Thumbnail
Παρά την υποχώρηση του μιντιακού ενδιαφέροντος, η κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι εν μέρει απάνθρωπη, τονίζει στην DW Γιόχεν Γκάντερ από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Η ανθρωπιστική οργάνωση για τα δικαιώματα των προσφύγων Pro Asyl επιρρίπτει στη γερμανική κυβέρνηση καθυστερήσεις στην συμφωνηθείσα υποδοχή προσφύγων από τη νότια Ευρώπη. Η Γερμανία έχει δεσμευθεί να δεχθεί 27.500 πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία έως τον φετινό Σεπτέμβριο στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης. Μέχρι σήμερα έχουν φθάσει στη Γερμανία μόλις το 10% των προσφύγων, καταγγέλλει η Pro Asyl.

Και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν τη γερμανική κυβέρνηση να δράσει άμεσα. Παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες σε ορισμένους προσφυγικούς καταυλισμούς έχουν βελτιωθεί «στα υπερπλήρη hot spot της ΕΕ στα ελληνικά νησιά και σε κάποιους καταυλισμούς της ηπειρωτικής χώρας άνθρωποι εξακολουθούν να μένουν σε σκηνές, δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής και καθόλου ιδιωτικότητα», επισημαίνει η ανακοίνωση της ανθρωπιστικής οργάνωσης.

Ο Γιόχεν Γκάντερ υπήρξε από τον Μάιο του 2016 έως τον περασμένο Φεβρουάριο συντονιστής του έργου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στα κινητά νοσοκομεία στον προσφυγικό καταυλισμό στο Ελληνικό.
 Όπως λέει, παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες των προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα κατά κανόνα δεν συγκρίνονται με εκείνες που επικρατούν στα νησιά, και στους ηπειρωτικούς καταυλισμούς υπάρχουν πρόσφυγες που εξακολουθούν να διανυκτερεύουν έξω σε σκηνές.

Εξαιτίας αυτού «υπάρχει αισθητά αυξημένος αριθμός προσφύγων που κρυολογούν. Επίσης έχουμε πολλούς ηλικιωμένους πρόσφυγες που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες.

Αν μιλήσουμε για την ψυχική υγεία, αυτό είναι εντελώς διαφορετική ιστορία», σχολιάζει ο ο Γιόχεν Γκάντερ, υπογραμμίζοντας ότι «οι ψυχικές επιβαρύνσεις εκείνων που είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα υποτιμώνται. Στα τραύματα που φέρνουν μαζί τους οι άνθρωποι εξαιτίας του πολέμου ή του ταξιδιού (σ.σ. από την πατρίδα τους) προστίθενται και ένα ακόμη στρώμα κατάθλιψης και απελπισίας. Οι πρόσφυγες γνωρίζουν ότι είναι εδώ αλλά δεν προχωρούν παραπέρα».

Τα μίντια έφυγαν, οι δυσκολίες παραμένουν

Όπως λέει ο Γιόχεν Γκάντερ, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αρχίσει να ενσωματώνει με βραδείς ρυθμούς τα προσφυγόπουλα στα σχολεία, «αυτά δεν έχουν καμία δυνατότητα να ορθοποδήσουν ή να χτίσουν εκεί με κάποιον τρόπο ένα μέλλον».

Ο γερμανός γιατρός τονίζει ότι παρά τη σαφή υποχώρηση του δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα μετά την εκκένωση της Ειδομένης τον Μάιο του 2016, η δύσκολη κατάσταση εξακολουθεί να υπάρχει.
Ο ίδιος κάνει λόγο για κακό σχεδιασμό αναφορικά με τις δραματικές συνθήκες που προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την Ελλάδα τον φετινό χειμώνα. Όπως λέει, «εκτιμήθηκε ότι ο χειμώνας δεν θα είναι τόσο βαρύς και υπήρξε καθυστέρηση στη λήψη πολλών μέτρων, έως ότου να χιονίσει τελικά στην Ελλάδα».

Παρά το γεγονός η κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα είναι συνολικά καλύτερη συγκριτικά με το διάστημα 2015-16, «δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με την κατάσταση, επειδή απέχει πολύ από το να τη θεωρήσουμε ανθρώπινη».

Πηγή: Deutsche Welle

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τάξη, έδρα, πίνακας, μαυροπίνακας, τετράδια
Σήμερα στη Βουλή για το Πολλαπλό Βιβλίο και την Πανεπιστημιοποίηση της ΑΣΠΑΙΤΕ
Παρατάσεις, καθυστερήσεις, παλινωδίες σχετικά με τη διαδικασία συγγραφής, αξιολόγησης και εισαγωγής του πολλαπλού βιβλίου στα σχολεία της χώρας -...
Σήμερα στη Βουλή για το Πολλαπλό Βιβλίο και την Πανεπιστημιοποίηση της ΑΣΠΑΙΤΕ