mathites-ekpaideusi-eksetaseis
Διεξαγωγή εξετάσεων διαγνωστικού χαρακτήρα για μαθητές ΣΤ’ Δημοτικού και Γ’ Γυμνασίου

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β 1801/11-4-2025 η Απόφαση υπ. αριθ. πρωτ. 38640/ΓΔ4 της Υπουργού ΠΑΙΘΑ, Σοφίας Ζαχαράκη, που αφορά τη διεξαγωγή σε εθνικό επίπεδο εξετάσεων διαγνωστικού χαρακτήρα για τους μαθητές της ΣΤ’ τάξης των Δημοτικών Σχολείων και της Γ’ τάξης των Γυμνασίων, για το σχολικό έτος 2024-2025.

Σκοπός των εξετάσεων είναι η εξαγωγή πορισμάτων σχετικά με την πορεία υλοποίησης των Προγραμμάτων Σπουδών και τον βαθμό επίτευξης των προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων σε εθνικό επίπεδο. Η διαδικασία θα υλοποιηθεί σε αντιπροσωπευτικό δείγμα μαθητών, το οποίο θα αριθμεί τουλάχιστον 6.000 μαθητές για τη ΣΤ’ Δημοτικού και 6.000 μαθητές για τη Γ’ Γυμνασίου.

Οι συμμετέχουσες σχολικές μονάδες ανέρχονται σε τουλάχιστον 600, με 300 Δημοτικά Σχολεία και 300 Γυμνάσια να συμμετέχουν στη διαδικασία.

Δείτε εδώ το ΦΕΚ

Άρθρο 1: Αντικείμενο
Αντικείμενο της παρούσας απόφασης είναι η ρύθμιση θεμάτων που σχετίζονται με τη διεξαγωγή σε εθνικό επίπεδο των εξετάσεων διαγνωστικού χαρακτήρα για το σχολικό έτος 2024-2025 και ιδίως η εποπτεία, οργάνωση και συντονισμός αυτών καθώς και ο ορισμός του αντιπροσωπευτικού δείγματος μαθητών/τριών που συμμετέχουν.


Άρθρο 2: Σκοπός
Σκοπός των εξετάσεων διαγνωστικού χαρακτήρα είναι η εξαγωγή πορισμάτων σχετικά με την πορεία της υλοποίησης των Προγραμμάτων Σπουδών και τον βαθμό επίτευξης των προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων σε εθνικό επίπεδο με βασική μονάδα ανάλυσης τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, έχοντας ως επίκεντρο την έγκυρη και αξιόπιστη διάγνωση των γνώσεων, των ικανοτήτων μάθησης και κριτικής σκέψης καθώς και των δεξιοτήτων των μαθητών/τριών στα γνωστικά αντικείμενα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών, λαμβάνοντας υπόψη τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα, όπως εκείνα εξειδικεύονται στα Προγράμματα Σπουδών.


Άρθρο 3: Διεξαγωγή σε εθνικό επίπεδο των εξετάσεων διαγνωστικού χαρακτήρα για το σχολικό έτος 2024-2025

  1. Το σχολικό έτος 2024-2025 θα διενεργηθούν σε εθνικό επίπεδο εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα για τους/τις μαθητές/τριες της ΣΤ’ τάξης των Δημοτικών Σχολείων και της Γ’ τάξης των Γυμνασίων σε θέματα που περιέχονται στα Προγράμματα Σπουδών των γνωστικών αντικειμένων της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών.

  2. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι ανώνυμα και δεν λαμβάνονται υπόψη από τους/τις εκπαιδευτικούς κατά την αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών/τριών στα συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα.


Άρθρο 4: Εποπτεία, οργάνωση και συντονισμός της διεξαγωγής σε εθνικό επίπεδο των εξετάσεων διαγνωστικού χαρακτήρα

  1. Την παιδαγωγική εποπτεία των εξετάσεων διαγνωστικού χαρακτήρα έχει η Επιστημονική Επιτροπή της υπό στοιχεία 40405/ΓΔ4/17-04-2024 (Β’ 2371) υπουργικής απόφασης, όπως τροποποιήθηκε με την υπό στοιχεία 17082/ΓΔ4/14-02-2025 (Β’ 867) υπουργική απόφαση, η οποία:
    α) Επικαιροποιεί το υπάρχον θεωρητικό πλαίσιο, μετά από εισήγηση του/της Προέδρου της, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της κριτικής σκέψης,
    β) καθορίζει τα επιμέρους χαρακτηριστικά των θεμάτων που θα χρησιμοποιηθούν στις Εξετάσεις Διαγνωστικού Χαρακτήρα,
    γ) επιβλέπει την πορεία συγγραφής των θεμάτων τα οποία εγκρίνει στην τελική τους μορφή,
    δ) καθορίζει τη στρωματοποίηση του δείγματος,
    ε) εισηγείται στην αρμόδια Ομάδα Έργου για το περιεχόμενο και τη μορφή των ειδικών απαντητικών φύλλων και
    στ) συντάσσει την απολογιστική έκθεση των εξετάσεων.

  2. Για τη διοργάνωση, τη διευκόλυνση, την παρακολούθηση και την επίλυση των θεμάτων σχετικών με τη διεξαγωγή των εξετάσεων διαγνωστικού χαρακτήρα συγκροτείται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) Ομάδα Έργου της παρ. 2 του άρθρου 5, από στελέχη της Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε και του Ι.Ε.Π. έργο της οποίας είναι:
    α) Ο σχεδιασμός των απαντητικών φύλλων βάσει εισήγησης της αρμόδιας Επιστημονικής Επιτροπής της παρ. 1,
    β) ο έλεγχος αναγνωσιμότητας των ειδικών εντύπων,
    γ) η εισήγηση του δείγματος για την διαμόρφωση του σχετικού κανονιστικού πλαισίου,
    δ) η αποστολή των θεμάτων,
    ε) η διαχείριση αιτημάτων των σχολικών μονάδων και η επίλυση ζητημάτων προσβασιμότητας.

  3. Τα θέματα των εξετάσεων επιλέγονται την ημέρα διεξαγωγής τους από την Επιστημονική Επιτροπή της παρ. 1 και αποστέλλονται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από την Ομάδα Έργου της παρ. 2 του άρθρου 5 στις επιλεγείσες σχολικές μονάδες που συμμετέχουν στις εξετάσεις.


Άρθρο 5: Υλοποίηση σε εθνικό επίπεδο των εξετάσεων διαγνωστικού χαρακτήρα σε επιλεγμένες σχολικές μονάδες

  1. Κατά το σχολικό έτος 2024-2025, οι εξετάσεις σε εθνικό επίπεδο θα πραγματοποιηθούν σε αντιπροσωπευτικό δείγμα μαθητών/τριών, το οποίο ορίζεται σε τουλάχιστον 6.000 μαθητές/τριες για τη ΣΤ’ Δημοτικού και τουλάχιστον 6.000 μαθητές/τριες για τη Γ’ Γυμνασίου. Οι συμμετέχουσες σχολικές μονάδες είναι τουλάχιστον 600, και συγκεκριμένα αριθμούν σε τριακόσια (300) Δημοτικά Σχολεία και τριακόσια (300) Γυμνάσια.

  2. Οι Διευθυντές/ντριες Εκπαίδευσης έχουν την ευθύνη της ομαλής διεξαγωγής των εξετάσεων στις σχολικές μονάδες της Διεύθυνσής τους και έχουν την υποχρέωση επίλυσης τυχόν διαδικαστικών προβλημάτων. Στην εξαιρετική περίπτωση που επιλεγείσα σχολική μονάδα αιτιολογημένα αδυνατεί να συμμετάσχει στις εξετάσεις, ιδίως λόγω τοπικών εορτασμών/αργιών ή σοβαρών κωλυμάτων ασθενείας των μαθητών/τριών ή των εκπαιδευτικών, αντικαθίσταται με ευθύνη της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης από άλλη σχολική μονάδα ανάλογων χαρακτηριστικών, ιδίως οργανικότητα, αναλογία μαθητών/τριών και ενημερώνονται άμεσα η Γενική Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. και η Ομάδα Έργου που συγκροτείται στο πλαίσιο υλοποίησης της σχετικής πράξης με κωδικό ΟΠΣ 6019204 του Προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή 2021-2027».

  3. Με ευθύνη του/της Διευθυντή/ντριας Εκπαίδευσης για κάθε σχολική μονάδα που συμμετέχει στις εξετάσεις ορίζεται ένας/μία Σύμβουλος Εκπαίδευσης, ο/η οποίος/α καθοδηγεί και υποστηρίζει τις διαδικασίες για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων.

  4. Ο/Η Διευθυντής/ντρια – Προϊστάμενος/η της σχολικής μονάδας, έχει την ευθύνη της διενέργειας των εξετάσεων στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα, καθώς και του ορισμού δύο (2) εκπαιδευτικών ως επιτηρητών/τριών σε κάθε αίθουσα εξετάσεων, εκτός της περίπτωσης των ολιγοθέσιων Δημοτικών Σχολείων όπου ορίζεται ένας/μία επιτηρητής/τρια.

  5. Οι εξετάσεις διενεργούνται ταυτόχρονα και εντός του διδακτικού ωραρίου στις επιλεγείσες σχολικές μονάδες, στην ημέρα και ώρα που θα οριστεί με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.). Ως εκ τούτου, δεν προκαλείται περαιτέρω δαπάνη. Τα θέματα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στις σχολικές μονάδες και, με ευθύνη του/της Διευθυντή/ντριας – Προϊσταμένου/ης αυτών, εκτυπώνονται και διανέμονται σε έντυπη μορφή στους/στις μαθητές/τριες.

  6. Η χρονική διάρκεια της εξέτασης ορίζεται σε εβδομήντα πέντε (75) λεπτά ανά γνωστικό αντικείμενο, με ενδιάμεσο ολιγόλεπτο διάλειμμα τριάντα (30) λεπτών. Προβλέπεται, επίσης, η συμπλήρωση σύντομου ανώνυμου ερωτηματολογίου συλλογής κοινωνικοδημογραφικών στοιχείων από τους/τις μαθητές/τριες μετά το τέλος της εξέτασης.

  7. Οι μαθητές/τριες σημειώνουν τις απαντήσεις τους στα ειδικά διαμορφωμένα απαντητικά φύλλα, τα οποία αποστέλλονται νωρίτερα στις σχολικές μονάδες.

  8. Τα απαντητικά φύλλα συγκεντρώνονται και αποστέλλονται αυθημερόν, με ευθύνη του/της Διευθυντή/ντριας – Προϊσταμένου/ης της σχολικής μονάδας, στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Ακολούθως, οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης αποστέλλουν άμεσα ταχυδρομικά στο Ι.Ε.Π. τα απαντητικά φύλλα των σχολικών μονάδων της Διεύθυνσής τους, με σκοπό οι απαντήσεις να καταχωριστούν στην ειδικά διαμορφωμένη βάση δεδομένων του Ι.Ε.Π.


Άρθρο 6: Αξιοποίηση αποτελεσμάτων των εξετάσεων διαγνωστικού χαρακτήρα που διενεργούνται σε εθνικό επίπεδο

  1. Την ευθύνη για την επεξεργασία των δεδομένων και την εξαγωγή των αποτελεσμάτων έχει η αρμόδια Επιστημονική Επιτροπή της παρ. 1 του άρθρου 4.

  2. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων διαγνωστικού χαρακτήρα αξιοποιούνται από την Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε) και το Ι.Ε.Π., προκειμένου να προχωρήσουν στη σύνταξη εκθέσεων με προτάσεις για βελτίωση των προγραμμάτων και της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο σύνολο των σχολείων της χώρας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

DYPA2025
Το νέο Voucher εργαζομένων στην Αττική που δίνει 400€ στο χέρι
2 νέα πολύ μεγάλα προγράμματα κατάρτισης αναμένεται να υλοποιηθούν! Το ένα αφορά εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα! Είναι γρήγορο, σχεδόν όλο εξ...
Το νέο Voucher εργαζομένων στην Αττική που δίνει 400€ στο χέρι
siriza
Καραμέρος: Πόσο πληρώνει το Δημόσιο την «Ομάδα Αλήθειας»;
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά απαντήσεις για τα κρατικά κονδύλια που κατευθύνθηκαν σε «ομάδες δολοφονίας χαρακτήρων» μέσω διαφημιστικών...
Καραμέρος: Πόσο πληρώνει το Δημόσιο την «Ομάδα Αλήθειας»;
tainia
Γιατί όσοι υποδύονται τον Ιησού δεν ξαναβρίσκουν δουλειά; - Κατάρα ή παρεξήγηση;
Η αστική μυθολογία γύρω από τους ηθοποιούς που ενσαρκώνουν τον Χριστό και η πραγματικότητα πίσω από τις «καταραμένες» καριέρες
Γιατί όσοι υποδύονται τον Ιησού δεν ξαναβρίσκουν δουλειά; - Κατάρα ή παρεξήγηση;