Συντάκτης: Δημήτρης Αγγελίδης
Με τα τραύματά του ακόμη νωπά, ο Ζισάν Ελάχι υπήχθη τελικά στις προστατευτικές διατάξεις για τα θύματα και τους μάρτυρες ρατσιστικών εγκλημάτων, που δικαιούνται άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, έστω και μετά από έντονες αντιδράσεις
Πριν προλάβουν καλά καλά να επουλωθούν τα τραύματα από την άγρια ρατσιστική επίθεση που δέχτηκε στις αρχές Φεβρουαρίου στον Ασπρόπυργο ο Πακιστανός Ζισάν Ελάχι, πριν καν βγει από το Αττικό Νοσοκομείο την Παρασκευή, τον συνέλαβε η αστυνομία και τον οδήγησε στο κρατητήριο του Α.Τ. Χαϊδαρίου, με την πεταλούδα του ορού ξεχασμένη πάνω στο χέρι του.
Ακόμα και αστυνομικοί του τμήματος, μιλώντας σε εκπροσώπους της ΚΕΕΡΦΑ και της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας που επικοινώνησαν μαζί τους, εξέφρασαν την απορία τους για τη σύλληψή του σ’ αυτή την κατάσταση.
Είπαν όμως ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε άλλο, μόνο να τον κρατήσουν, καθώς εκκρεμούσε σε βάρος του απόφαση απέλασης επειδή δεν είχε χαρτιά.
Τελικά, το μεσημέρι του Σαββάτου, μετά τη δημοσιοποίηση της σύλληψης από την ΚΕΕΡΦΑ και την οργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από το αστυνομικό τμήμα, κινητοποιήθηκε το γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας και ο κρατούμενος αφέθηκε ελεύθερος.
Με απόφαση της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, η απέλασή του αναστέλλεται μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία υπαγωγής του στις προστατευτικές διατάξεις για τα θύματα και τους μάρτυρες ρατσιστικών εγκλημάτων, που δικαιούνται άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους.
Αστυνομικές πηγές επισημαίνουν στην «Εφ.Συν.» ότι υπάρχει νομικό κενό για το διάστημα που μεσολαβεί από την καταγγελία του ρατσιστικού εγκλήματος μέχρι την ολοκλήρωση της προανακριτικής διαδικασίας και την άσκηση δίωξης από την Εισαγγελία ρατσιστικών εγκλημάτων και ισχυρίζονται ότι στο διάστημα αυτό είναι σύννομη η σύλληψη και κράτηση των θυμάτων.
Ωστόσο, το πραγματικό κενό φαίνεται να βρίσκεται στην ενημέρωση της αστυνομίας για τη νομοθεσία ή στον τρόπο που την ερμηνεύει και την εφαρμόζει.
Ο νόμος 4332/2015, ο νόμος Χριστοδουλοπούλου για την ιθαγένεια, προβλέπει ότι απαγορεύεται η απέλαση θύματος ή ουσιώδους μάρτυρα ρατσιστικών εγκληματικών πράξεων που «προσέρχεται προς υποβολή καταγγελίας ή αναφορά του περιστατικού στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, μέχρι την έκδοση της προβλεπόμενης [...] πράξης του αρμόδιου εισαγγελέα».
Χωρίς αποθάρρυνση
Ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλης Παπαδόπουλος, που συμμετείχε στη σύνταξη του νόμου, διευκρινίζει στην «Εφ.Συν.» ότι σκοπός της διάταξης είναι ακριβώς να δοθεί στους μετανάστες χωρίς χαρτιά η δυνατότητα να καταγγέλλουν ή να αναφέρουν στην αστυνομία τα ρατσιστικά εγκλήματα, χωρίς να αποθαρρύνονται από τον φόβο της απέλασης.
«Ποιος μηχανισμός της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε στη σύλληψη του Ζισάν Ελάχι ενώ ήταν θύμα επίθεσης, για την οποία είχε ήδη επιληφθεί το Τμήμα Ρατσιστικής Βίας; Πώς και ποιοι από το Αττικό Νοσοκομείο ειδοποίησαν το Α.Τ. Χαϊδαρίου ότι ολοκληρώθηκε η θεραπεία του Ζισάν Ελάχι και ότι πήρε εξιτήριο; Ο νόμος για την καταπολέμηση της ρατσιστικής βίας φαίνεται ότι εφαρμόζεται… κατόπιν διαμαρτυριών, ενώ την ίδια στιγμή λειτουργούν περίεργοι παραμηχανισμοί ακύρωσής του» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους η ΚΕΕΡΦΑ και η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας.
Πηγή: efsyn.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη