Είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος της UNESCO για την προαγωγή του πολιτισμού, της παιδείας, της τέχνης και φυσικά της δημοκρατίας, της ειρήνης και της συνεργασίας κρατών και λαών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ισχυρίζομαι μάλιστα ότι είναι ο έτερος πόλος της διεθνούς κοινότητας και της καθολικής κοινωνίας έναντι του ΟΟΣΑ της διεθνούς αγοράς και της οικονομίας. Έχει εξ ορισμού θετικό πρόσημο για την πρόοδο της ανθρωπότητας, την ελευθερία και τη χειραφέτηση του ανθρώπου.
Είναι το μόνο θεσμικό παγκόσμιο βήμα επίσημου διαλόγου για τα μείζονα κοινωνικά ζητήματα, στο οποίο ανταλλάσσονται ιδέες και προτάσεις από πολύ διαφορετικούς πολιτισμούς, από ξεχωριστές εθνοτικές ιδιαιτερότητες και από ποικίλα παραγωγικά μοντέλα.
Η χώρα μας δυστυχώς δεν έχει ενεργό συμμετοχή και στον εκπαιδευτικό τομέα – ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Οι λόγοι είναι συγκεκριμένοι. Ας δούμε μόνο έναν. Δεν προγραμματίζει και δεν υλοποιεί τα στοιχεία, που περιγράφουν και αναλύουν το εκπαιδευτικό μας σύστημα και τα νέα ζητήματα.
Ακόμα και στους δείκτες, που υποχρεωτικά περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα «ΕΥΡΙΔΙΚΉ» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει κενά π.χ. στην Ειδική Αγωγή. Ενδεικτικό παράδειγμα πλήρους αδιαφορίας όσον αφορά τη μη συμμετοχή στη διεθνή μελέτη της UNESCO, είναι το γεγονός ότι δεν συμμετείχε με την θεώρηση των επιπτώσεων της πανδημίας στους μαθητές και στα σχολεία.
Να πως προσδιορίζει ο διεθνής οργανισμός το όραμά του. «Η γνώση και η μάθηση είναι οι μεγαλύτεροι ανανεώσιμοι πόροι της ανθρωπότητας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την επινόηση εναλλακτικών λύσεων. Ωστόσο, η εκπαίδευση κάνει περισσότερα από το να ανταποκρίνεται σε έναν κόσμο που αλλάζει. Η εκπαίδευση μεταμορφώνει τον κόσμο».
Πρόκειται για ένα πανανθρώπινο στόχο, που μπορεί να απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο και να προάγει γέφυρες ευρείας συνεννόησης και συνεργασίας. Θέτει το πλαίσιο του περιεχομένου, στο οποίο αναδεικνύονται τόσο οι νέες προκλήσεις όσο και η ηθική και κοινωνική προσέγγισή τους, και όχι μόνο η τεχνολογική ανάπτυξη ως αυταξία.
«Με την επιταχυνόμενη κλιματική αλλαγή η ευθραυστότητα του πλανήτη μας γίνεται όλο και πιο εμφανής. Οι επίμονες ανισότητες, ο κοινωνικός κατακερματισμός και ο πολιτικός εξτρεμισμός φέρνουν πολλές κοινωνίες σε σημείο κρίσης. Οι πρόοδοι στην ψηφιακή επικοινωνία, την τεχνητή νοημοσύνη και τη βιοτεχνολογία έχουν μεγάλες δυνατότητες, αλλά εγείρουν επίσης σοβαρούς προβληματισμούς ηθικής και διακυβέρνησης, ειδικά καθώς οι υποσχέσεις για καινοτομία και τεχνολογικές αλλαγές έχουν ένα άνισο ιστορικό συνεισφοράς στην ανθρώπινη άνθηση».
Η παραμέληση της δημόσιας εκπαίδευσης εκ μέρους της κυβέρνησης της Ν.Δ. δεν έχει επιπτώσεις μόνο στην τυπική λειτουργία σχολείων και πανεπιστημίων και στην απίσχναση των επενδυτικών προγραμμάτων, αλλά υποβαθμίζει τον τομέα της έρευνας, τομέας που είναι η αιχμή για να προσεγγιστούν και να αναλυθούν οι σύγχρονες προκλήσεις.
Ένα πασάλειμμα σκόρπιων πληροφοριών για την κλιματική αλλαγή, τη βιοτεχνολογία, την τεχνητή νοημοσύνη κλπ έχει ενσωματωθεί στο σχολείο, χωρίς να υπάρχουν κεντρικός σχεδιασμός και βασικοί στόχοι – που προϋποθέτει συνολική δημοκρατική και εκσυγχρονιστική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος.
Οι στόχοι είναι φιλόδοξοι, και είναι οι μόνοι που μπορούν να δώσουν απαντήσεις στα σημάδια των νέων καιρών. «Αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει να κινητοποιήσει τους πολλούς πλούσιους τρόπους ύπαρξης και γνώσης προκειμένου να αξιοποιήσει τη συλλογική νοημοσύνη της ανθρωπότητας. Βασίζεται σε μια ευρεία, ανοιχτή διαδικασία συνοικοδόμησης που περιλαμβάνει νέους, εκπαιδευτικούς, κοινωνία των πολιτών, κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς.
Ένα κεντρικό κομμάτι της εργασίας καθοδηγήθηκε από μια Διεθνή Επιτροπή υψηλού επιπέδου από ηγέτες σκέψης από διάφορους τομείς και διαφορετικές περιοχές του κόσμου. Τον Νοέμβριο του 2021 η επιτροπή δημοσιεύει την έκθεσή της «Reimagining our futures together: Ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την εκπαίδευση», το οποίο παρουσιάζει ένα βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον για το τι μπορεί να γίνει η εκπαίδευση και η μάθηση και θα μας επιτρέψει να γίνουμε ατομικά και συλλογικά».
Θα συνεχίσουμε…
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ