Thumbnail
Οι γυναίκες που διαβάζουν δυσάρεστες ειδήσεις τις θυμούνται για περισσότερο καιρό σε σχέση με τους άνδρες και, επιπλέον, αντιδρούν με πιο πολύ στρες, σύμφωνα με νέα καναδική επιστημονική έρευνα, που έγινε σε μικρό δείγμα πληθυσμού.

 

Οι ερευνητές, μ' επικεφαλής τη Σόνια Λούπιεν του Τμήματος Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "PLoS ONE", σύμφωνα με το BBC, παρουσίασαν σε δύο ομάδες συνολικά 60 εθελοντών ανδρών και γυναικών μια σειρά από ειδήσεις που προέρχονταν από πρόσφατα άρθρα εφημερίδων. Η μία ομάδα εκτέθηκε μόνο σε ουδέτερες ειδήσεις όπως πρεμιέρες κινηματογραφικών έργων και η άλλη μόνο σε άσχημες («κακές») ειδήσεις, που αφορούσαν, για παράδειγμα, δολοφονίες, σοβαρά δυστυχήματα κ.α.

Στη συνέχεια, οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε ψυχολογικά τεστ, ενώ παράλληλα, μέσω της λήψης σάλιου, μετρήθηκε το επίπεδο της κύριας ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης. Όπως διαπιστώθηκε, αν και η ανάγνωση των αρνητικών ειδήσεων δεν φάνηκε να αυξάνει άμεσα το στρες σε κανέναν από τους συμμετέχοντες, σε ορμονικό επίπεδο η αντίδραση των γυναικών ήταν πιο αισθητή.

Όσες γυναίκες είχαν διαβάσει άσχημες ειδήσεις, είχαν στη συνέχεια περισσότερη κορτιζόλη στον οργανισμό τους τόσο σε σχέση με τους άνδρες που είχαν διαβάσει τις ίδιες αρνητικές ειδήσεις, όσο και σε σχέση με τις γυναίκες που είχαν διαβάσει τις ουδέτερες ειδήσεις. Έτσι, οι γυναίκες εμφάνιζαν υπεραντίδραση και σε επόμενες αγχώδεις καταστάσεις. Τα επίπεδα κορτιζόλης των ανδρών ουσιαστικά δεν επηρεάστηκαν.

Επιπλέον, μια ημέρα μετά το τεστ, οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό από ό,τι οι άνδρες να θυμούνται τις «κακές» ειδήσεις και να νιώθουν αρνητικά συναισθήματα γι αυτές.

Αν και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η συνεχής έκθεση των ανθρώπων σε αρνητικές ειδήσεις αποτελεί παράγοντα πρόκλησης στρες, είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνονται τέτοιες διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, τόσο στο επίπεδο του στρες, όσο και της ανάμνησης μιας κακής είδησης.

Γενικότερα, σύμφωνα με την καθηγήτρια Τέρι Μόφιτ του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του King's College του Λονδίνου, κατά μέσο όρο οι γυναίκες είναι περισσότερο ευαίσθητες σε καταστάσεις στρες σε σχέση με τους άνδρες, αν και παραδόξως ζούνε περισσότερα χρόνια. Μια πιθανή επιστημονική εξήγηση γι' αυτό είναι ότι, για εξελικτικούς λόγους, οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στο να νιώθουν τις πιθανές απειλές για τα παιδιά τους, πράγμα που επηρεάζει γενικότερα τον τρόπο που αντιδρούν σε οτιδήποτε τους προκαλεί στρες.

Άλλοι επιστήμονες πάντως επεσήμαναν ότι λόγω του μικρού μεγέθους της, τα ευρήματα της καναδικής έρευνας θα πρέπει να επιβεβαιωθούν με μια μεγαλύτερη μελέτη στο μέλλον.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ταξη
Τοποθέτηση νέων διευθυντών/ντριών σε κενές θέσεις σχολείων στη ΔΔΕ Δ΄ Αθήνας
Ποιοι τοποθετήθηκαν διευθυντές σε σχολεία της ΔΔΕ Δ΄ Αθήνας που είχαν συνταξιοδοτήσεις των διευθυντών τους
Τοποθέτηση νέων διευθυντών/ντριών σε κενές θέσεις σχολείων στη ΔΔΕ Δ΄ Αθήνας