Thumbnail
Η υπόθεση της διερεύνησης του σκανδάλου Novartis

Η υπόθεση της διερεύνησης του σκανδάλου Novartis από Ελληνες και Αμερικανούς έχει ανοίξει το πεδίο για μια συνολικότερη έρευνα στον χώρο της Υγείας και ειδικά σ’ εκείνον την πολιτικής φαρμάκου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Εφ.Συν.», οι έρευνες των αρχών έχουν ξεκινήσει εδώ και ενάμιση χρόνο, πριν προκύψει το θέμα με τη γερμανικών συμφερόντων πολυεθνική εταιρεία.

Ερευνες που διενεργούνται με μυστικότητα και στις οποίες έχουν κληθεί να καταθέσουν κορυφαία στελέχη του υπουργείου Υγείας και που η πορεία τους συγκλίνει πλέον με εκείνες της Εισαγγελίας της Διαφθοράς για την υπόθεση Novartis.

Σήμερα, η «Εφ.Συν.» φέρνει στο φως μια σειρά από μέιλ, τα οποία προκαλούν εύλογες απορίες τόσο για τον σημερινό αντιπρόεδρο της Ν.Δ., Αδωνι Γεωργιάδη, όσο και για τον αναπληρωτή κοσμήτορα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Νίκο Μανιαδάκη, και αφορούν τον ρόλο του τελευταίου στο υπουργείο Υγείας.

Υπενθυμίζουμε ότι η «Εφ.Συν.» στις 14 Ιανουαρίου 2017, σε ρεπορτάζ με τίτλο «Ο πετυχημένος μάνατζερ, ο “άτυπος” σύμβουλος και οι τιμές των φαρμάκων», είχε αναφερθεί στον κ. Μανιαδάκη και είχε θέσει μια σειρά από ερωτήματα.

Το κυριότερο εξ αυτών ήταν αν είχε θέση συμβούλου στο υπουργείο ο Ν. Μανιαδάκης την ώρα που αναλάμβανε μελέτες για λογαριασμό φαρμακευτικών εταιρειών ως καθηγητής στην ΕΣΔΥ.

Σημειώναμε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα σοβαρό αν ο κ. Μανιαδάκης ήταν έστω και άτυπα σύμβουλος, καθώς στην προκειμένη περίπτωση έχουμε το λεγόμενο conflict of interest, τη “σύγκρουση συμφερόντων”», αφού ο άνθρωπος που συμβουλεύει τον υπουργό Υγείας δεν μπορεί ταυτόχρονα να λαμβάνει χρήματα από φαρμακευτικές εταιρείες.
Η διάψευση

Λίγες μέρες αργότερα ο κ. Μανιαδάκης εξέδωσε μια ανακοίνωση, απαντώντας τόσο στο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» όσο και σε άλλα που τον ενέπλεκαν στην υπόθεση Novartis.

Μεταξύ άλλων και αφού διέψευδε την ανάμιξή του στη φαρμακευτική πολιτική της πρόσφατης περιόδου, σημείωνε τα εξής:

«Δεν συμμετείχα ποτέ σε κανένα όργανο ή επιτροπή σχετική με την έγκριση, τιμολόγηση ή αποζημίωση φαρμάκων. Η ευθύνη για τις αποφάσεις αυτές είναι αποκλειστική αρμοδιότητα θεσμοθετημένων δημόσιων οργάνων, των οποίων η σύνθεση και οι διαδικασίες λειτουργίας είναι σαφώς ορισμένες από την κείμενη νομοθεσία και των οποίων ουδέποτε υπήρξα τυπικά ή άτυπα μέλος ή συμμετείχα στις διαδικασίες τους. Η συμβουλευτική εμπλοκή μου ως ειδικού εμπειρογνώμονα αφορούσε αποκλειστικά και μόνο θέματα της ευρύτερης πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων στον τομέα Υγείας».

Σύμφωνα λοιπόν με τα μέιλ που παρουσιάζουμε σήμερα, ένα εξ αυτών, με ημερομηνία 20 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 11.20, αποστέλλεται από τον κ. Μανιαδάκη προς τον υπουργό Υγείας και έχει θέμα: «Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης».

Το κείμενο που συνοδεύει το μέιλ γράφει τα εξής: «Βασιλεία, αυτήν εδώ να υπογράψει πριν φύγουμε σήμερα, Νίκος».

Το ερώτημα είναι τι περιελάμβανε το σχέδιο της απόφασης που έπρεπε να υπογράψει ο τότε υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης.

Νωρίτερα, λοιπόν, εκείνη τη μέρα η Διεύθυνση Φαρμάκων και Φαρμακείων του υπουργείου Υγείας είχε στείλει τόσο στον υπουργό όσο και σε άλλες υπηρεσίες του υπουργείου το τελικό προς υπογραφή σχέδιο που αφορούσε διατάξεις τιμολόγησης φαρμάκων (αριθμ. οικ. 325/5851/Γ.Π./20.1.2014) και μπήκε σε ΦΕΚ την επόμενη μέρα (ΦΕΚ Β’ 88/21-01-2014).

Από το γραφείο του υπουργού, το μέιλ στάλθηκε στον κ. Μανιαδάκη, ο οποίος αφού προφανώς το μελέτησε, στη συνέχεια, απαντώντας, προέτρεψε την υπάλληλο να το δώσει στον υπουργό να το υπογράψει και μάλιστα πριν να φύγουν.

Για την Ιστορία, αξίζει να αναφερθεί ότι το αμέσως επόμενο διάστημα υπήρξαν ουκ ολίγα δημοσιεύματα που εγκαλούσαν τον υπουργό για προνομιακή μεταχείριση των ξένων φαρμακευτικών έναντι των εγχώριων.
Και η... αυτοδιάψευση

«Δεν υφίσταται ουδεμία σύγκρουση συμφερόντων σύμφωνα με τον νόμο, τη δεοντολογία και τη διεθνή πρακτική ανάμεσα στην ερευνητική δραστηριότητα και την ιδιότητά μου ως καθηγητή και εμπειρογνώμονα για την έκφραση συμβουλευτικής θέσης επί συγκεκριμένων ζητημάτων ευρύτερης πολιτικής Υγείας», ανέφερε, συν τοις άλλοις, ο κ. Μανιαδάκης στην ανακοίνωσή του.

Είναι προφανές, όμως, πως μια υπουργική απόφαση που αφορά διατάξεις τιμολόγησης φαρμάκων και για την οποία ο κ. Μανιαδάκης είχε άποψη τόσο για το περιεχόμενό της όσο και για το πότε έπρεπε να υπογραφεί, απέχει παρασάγγας απ’ όσα αναφέρει ο ίδιος στην ανακοίνωσή του περί μη ανάμιξής του στη φαρμακευτική πολιτική και σίγουρα δεν ανήκει στα ζητήματα «ευρύτερης πολιτικής Υγείας».

Πόσο μάλλον όταν έναν μήνα πριν, και συγκεκριμένα στις 17 Δεκεμβρίου του 2013, ο κ. Μανιαδάκης είχε αναλάβει μια δίμηνη έρευνα για λογαριασμό της εταιρείας Janssen-Cilag Φαρμακευτική ΑΒΕΕ με τίτλο: «Μελέτη και ανάλυση σχετικά με τη βέλτιστη στρατηγική εισαγωγής των φαρμακευτικών προϊόντων INCIVO, ZYTIGA, XEPLION στη φαρμακευτική αγορά» με κατ’ αποκοπή αμοιβή 3.600 ευρώ (αρ. πρωτ. 3058).

Κατά συνέπεια και με βάση όλα τα ανωτέρω, ίσως και ο τότε υπουργός Υγείας και νυν αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Αδωνις Γεωργιάδης, να πρέπει να δώσει απαντήσεις αν τελικά ο κ. Μανιαδάκης ήταν ή όχι σύμβουλός του σε θέματα τιμολόγησης φαρμάκων και αν γνώριζε ή όχι ότι ο αναπληρωτής κοσμήτορας της ΕΣΔΥ, παράλληλα με τις συμβουλές που έδινε στον ίδιο, φρόντιζε να καλύπτει και τις ερευνητικές ανάγκες των φαρμακευτικών εταιρειών επ’ αμοιβή.

 

Πηγή: Δημήτρης Τερζής - Εφημερίδα των Συντακτών

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τάξη, έδρα, πίνακας, μαυροπίνακας, τετράδια
Σήμερα στη Βουλή για το Πολλαπλό Βιβλίο και την Πανεπιστημιοποίηση της ΑΣΠΑΙΤΕ
Παρατάσεις, καθυστερήσεις, παλινωδίες σχετικά με τη διαδικασία συγγραφής, αξιολόγησης και εισαγωγής του πολλαπλού βιβλίου στα σχολεία της χώρας -...
Σήμερα στη Βουλή για το Πολλαπλό Βιβλίο και την Πανεπιστημιοποίηση της ΑΣΠΑΙΤΕ