Thumbnail
Ενσωματώθηκε στην ελληνική έννομη τάξη η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την Ενδοοικογενειακή Βία

Κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής με ευρεία συναίνεση, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της απόφασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Πρόληψη και τη Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας.

Τη Σύμβαση υπερψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, η ΝΔ, η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι ενώ με το παρών τοποθετήθηκαν το ΚΚΕ, η ΧΑ και η Ένωση Κεντρώων.  Αναφορικά με τη Σύμβαση, προβλέπεται:

– Η ενίσχυση της ποινικής νομοθεσίας για την αντιμετώπιση εγκλημάτων που διαπράττονται σε βάρος των γυναικών (ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων, stalking, «εγκλήματα τιμής»),

– Καταργείται η άκρως αναχρονιστική διάταξη του άρθρου 339 παρ. 3 ΠΚ (μη άσκηση ποινικής δίωξης εάν μεταξύ του υπαιτίου αποπλάνησης ανηλίκου και του θύματος τελέστηκε γάμος)

– Τροποποιείται ο ν. 3500/2006 για την ενδοοικογενειακή βία, με στόχο την ευρύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του.

– Τροποποιείται ο ν. 3811/2009 για την Ελληνική Αρχή Αποζημίωσης, με στόχο την ευχερέστερη πρόσβαση των θυμάτων στην αποζημίωση που προβλέπει ο εν λόγω νόμος.

– Τροποποιείται ο ν. 2168/1993 περί όπλων, ώστε να μην χορηγούνται άδειες σε όσους διώκονται ποινικά ή έχουν καταδικασθεί για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας.

– Προστατεύονται από την επιστροφή οι αλλοδαπές που είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας και προσέρχονται στις αρμόδιες αρχές για να υποβάλουν τη σχετική καταγγελία.

– Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων ορίζεται ως αρχή παρακολούθησης της Σύμβασης.

«Με την κατάθεση του εν λόγω νομοσχεδίου για την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, επτά χρόνια μετά την υπογραφή της, η Ελληνική Κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα, για μια ακόμη φορά, την αφοσίωσή της στην προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες», τονίζει ο Σταύρος Κοντονής.

Στη διαβούλευση που είχε γίνει στη Βουλή για τη Σύμβαση, είχαν κληθεί πολλές γυναικείες οργανώσεις, και είχε ζητηθεί να κατατεθούν υπομνήματα με τις γνώμες μας. Δυστυχώς, οι απόψεις μας δεν ελήφθησαν υπόψιν, με αποτέλεσμα οι τροποποιήσεις νόμων που έγιναν για την κύρωση της Σύμβασης να είναι ανεπαρκέστατες. Ο αγώνας για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα συνεχίζεται, ιδιαίτερα για το θέμα του ορισμού του βιασμού και για το θεμα της αυτοάμυνας των γυναικών σε περίπτωση έμφυλης βίας. Στο τέλος παραθέτουμε σύνδεσμο με τις προτάσεις του Μωβ. Ως προς τη συζήτηση στη Βουλή, θα γίνει αναλυτική παρουσίαση από το Μωβ τις επόμενες ημέρες.

Σχέδιο νόμου για την ισότητα των φύλων και καταπολέμηση της έμφυλης βίας
Στο μεταξύ το υπουργείο Εσωτερικών έθεσε στη δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την «προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας». Οι γυναικείες οργανώσεις έχουν κληθεί να πουν τη γνώμη τους για το νομοσχέδιο αυτό.

Διαβάστε ολόκληρη τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης στα Ελληνικά εδώ 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Έρωτας στην Αρχαία Ελλάδα
Αρχαίοι Έλληνες: Ποια είναι τα «διεγερτικά» που έπαιρναν - Τι υποστηρίζουν οι ιστορικοί
Αυτά είναι τα "διεγερτικά" που έπαιρναν οι αρχαίοι - Τι περιγράφουν οι ιστορικοί!
Αρχαίοι Έλληνες: Ποια είναι τα «διεγερτικά» που έπαιρναν - Τι υποστηρίζουν οι ιστορικοί
pliroforiki
Πανελλήνιες 2025: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Πληροφορική
Πανελλήνιες - πανελλαδικές 2025: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Πληροφορική από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλήνιες 2025: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Πληροφορική