Thumbnail
Το να κλείνεται ένας ανήλικος στη φυλακή και μετά και στην απομόνωση είναι απάνθρωπο και αποτελεί την πλέον σίγουρη μέθοδο για να γεμίσει μίσος και να μην καταφέρει ποτέ να επανενταχτεί στην κοινωνική ζωή

Συντάκτης: Αντα Ψαρρά

Μια ασυνήθιστα «αισιόδοξη» εγκύκλιος εστάλη από τη Γενική Γραμματεία Αντιεγκληματικής Πολιτικής προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, στον Συνήγορο του Παιδιού και τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

Η εγκύκλιος αφορά το μέτρο της πειθαρχικής κράτησης-απομόνωσης των ανήλικων κρατουμένων. Ηδη, όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, ο ΟΗΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητούν εδώ και χρόνια, με συστάσεις αλλά και δεσμευτικά κείμενα, από όλα τα κράτη να αντιμετωπίζουν με ευαισθησία και σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού το εξαιρετικά ευαίσθητο αυτό ζήτημα.

Η εγκύκλιος αυτή ήρθε λίγο μετά την εξαγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, κατά την επίσκεψή του στις Φυλακές της Κέρκυρας, ότι τα κελιά «μπουντρούμια» της απομόνωσης θα καταργηθούν οριστικά και θα μετατραπούν σε μουσειακό χώρο, δεδομένου και του ότι πολλοί αγωνιστές κυριολεκτικά μαρτύρησαν εκεί. Ακολούθησε το γκρέμισμα των πειθαρχικών κελιών στην Πάτρα μετά και τις σφοδρές επικρίσεις του CPT και του Συνηγόρου του Πολίτη.

Διεθνείς προδιαγραφές

Τώρα, η συγκεκριμένη εγκύκλιος του γ.γ. Αντιεγκληματικής Πολιτικής Ευτύχη Φυτράκη έρχεται να περιορίσει και ουσιαστικά να καταργήσει το μέτρο της απομόνωσης ανηλίκων. Με πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις και σε εξαιρετικές μόνο περιπτώσεις θα μπορεί να επιβληθεί πλέον αυτού του είδους η ποινή.

Με την εγκύκλιο αυτή η χώρα μας ευθυγραμμίζεται προς τις διεθνείς προδιαγραφές για τον πειθαρχικό εγκλεισμό ανηλίκων. Ειδικότερα, σε διεθνές επίπεδο αναγνωρίζεται ο απολύτως εξαιρετικός χαρακτήρας της πειθαρχικής απομόνωσης των ανηλίκων, επισημαίνονται οι απαραίτητες προδιαγραφές του χώρου, η περιορισμένη διάρκεια, η υποχρέωση καθημερινής επίσκεψης ιατρού και ψυχολόγου ή κοινωνικού λειτουργού.

Σ’ αυτό το πλαίσιο αλλά και σε εφαρμογή σχετικών διατάξεων του Σωφρονιστικού Κώδικα, με την εγκύκλιο ορίζεται ότι η επιβολή της πειθαρχικής ποινής του περιορισμού σε πειθαρχικό κελί σε ανήλικο κρατούμενο δικαιολογείται τότε και μόνο όταν βεβαιώνεται ότι ηπιότερες ποινές δεν επαρκούν και υπό την προϋπόθεση ότι ο διαθέσιμος χώρος πληροί τις σχετικές προδιαγραφές.

Για την υλοποίηση των παραπάνω ζητείται με την εγκύκλιο να εξεταστούν οι υφιστάμενες υποδομές και επιπλέον να επιβάλλεται εναλλακτικά η διαβίωση του ανήλικου κρατουμένου στο κελί του, με την πιθανή επιβολή περιορισμών.

Επιβάλλεται, επιπλέον, η υποχρέωση άμεσης αποστολής στο υπουργείο Δικαιοσύνης κάθε πειθαρχικής απόφασης που επιβάλλει σε ανήλικο ποινή περιορισμού σε ατομικό κελί, ώστε να μπορεί ο υπουργός Δικαιοσύνης να διακόψει, να αναστείλει ή να χαρίσει την ποινή, όπως ορίζει ο νόμος.

Η ευαισθησία της εισαγγελέως

Το να κλείνεται ένας ανήλικος στη φυλακή είναι εξαιρετικά αποκρουστικό και σύμφωνα με τις αλλαγές που θεσπίστηκαν με τον νόμο Παρασκευόπουλου υπάρχουν πλέον σοβαροί περιορισμοί στις αποφάσεις παρόμοιων εγκλεισμών και μόνο για βαριά εγκλήματα.

Το να κλείνεται όμως ένας ανήλικος στη φυλακή και μετά να κλείνεται και στην απομόνωση είναι απάνθρωπο και σίγουρα αποτελεί την πλέον σίγουρη μέθοδο για να γεμίσει μίσος και να μην καταφέρει ποτέ να επανενταχτεί στην κοινωνική ζωή ως ενήλικος.

Αξίζει να τονιστεί εδώ ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ως πρώην εισαγγελέας Ανηλίκων έχει μεγάλη ευαισθησία στα ζητήματα που αφορούν ανήλικους παραβάτες του νόμου και είναι βέβαιο ότι θα συμβάλει στην προσπάθεια αυτή.

Το βασικό ζήτημα είναι να συμμορφωθούν άμεσα οι διευθύνσεις των φυλακών και να εγκαταλείψουν αυτές τις σκληρές μεθόδους «πειθάρχησης», που είναι απολύτως βέβαιο ότι προκαλούν πολύ μεγαλύτερο κακό στην προσπάθεια να «συμμορφωθούν» νεαρά παιδιά, είτε αυτά είναι Ελληνόπουλα είτε όχι.

Πηγή: efsyn.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sex
Σεξ: Πόσα λεπτά θεωρούνται ιδανικά; Η απάντηση θα σας εκπλήξει
Κατά μέσο όρο, γυναίκες και άνδρες που βρίσκονται σε σχέση αναφέρουν ότι τα προκαταρκτικά διαρκούν 11 και 13 λεπτά αντίστοιχα, όπως...
Σεξ: Πόσα λεπτά θεωρούνται ιδανικά; Η απάντηση θα σας εκπλήξει