Σημάδια δομικής αστάθειας ανέδειξε η απότομη αναταραχή που σημειώθηκε τα τελευταία 24ωρα στις διεθνείς αγορές, με αιχμή τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων και τις πιέσεις στο δολάριο. Η απότομη άνοδος στις αποδόσεις των 10ετών Treasuries, σε συνδυασμό με ενδείξεις περιορισμένης ρευστότητας και μαζικών margin calls, προκάλεσε έντονο προβληματισμό για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ.
Παρά τη συγκυριακή αποκλιμάκωση μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης Τραμπ για αναστολή ορισμένων δασμών, οι αγορές παραμένουν σε κατάσταση επιφυλακής. Το επεισόδιο έφερε ξανά στο προσκήνιο τη συζήτηση για το μέλλον του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, καθώς επενδυτές και αναλυτές διαπιστώνουν αύξηση της νομισματικής πολυπολικότητας και διαφοροποίηση στις στρατηγικές διακράτησης αποθεμάτων.
Σύμφωνα με ανάλυση του Economist, η ένταση της 9ης Απριλίου δεν ήταν ένα απλό επεισόδιο μεταβλητότητας, αλλά ένδειξη ότι οι ισορροπίες μεταξύ μόχλευσης, ρευστότητας και εμπιστοσύνης είναι εξαιρετικά εύθραυστες. Ενδεικτικό ήταν το γεγονός ότι πωλήσεις καταγράφηκαν ακόμη και σε Treasuries, που θεωρούνται από τα ασφαλέστερα επενδυτικά προϊόντα διεθνώς, οδηγώντας σε αύξηση αποδόσεων και μείωση τιμών.
Αναλυτές αναφέρουν πως ενεργοποιήθηκαν αυτόματα μοντέλα διαχείρισης κινδύνου σε τράπεζες και hedge funds, τα οποία προκάλεσαν νέες μαζικές ρευστοποιήσεις. Η στρατηγική arbitrage “basis trade”, που περιλαμβάνει αγορά φυσικών ομολόγων και πώληση futures, υπέστη σοβαρό πλήγμα λόγω της αστάθειας, με αποτέλεσμα την ενίσχυση του φαύλου κύκλου πωλήσεων και margin calls.
Το φαινόμενο παραπέμπει σε προηγούμενες κρίσεις, όπως εκείνη των βρετανικών συνταξιοδοτικών ταμείων το 2022, όταν η Τράπεζα της Αγγλίας αναγκάστηκε να παρέμβει για να σταθεροποιήσει την αγορά. Στο σημερινό πλαίσιο, αυξάνεται η πίεση προς τη Fed να αναλάβει ανάλογο ρόλο.
Την ίδια στιγμή, το περιστατικό φαίνεται να έχει πλήξει την αξιοπιστία του ίδιου του δολαρίου. Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, μετοχές, ομόλογα και το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησαν ταυτόχρονα, κάτι που ερμηνεύεται ως κρίση εμπιστοσύνης. Οι αναλυτές εκφράζουν φόβους για περιορισμένη ευελιξία της Fed λόγω πληθωριστικών πιέσεων και αντιφατικών πολιτικών αποφάσεων.
Σύμφωνα με την UBS, παρότι το ποσοστό διακράτησης δολαρίων από τις κεντρικές τράπεζες παραμένει σχετικά σταθερό (περίπου 55%), οι πολυεθνικές εταιρείες επιλέγουν πλέον μεγαλύτερη νομισματική διασπορά στη ρευστότητά τους. Η τάση αυτή αντανακλά τη γενικότερη μετατόπιση από την παγκοσμιοποίηση προς την περιφερειακή παραγωγή και τον οικονομικό εθνικισμό, φαινόμενα που περιορίζουν τη χρήση του δολαρίου στο διασυνοριακό εμπόριο.
Αναλυτές τονίζουν ότι, παρότι οι ΗΠΑ δεν έχουν επιβάλει επισήμως ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, η κατάσχεση ρωσικών αποθεμάτων και οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν διαβρώσει την εμπιστοσύνη στο δολάριο. Η ορατότητα της Fed ως ανεξάρτητου θεσμού αμφισβητείται ολοένα και περισσότερο, εγείροντας ερωτήματα για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα του νομισματικού συστήματος.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ