Thumbnail
Διατρέχετε κίνδυνο να δημιουργήσετε σοβαρές ελλείψεις στον οργανισμό σας

Ο άνθρωπος εξελίχθηκε καταναλώνοντας τόσο φυτικές, όσο και ζωικές τροφές. Εξαλείφοντας τελείως είτε την μία, είτε την άλλη πηγή λήψης θρεπτικών συστατικών, διατρέχετε κίνδυνο να δημιουργήσετε σοβαρές ελλείψεις στον οργανισμό σας.

Ειδικά εκείνοι που έχουν επιλέξει την χορτοφαγία ή εκείνοι που γενικά και συστηματικά απέχουν από κάθε είδους ζωική τροφή, οφείλουν να γνωρίζουν τα ακόλουθα και να προσέχουν πάρα πολύ, αφού κινδυνεύουν με έλλειψη στα παρακάτω 4 βασικά συστατικά:

Βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12 είναι μια βασική θρεπτική ουσία που δεν βρίσκεται σχεδόν σε καμία φυτική τροφή. Επίσης γνωστή και ως κοβαλαμίνη, η βιταμίνη Β12 είναι μια υδατοδιαλυτή θρεπτική ουσία που εμπλέκεται στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, στην συντήρηση των νεύρων και στην φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου.

Βρίσκεται κυρίως σε ζωικές τροφές, όπως ψάρια, κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά.

Κρεατίνη

Είναι ένα μόριο που υπάρχει σε ζωικές τροφές. Το μεγαλύτερο μέρος της αποθηκεύεται στους μυς, αλλά σημαντική ποσότητα συγκεντρώνεται επίσης στον εγκέφαλο. Λειτουργεί ως ένα εύκολα προσβάσιμο απόθεμα ενέργειας για τα κύτταρα των μυών, δίνοντάς τους μεγαλύτερη δύναμη και αντοχή.

Καρνοσίνη

Είναι ένα αντιοξειδωτικό που συγκεντρώνεται στους μυς και στον εγκέφαλο. Είναι πολύ σημαντική για τη λειτουργία των μυών. Τα υψηλά επίπεδα καρνοσίνης στους μυς συνδέονται με μειωμένη μυϊκή κόπωση και βελτιωμένη σωματική απόδοση. Η καρνοσίνη βρίσκεται μόνο σε ζωικές τροφές.

Χοληκαλσιφερόλη (βιταμίνη D3)

Η βιταμίνη D είναι μια βασική θρεπτική ουσία που έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες. Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη D συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαφόρων παθήσεων, όπως:

Οστεοπόρωση, με αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων στους ηλικιωμένους
Καρκίνος
Καρδιακές παθήσεις
Σκλήρυνση κατά πλάκας
Κατάθλιψη
Διαταραχή της λειτουργίας του εγκεφάλου
Απώλεια μυϊκής μάζας και μειωμένη αντοχή, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένα άτομα
Υπάρχουν δύο τύποι βιταμίνης D στη διατροφή, η εργοκαλσιφερόλη (D2) που βρίσκεται στα φυτά, και η χοληκαλσιφερόλη (D3) που βρίσκεται στις ζωικές τροφές.

Από αυτούς τους δύο τύπους βιταμίνης D, η χοληκαλσιφερόλη (από ζώα) είναι πολύ πιο ισχυρή από ό,τι η εργοκαλσιφερόλη. Με άλλα λόγια, αυξάνει τα επίπεδα της βιοδραστικής βιταμίνης D στο αίμα πολύ πιο αποτελεσματικά.

Οι καλύτερες πηγές χοληκαλσιφερόλης είναι τα λιπαρά ψάρια και οι κρόκοι αυγών. Άλλες πηγές περιλαμβάνουν συμπληρώματα, μουρουνέλαιο, ή εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως γάλα ή δημητριακά.

Πηγή: authoritynutrition.com via iatropedia.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

THE-GUARDIAN
Ένας 80χρονος μαθητής συγκινεί τον Guardian: «Αν θέλετε, γράψτε ότι τα όνειρα δεν τελειώνουν»
Ένα αναπάντεχο viral θέμα που συγκινεί: «Ο καλύτερος στην τάξη: Έλληνας στα 80 του ξεκινάει νυχτερινό σχολείο μετά από μια ζωή μόχθου», είναι ο...
Ένας 80χρονος μαθητής συγκινεί τον Guardian: «Αν θέλετε, γράψτε ότι τα όνειρα δεν τελειώνουν»