Thumbnail
Λίμνη Ευβοίας

Πάνω από 50.000 στρέμματα, κυρίως δάσος, έχουν καεί από τη μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε την ευρύτερη περιοχή στη Λίμνη Ευβοίας, εκτιμά ο δήμαρχος της περιοχής Χρήστος Καλυβιώτης.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Καλυβιώτης επισημαίνει τη μεγάλη κινητοποίηση όλου του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, «τον καλό συντονισμό που υπήρξε, με καλή συνεργασία, με αυτοθυσία». «Αν δεν υπήρχε αυτή η αντιμετώπιση θα είχαμε θρηνήσει και θύματα, αλλά και περιουσίες, σε μια τόσο μεγάλη πυρκαγιά δεν υπήρξε το παραμικρό», λέει χαρακτηριστικά, και ευχαριστεί όλες τις υπηρεσίες.

Ακόμη, απευθύνει έκκληση προς όλους τους επισκέπτες και φίλους του δήμου, να επισκεφθούν την περιοχή. «Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Να έρθουν οικογένειες να περάσουν πάρα πολύ καλά, έχουμε πολλά υπόλοιπα ωραιότατα δάση και πευκοδάση, και με πλατάνια. Τους προσκαλούμε να έρθουν, θα περάσουν πάρα πολύ καλά, και θα έχουν την ευκαιρία να δουν τι ζημιά κάνει μια πυρκαγιά για να προσέχουμε το περιβάλλον σαν τα μάτια μας», επισημαίνει.

Η συνέντευξη του δήμαρχου Μαντουδίου- Λίμνης- Αγίας Άννας, Χρήστου Καλυβιώτη, έχει ως εξής:

Πιστεύετε ότι η φωτιά τελειώνει σήμερα; Σβήνει;

Αυτό δεν μπορεί κανείς να το πει με βεβαιότητα, γιατί εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες, και συγκεκριμένα από τον άνεμο. Το μοναδικό μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει είναι στην ανατολική πλευρά του μετώπου της πυρκαγιάς, στην ανατολική πλευρά του δήμου μας, κοντά στο Όρος Καντήλι, όπου εκεί έχουν πέσει όλες οι εναέριες και επίγειες δυνάμεις, κόβονται ζώνες με πάρα πολλά μηχανήματα για να μην επεκταθεί η φωτιά. Κατά τα υπόλοιπα, στον δήμο μας δεν υπάρχουν προβλήματα, αναμένουμε κάποιες αναφλέξεις, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τον άνεμο.

Έχω την αίσθηση, κύριε δήμαρχε, ότι έπεσε πάνω όλη η κυβέρνηση, όλα τα μέσα, ή κάνω λάθος;

Ακριβώς έτσι είναι, και εγώ έχω από τη θέση αυτή να σας πω με υπερηφάνεια ότι το υπουργείο, η Γενική Γραμματεία (Πολιτικής Προστασίας), οι πυροσβεστικές υπηρεσίες, όλο το δασαρχείο, όλη η κρατική μηχανή έπεσε πάνω στη φωτιά. Και ήδη υπήρξε αυτό το αποτέλεσμα. Βεβαίως ήταν άνισος ο αγώνας. Θέλω να τους ευχαριστήσω πάρα πολύ όλους, όπως το λέω και δημόσια, για τον καλό συντονισμό που υπήρξε, με καλή συνεργασία, με αυτοθυσία, όλες τις υπηρεσίες. Δεν έχω να πω κανένα παράπονο, αντιθέτως τα καλύτερα. Ακόμη και ο δήμαρχος που τηλεφωνούσε για να έρθουν εναέριες δυνάμεις γινόταν αμέσως, και σας το λέω με υπερηφάνεια, και ευχαριστώ πάρα πολύ όλους.

Αν δεν υπήρχε αυτή η αντιμετώπιση από τη Γενική Γραμματεία και το Συντονιστικό Κέντρο θα είχαμε θρηνήσει και θύματα αλλά και περιουσίες. Προσέξτε, σε μια τόσο μεγάλη πυρκαγιά δεν υπήρξε το παραμικρό. Είναι μεγάλο πράγμα αυτό που σας λέω.

Αυτή η φωτιά τι αφήνει πίσω της, δήμαρχε; Πόσες χιλιάδες στρέμματα έχει κάψει και τι έχει κάψει;

Από μια πρώτη εκτίμηση πρέπει να έχουμε χάσει πάνω από το 10% της έκτασης του δήμου μας. Ο δήμος μας είναι περίπου 550.000 στρέμματα. Πρέπει να έχουμε χάσει πάνω από 50.000 στρέμματα.

Αυτά τα 50.000 στρέμματα σε τι ποσοστό είναι δάσος; Έχει και καλλιέργειες και ελιές;

Είναι πευκοδάσος το μεγαλύτερο ποσοστό και υπήρξαν ενδιάμεσα στα χωριά, στην πορεία της φωτιάς, κάποιες περιοχές που ήταν καλλιεργημένες, κάποια ελαιόδεντρα στην πλευρά του μοναστηριού. Πάντως, ήταν το μικρότερο κακό που μπορούσε να γίνει σε μια τόσο μεγάλη καταστροφή.

Εσείς τι ζητάτε τώρα από την Πολιτεία, την επόμενη μέρα;

Εμείς ήδη ζητήσαμε μετά τη συνάντηση που έγινε με τον υπουργό (Προστασίας του Πολίτη), και ανταποκρίθηκε άμεσα, και τον ευχαριστούμε θερμά όλοι οι πολίτες του τόπου μας, τον ευχαριστούμε γιατί κατά τη σύσκεψη που έγινε χθες με όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, μας το υποσχέθηκε και εγκρίθηκε, και ο δήμος μας τέθηκε σε έκτακτη ανάγκη. Και ήδη αυτή τη στιγμή προχωράει η νόμιμη διαδικασία για να μπορέσουν να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες του δήμου μας, τα έκτακτα έξοδα που έχουν δημιουργηθεί. Φανταστείτε πόσες μηχανές δουλεύουν, πόσες μπουλντόζες πόσα αυτοκίνητα. Μπορώ να σας πω ότι τα μηχανήματα και τα αυτοκίνητα ξεπερνάνε τα 120 με 150, και είναι μεγάλα οχήματα.

Άρα κινητοποιηθήκατε και εσείς πάρα πολύ. Κύριε δήμαρχε, πόσοι κάτοικοι μένουν στον δήμο σας;

Στη Λίμνη τώρα πρέπει να είμαστε γύρω στους 4.500 με 5.000 -το καλοκαίρι, αυτή τη στιγμή. Και κινδύνεψε και η Λίμνη, όπως ξέρετε, η έδρα του δήμου μας. Αλλά υπήρξε τέτοιος καλός συντονισμός και προληπτικά μέτρα. Έγινε ψυχολογική προετοιμασία των κατοίκων, καθάρισαν οι δρόμοι για να διέρχονται βαριά οχήματα, ενόψει εκκένωσης της πόλης. Δεν έχει ξανασυμβεί αυτό. Φοβηθήκαμε μήπως αλλάξει ο καιρός. Ευτυχώς δεν άλλαξε, όπως συνήθως αλλάζει σε εμάς εδώ, έχουμε τη λεγόμενη μπουκαδούρα- θα μας έφερνε όλη την κάπνα και θα πνιγόταν όλο το χωριό. Δεν άλλαξε και η προετοιμασία μας παρέμεινε ως προετοιμασία, δεν υλοποιήθηκε η εκκένωση των πολιτών. Βεβαίως, αμέσως η Πολιτική Προστασία, με την προετοιμασία που κηρύξαμε εμείς ως δήμος, έστειλε και πλοίο για διαφυγή από θαλάσσης, για οτιδήποτε ανάγκες υπήρξε ιατρείο από τους Σαμαρείτες, δεν είχαμε προβλήματα. Θεωρώ ότι παρά την κακοτυχία μας από την πυρκαγιά, δεν είχαμε το παραμικρό, ανθρώπινες ζωές ή τραυματισμούς, δεν χάσαμε ούτε ένα ζώο, τα προστάτεψαν όλοι -βεβαίως είχαμε άλλες υλικές ζημιές, στο περιβάλλον, στο δάσος μας-, και προστατευτήκαν στο μέγιστο βαθμό οι περιουσίες, ξενοδοχεία και οικείες.

Θέλω να υποβάλω μια παράκληση προς όλους τους συμπατριώτες, τους τουρίστες, τους επισκέπτες και φίλους του δήμου μας. Μπορεί να πάθαμε αυτή τη ζημιά, αλλά είναι μέσα στα δάση η ζημιά αυτή. Ερχόμενος κάποιος στον δήμο μας από Χαλκίδα προς το Προκόπι, Μαντούδι, Λίμνη, Αγία Άννα κ.λπ. δεν θα δει καμένα πράγματα, δεν θα μαυρίσει η ψυχή του εκεί. Το μόνο που θα νιώσει άσχημα είναι όταν πάει μέσα στο δάσος. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Να έρθουν οικογένειες, να περάσουν πάρα πολύ καλά, έχουμε πολλά υπόλοιπα ωραιότατα δάση, και πευκοδάση και με πλατάνια. Τους προσκαλούμε να έρθουν, θα περάσουν πάρα πολύ καλά, και θα έχουν την ευκαιρία να δουν τι ζημιά κάνει μια πυρκαγιά για να προσέχουμε το περιβάλλον σαν τα μάτια μας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΦΕΚ κατανομής 4.451 θέσεων για μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικών κατά κλάδο και ειδικότητα
Καθορισμός κατά κλάδο και ειδικότητα ή ειδίκευση του αριθμού των 4.451 κενών θέσεων που θα καλυφθούν με τον διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών και μελών...
ΦΕΚ κατανομής 4.451 θέσεων για μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικών κατά κλάδο και ειδικότητα