Thumbnail

Η αποτυχία συμφωνίας στην Ντόχα για περιορισμό της παραγωγής πετρελαίου οδηγεί σε πτώση άνω του 5% τις τιμές του "μαύρου χρυσού". Το γεγονός αυτό κάνει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να χτυπούν "κόκκινο".

"Δεν υπάρχει συμφωνία", ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του υπουργού Πετρελαϊκών Πηγών της Νιγηρίας, Εμάνουελ Ίμπε Κατσίκουου μετά το πέρας των συνομιλιών. Ωστόσο, ο υπουργός Πετρελαίου του Κατάρ δήλωσε πως ένα ενδεχόμενο πάγωμα της παραγωγής θα συζητηθεί στη σύνοδο των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ τον επόμενο Ιούνιο στη Βιέννη.

Οι διαπραγματεύσεις των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγικών χωρών στην Ντόχα για το «πάγωμα» της παραγωγής, "ναυάγησαν" μετά την απαίτηση της Σαουδικής Αραβίας για συμμετοχή και του Ιράν, το οποίο είχε εξαρχής ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμμετέχει.

Η εξέλιξη αυτή αναζωπυρώνει τις ανησυχίες της πετρελαϊκής βιομηχανίας ότι οι μεγάλοι πετρελαιοπαραγωγοί μπαίνουν και πάλι στη μάχη της αύξησης των μεριδίων τους, ιδιαίτερα μετά τις απειλές του Ριάντ για μεγάλη αύξηση της παραγωγής του, αν δεν υπάρξει συμφωνία για «πάγωμα».

Σύμφωνα με το Euro2day oι μετοχές του κλάδου των εμπορευμάτων δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις, με την BP να καταγράφει απώλειες 2,3%, την Royal Dutch Shell 2,9%, την Antofagasta 3,4%, την Anglo American 2,3% και την Glencore 2.5%.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,7% στις 340 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου κατά 0,7% στις 6.300 μονάδες, κατά 1% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.454 μονάδες και κατά 0,6% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 9.989 μονάδες. Πτώση 1% για τον ισπανικό δείκτη IBEX στις 8.755 μονάδες και 0,95% για τον ιταλικό FTMIB στις 18.088 μονάδες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

eksetasi.jpg_b2_1.jpg
Πανελλήνιες 2024: Το πρόγραμμα υποψηφίων της Ειδικής κατηγορίας Ελλήνων Εξωτερικού
Πρόγραμμα εξετάσεων για τις Πανελλήνιες 2024, υποψηφίων της Ειδικής κατηγορίας των Ελλήνων του εξωτερικού
Πανελλήνιες 2024: Το πρόγραμμα υποψηφίων της Ειδικής κατηγορίας Ελλήνων Εξωτερικού