλη της. Βέβαια, το πείσμα της την μπλέκει σε διάφορες περιπέτειες. Ωστόσο η αποφασιστικότητά της να σώσει τα  πρόσωπα που αγαπά είναι εξαιρετικά μεγάλη και δε θα σταματήσει μέχρι να το επιδιώξει. Ο έντονος και ζωηρός χαρακτήρας της είναι αυτά που ξεχωρίζουν και ενισχύουν τον δυναμισμό της.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aupnia-ypnos.jpg
«Διαζύγιο ύπνου»: Γιατί γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στα ζευγάρια
Aνακαλύφθηκε ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να πάρουν τον καναπέ ή τον ξενώνα, ενώ μόνο το 25 τοις εκατό των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα...
«Διαζύγιο ύπνου»: Γιατί γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στα ζευγάρια