Συντάκτης: Μάριος Χριστοδούλου, Αρτεμις Σπηλιώτη
Με προίκα ακόμα ένα χαρτοφυλάκιο που θα περιλαμβάνει αποκλειστικά τις εταιρείες κοινής ωφέλειας, δηλαδή ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΠΑ, κ.ά. θα ριχτεί στη μάχη για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας το νέο Ταμείο Πλούτου το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Η αξιοποίηση θα γίνει με βάση το γαλλικό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο η θέση του κράτους είναι ισχυρή. Οι αποφάσεις για τις αποκρατικοποιήσεις λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο, έχοντας υπόψη τον συνολικό σχεδιασμό της οικονομίας.
Ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών θα είναι το πρόσωπο που θα εισηγείται τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις.
Η περιουσία των ΔΕΚΟ, το νέο χαρτοφυλάκιο που δημιουργείται, θα αποτελέσει ουσιαστικά την τέταρτη θυγατρική του νέου Υπερταμείου, μετά:
⚫ Το ΤΑΙΠΕΔ, που θα πρέπει να ολοκληρώσει επτά εκκρεμούσες αποκρατικοποιήσεις οι οποίες ήδη «τρέχουν» και τα έσοδα των οποίων θα πάνε υπέρ της αποπληρωμής του χρέους.
⚫ Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με τις συμμετοχές του Δημοσίου στις τράπεζες.
⚫ Την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, που διαθέτει χαρτοφυλάκιο 80.000 ακινήτων του Δημοσίου.
Αυτά αποφασίστηκαν στη χθεσινή μαραθώνια συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, και Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, με το κουρτέτο των δανειστών.
Σε αυτήν «κλείδωσαν» οι διατάξεις που αφορούν τη δομή, τη λειτουργία και φυσικά τα περιουσιακά στοιχεία που θα αναλάβει να αξιοποιήσει το νέο Ταμείο Πλούτου και τα οποία θα καθοριστούν από ειδική Ομάδα Δράσης (Task Force), πάντα υπό την υψηλή εποπτεία των ευρωπαϊκών θεσμών.
Ο καθορισμός των μελών της Ομάδας Δράσης, σύμφωνα με το Μνημόνιο, έπρεπε να είχε γίνει έως τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά παραμένει σε εκκρεμότητα.
Η Ομάδα Δράσης, όπως προβλέπεται από το μνημόνιο, θα πρέπει:
◼ Να προετοιμάσει το πλαίσιο των στόχων, της δομής και της διοίκησης του υπό σύσταση φορέα, ώστε να υπάρξει ομαλή μετάβαση από το υφιστάμενο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) στο νέο Υπερταμείο.
◼ Να καταθέσει λεπτομερείς προτάσεις για το πώς θα δρομολογηθεί η έναρξη λειτουργίας του Ταμείου.
◼ Να προσδιορίσει τα περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσαν να μεταβιβαστούν στο Υπερταμείο και τους βέλτιστους τρόπους άντλησης εσόδων από αυτά, με έμφαση στα ακίνητα που ανήκουν στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ).
Κοινής αποδοχής
Το νομοσχέδιο για το νέο Ταμείο Πλούτου θα προβλέπει ακόμη:
◈ Ο πρόεδρος και ακόμα ένα από τα συνολικά 5 μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου θα επιλέγονται από τους πιστωτές μας, με την πρόσθετη πρόβλεψη ο πρόεδρος να είναι κοινής αποδοχής.
Το Εποπτικό Συμβούλιο θα είναι το κεντρικό όργανο του Ταμείου, που θα λαμβάνει όλες τις αποφάσεις για το ποια περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου θα διατεθούν προς πώληση, μίσθωση, πώληση και επαναμίσθωση (sale and leaseback) ή άλλες μορφές «αξιοποίησης», όπως είναι η τιτλοποίηση.
◈ Το Διοικητικό Συμβούλιο θα διορίζεται από το Εποπτικό Συμβούλιο και θα είναι «ψαλιδισμένο» εκτελεστικό όργανο, δηλαδή θα καλείται απλώς να υλοποιήσει τις αποφάσεις που θα λαμβάνονται από το Εποπτικό, στο οποίο και θα λογοδοτεί.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο η ελληνική πλευρά όσο και οι πιστωτές θα έχουν δικαίωμα βέτο για τα πρόσωπα που θα προταθούν ως μέλη του Εποπτικού.
◈ Η λήψη οποιασδήποτε απόφασης προϋποθέτει ενισχυμένη πλειοψηφία (4 στα 5 μέλη του Εποπτικού).
Πηγή: efsyn.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη