Thumbnail
Δείτε που βρίσκεται

Το Παυλοπέτρι είναι μικρή σχεδόν ξερή νησίδα απέναντι από την Ελαφόνησο, στη Λακωνία. Η σημασία της όμως είναι μεγάλη, καθώς στην ευρύτερη περιοχή έχουν εντοπιστεί αρχαιολογικά ευρήματα που μαρτυρούν την ύπαρξη οργανωμένης πόλης, από αρχαιοτάτους χρόνους. 

Ένα μοναδικό στο είδος του εύρημα

Συγκεκριμένα, μεταξύ της μικρής νησίδας και της ξηράς εντοπίζονται κτίσματα αρχαίας πόλης, τα οποία βρίσκονται ελάχιστα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η ηλικία τους υπολογίζεται σε 5.000 περίπου χρόνια! Πρόκειται για μοναδική στο είδος της πόλη, καθώς διαθέτει συγκεκριμένο σχέδιο με δρόμους, κτίρια και νεκροταφείο. 

Η πόλη ανακαλύφθηκε το 1967 από τον Νίκολας Φλέμινγκ και χαρτογραφήθηκε το 1968 από ομάδα του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. Διασώζονται τουλάχιστον 15 κτίρια σε βάθος 3 με 4 μέτρων και οι πρόσφατες έρευνες του 2009 αποκάλυψαν ότι εκτείνονται σε 9 στρέμματα. 

Αρχικά οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι η πόλη κτίστηκε περί το 1600-1100 π.Χ., αργότερα όμως περαιτέρω έρευνες αποκάλυψαν ότι η πόλη κατοικείται πριν το 2800π.Χ., στην αρχή της εποχής του χαλκού. Πιθανολογείται ότι η πόλη βυθίστηκε περίπου το 1000 π.Χ.

Το γεγονός ότι η πόλη βυθίστηκε βοήθησε να διατηρηθούν τα σημερινά ευρήματα εφόσον δεν χτίστηκε ξανά ή μετά την καταστροφή η περιοχή χρησιμοποιήθηκε για γεωργία. Παρά το γεγονός της φυσικής καταστροφής από το νερό με την πάροδο των αιώνων, η διάταξη της πόλης είναι όπως ήταν πριν από χιλιάδες χρόνια.

Η έρευνα του 2009 βοήθησε σε μεγάλο βαθμό για να χαρτογραφήσει την πόλη. Είναι η πρώτη βυθισμένη πόλη που επαναδημιουργήθηκε ψηφιακά σε τρεις διαστάσεις. Η χαρτογράφηση Σόναρ με τεχνικές που αναπτύχθηκαν για στρατιωτικούς σκοπούς, αλλά και για την εύρεση πετρελαϊκών κοιτασμάτων, βοήθησε τις πρόσφατες έρευνες.

Από τον Οκτώβριο του 2009 και μετά, τέσσερις ακόμα επιτόπιες έρευνες είχαν προγραμματιστεί, σε συνεργασία ελληνικών υπηρεσιών αλλά και διεθνών πανεπιστήμιων και επιστημόνων. Αυτές οι έρευνες περιλάμβαναν και ανασκαφές. Ένα από τα αποτελέσματα των ερευνών ήταν να αποδείξει ότι η πόλη ήταν το κέντρο μιας ακμάζουσας βιομηχανίας κλωστοϋφαντουργίας. Επίσης, στην περιοχή βρέθηκαν πολλά μεγάλα πιθάρια από την Κρήτη, γεγονός που προδίδει πως η πόλη ήταν και μεγάλο εμπορικό λιμάνι.

Το έργο της αρχαιολογικής ομάδας συγκεντρώθηκε σε ένα ντοκιμαντέρ που μεταδόθηκε από το BBC, το οποίο περιέχει και μία κατά προσέγγιση αναπαράσταση της πόλης. Δείτε το βίντεο:

****

Κάποιοι θεωρούν ότι το Παυλοπέτρι ποντίσθηκε το 375 μ.Χ. από τον ίδιο σεισμό που κατέστρεψε και το Γύθειο. 

Θεωρείται ότι το παραθαλάσσιο έδαφος σε μεγάλη έκταση μετακινήθηκε και έτσι έγινε αποκοπή της τότε χερσονήσου, στην οποία βρισκόταν η Όνου Γνάθος και έτσι δημιουργήθηκε το σημερινό νησί της Ελαφόνησου.

Πληροφορίες από Wikipedia

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 05/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekpaideytikos
Το κρυφό κόστος των 10.000 διορισμών: «Πριόνισμα» αναπληρωτών με συγχωνεύσεις, υποβαθμίσεις και «κόφτες» παντού
Στοχος είναι να μεγαλώσει ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις προκειμένου να δημιουργηθούν τεχνητά πλεονάσματα – υπεράριθμες  εκπαιδευτικών και να...
Το κρυφό κόστος των 10.000 διορισμών: «Πριόνισμα» αναπληρωτών με συγχωνεύσεις, υποβαθμίσεις και «κόφτες» παντού
sxoleia
Εικόνες ηλεκτρονικής τρικυμίας σε σχολεία του… Naxos smart island
Με προχειρότητα και χωρίς προγραμματισμό και υποδομές τοποθετούνται από το Υπουργείο Παιδείας σύγχρονα συστήματα μάθησης στα σχολεία στη Νάξο
Εικόνες ηλεκτρονικής τρικυμίας σε σχολεία του… Naxos smart island