laptop
Οι λίστες με τα λεγόμενα «επαγγέλματα του μέλλοντος» πληθαίνουν και επηρεάζουν, άμεσα ή έμμεσα, τις αποφάσεις των νέων σχετικά με το τι θα σπουδάσουν.

Πρόσφατα, το Υπουργείο Εργασίας δημοσίευσε μια λίστα με 15 ειδικότητες που – σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία – αναμένεται να έχουν μεγάλη ζήτηση στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Οι ειδικότητες αυτές προέρχονται κυρίως από τέσσερις τομείς: τουρισμός και φιλοξενία, τεχνολογία πληροφορικής και επικοινωνιών, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, γεωργία και τεχνολογία τροφίμων. Σκοπός είναι να ενημερωθούν οι μαθητές, ώστε να έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα και να επιλέξουν με μεγαλύτερη σιγουριά τον επαγγελματικό τους δρόμο.

Κυριαρχούν οι τεχνικές ειδικότητες

Η λίστα περιλαμβάνει κυρίως τεχνικά επαγγέλματα. Από την πληροφορική (όπως μηχανικοί λογισμικού, τεχνικοί δικτύων, ειδικοί Internet of Things), μέχρι τεχνικούς βιομηχανίας, αυτοματισμών και ιατρικών μηχανημάτων. Συναντάμε επίσης ειδικότητες όπως ψυκτικοί, εργοδηγοί εξόρυξης, και στελέχη για τον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας και των εξαγωγών. Εντύπωση προκαλεί η απουσία ειδικοτήτων από τις ανθρωπιστικές επιστήμες και την εκπαίδευση.

Τι λένε οι ειδικοί;

Δύο ειδικοί του Cedefop (του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Επαγγελματική Κατάρτιση), εξηγούν πως, όσο χρήσιμες κι αν είναι οι προβλέψεις για την αγορά εργασίας, δεν πρέπει να τις παίρνουμε ως απόλυτο οδηγό. Τα μοντέλα πρόβλεψης είναι μεν επιστημονικά, αλλά όχι αλάνθαστα – μοιάζουν με τις προβλέψεις του καιρού: μας δίνουν ενδείξεις, όχι εγγυήσεις.

Επισημαίνουν ότι στην Ευρώπη και την Ελλάδα, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι θα είναι άνω των 55 ή ακόμα και 60 ετών, κάτι που αλλάζει τη δυναμική της αγοράς. Επιπλέον, επαγγέλματα που σχετίζονται με την τεχνολογία, την καινοτομία και τις πράσινες λύσεις (όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), θα παίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο – όχι απαραίτητα με πολλές νέες θέσεις, αλλά με καθοριστική σημασία.

Το φαινόμενο της «αναπλήρωσης»

Ένα παράδοξο που παρατηρείται είναι ότι σε κάποιους τομείς – όπως η γεωργία – θα χρειαστούν πολλοί εργαζόμενοι για να αντικαταστήσουν όσους συνταξιοδοτούνται, αλλά οι συνολικές θέσεις στον τομέα θα μειωθούν. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για την υγεία και την εκπαίδευση, όπου θα υπάρχει ανάγκη αντικατάστασης, χωρίς απαραίτητα να δημιουργούνται πολλές νέες θέσεις.

Στην υγεία ειδικά, φαίνεται να αυξάνεται η ανάγκη για τεχνικούς και βοηθητικούς επαγγελματίες, αν και οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν αυτοί οι ρόλοι θα ξεπεράσουν σε ζήτηση εκείνους που απαιτούν ανώτερη εκπαίδευση.

Ο ρόλος του επαγγελματικού προσανατολισμού

Το βασικό μήνυμα των ειδικών είναι ότι ο επαγγελματικός προσανατολισμός δεν μπορεί να βασίζεται μόνο σε αριθμούς και λίστες. Οι προσωπικές κλίσεις, τα ταλέντα και τα ενδιαφέροντα κάθε νέου είναι εξίσου – αν όχι πιο – σημαντικά. Προτείνουν στα παιδιά να συμβουλεύονται επαγγελματίες συμβούλους καριέρας, ώστε να πάρουν πιο προσωποποιημένες αποφάσεις.

Όπως λένε χαρακτηριστικά, «δεν μπορούμε να πούμε σε ένα παιδί τι να κάνει, απλώς επειδή αυτό είναι το ‘επάγγελμα του μέλλοντος’. Αν μια κοπέλα έχει ταλέντο στον χορό, πρέπει να το στηρίξουμε – ακόμα κι αν δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στη λίστα».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 13/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

politis
Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός για το έργο του Πανεπιστημιακός Καθηγητής Αλέξης Πολίτης
Πνεύμα αντισυμβατικό και σπινθηροβόλο, με ρωμαλέο λόγο και ορθολογική σκέψη, πολιτικά ευαισθητοποιημένος, αφοσιωμένος δάσκαλος
Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός για το έργο του Πανεπιστημιακός Καθηγητής Αλέξης Πολίτης