Οδός Αλμπέρτου Ναρ στη Θεσσαλονίκη και με τη βούλα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης. Χρειάστηκε να περάσουν δέκα χρόνια προκειμένου να φτάσουμε στην απόφαση της επιτροπής ονοματοθεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης (με 3 ψήφους υπέρ και ένα λευκό) προκειμένου να μετονομαστεί ο δρόμος της πόλης που έφερε το όνομα ενός εκ των δωσιλόγων της Κατοχής.
Ετσι από την περασμένη Τετάρτη, με μια «αθόρυβη» διαδικασία υπάλληλοι του δήμου αποκαθήλωσαν την παλαιά πινακίδα που ανέγραφε το όνομα του στρατηγού Αθ. Χρυσοχόου και τοποθετήθηκε η νέα που αναγράφει το όνομα του Εβραίου Θεσσαλονικιού λογοτέχνη Αλμπέρτου Ναρ.
Τον περασμένο Μάρτιο το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης ύστερα από μια θυελλώδη συνεδρίαση αποφάσισε τη μετονομασία του δρόμου.
Η απόφαση ελήφθη με ονομαστική ψηφοφορία επί των παρόντων δημοτικών συμβούλων, στη διάρκεια της οποίας υπέρ της πρότασης της διοίκησης και του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη περί μετονομασίας τάχθηκαν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Πρωτοβουλίας», όπως και οι σύμβουλοι της «Ανοιχτής Πόλης» και της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Λευκό ψήφισαν οι σύμβουλοι των «Εντάξει», οι οποίοι είχαν ζητήσει νωρίτερα αναβολή της ψηφοφορίας για... εκτενέστερη μελέτη, χωρίς να διαφωνούν ότι το όνομα του Αλμπέρτου Ναρ έπρεπε να δοθεί σε έναν δρόμο της πόλης.
Νωρίτερα δικηγόρος που εκπροσωπούσε τους απογόνους του Χρυσοχόου είχε φραστική «κόντρα» με τον δήμαρχο, που στην ομιλία του έκανε λόγο για απειλές εκ μέρους της οικογένειας προς τον επιστήμονα του Κέντρου Ιστορίας, ο οποίος είχε συντάξει την έκθεση στην οποία είχε βασιστεί η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Είχε προηγηθεί ο επίμονος αγώνας τού τότε δημοτικού συμβούλου Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, σημερινού βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλων πολιτών, δημοσιογράφων και ιστορικών (Σπύρος Σακκέτας, Χρήστος Ζαφείρης, Σπύρος Κουζινόπουλος, Αλέκος Γρίμπας) όσο και η έκθεση του Κέντρου Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα.
Χουντικό απομεινάρι
Τα ονόματα των δωσιλόγων, όπως του στρατηγού Χρυσοχόου και άλλων, είχαν δοθεί σε δρόμους της Θεσσαλονίκης την περίοδο της δικτατορίας. Πλέον αποκτά και συμβολική διάσταση ότι το όνομα του Χρυσοχόου, που είχε καταθέσει υπέρ του ναζί μακελάρη των Εβραίων Μαξ Μέρτεν, αντικαθίσταται από εκείνο ενός λόγιου απογόνου των Εβραίων του Ολοκαυτώματος.
«Αποκαθηλώθηκε επιτέλους από οδό της πόλης μας (έναντι Σχολής Τυφλών) το όνομα του φρούραρχου της Θεσσαλονίκης επί Κατοχής και υπερασπιστή του αρχιεγκληματία Μαξ Μέρτεν, στρατηγού Αθανασίου Χρυσοχόου», επισημάνει ο κ. Μηταφίδης που αισθάνεται δικαιωμένος για τον πολυετή αγώνα του.
Ο Αλμπέρτος Ναρ (1947-2005) ήταν γιος σεφαραδιτών (Ισπανοεβραίων) Εβραίων, επιζώντων του Ολοκαυτώματος, γεννήθηκε, έζησε όλη του τη ζωή και πέθανε στη Θεσσαλονίκη. Επρόκειτο για έναν από τους πιο ευαίσθητους, τρυφερούς και μαχητικούς ανθρώπους που γνώρισαν οι δρόμοι της πόλης, την οποία κυριολεκτικά λάτρευε με πάθος. Αναβίωσε μέσα από τα βιβλία του την ιστορία της Θεσσαλονίκης: «Οι συναγωγές της Θεσσαλονίκης. Τα τραγούδια μας» (1985), «Κειμένη επί ακτής θαλάσσης» (1997).
Διευθύνοντας το Κέντρο Ιστορικών Μελετών Εβραϊσμού Θεσσαλονίκης, μας έδωσε μαζί με την Ερικα Κούνιο Αμαρίλιο τις «Προφορικές μαρτυρίες Εβραίων της Θεσσαλονίκης για το Ολοκαύτωμα» (1998).
Συνεργάστηκε με τα λογοτεχνικά περιοδικά «Το δέντρο», «Παραφυάδα» και «Το τραμ» (Τρίτη διαδρομή) και μας παρέδωσε τις συλλογές διηγημάτων «Σε αναζήτηση ύφους» (1991) και το εμβληματικό «Σαλονικάι, δηλαδή Σαλονικιός» (1999).
Στα τέλη του περασμένου Μάρτη, με μια επιστολή-παρακαταθήκη, τέσσερις ημέρες προτού πεθάνει ο Ρόμπυ Βαρσάνο, επιζήσας του Αουσβιτς που είχε αναγνωρίσει στη Θεσσαλονίκη τον Μαξ Μέρτεν (κύριος υπαίτιος της γενοκτονίας των Εβραίων της πόλης από τους ναζί) βοηθώντας στη σύλληψη και καταδίκη του, ευχαρίστησε με επιστολή που απέστειλε το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης για τη μετονομασία της οδού Χρυσοχόου σε Αλμπέρτου Ναρ. Η επιστολή εστάλη στις 28 Μαρτίου και λίγες ημέρες αργότερα ο Ρόμπυ Βαρσάνο έφυγε από τη ζωή στα 93 του χρόνια.
Στην επιστολή του χαιρετίζει την απόφαση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και του δημοτικού συμβουλίου για τη μετονομασία της οδού Αθανασίου Χρυσοχόου σε Αλμπέρτου Ναρ και απευθύνει έκκληση: «Αποκαταστήστε την αλήθεια».
Ο επιζήσας των στρατοπέδων Αουσβιτς-Μπιρκενάου Ρόμπυ Βαρσάνο, με τον αριθμό 115365 στο χέρι, σημείωνε για τη μετονομασία της οδού πως «θα ήθελα να πω ένα μπράβο σε όλους εσάς που αποφασίσατε να τιμήσετε εμάς, όλους τους διωχθέντες Εβραίους της πόλης μας, της Θεσσαλονίκης, με μια απλή αλλά τόσο συμβολική κίνηση».
Για τον Χρυσοχόου έγραψε πως «εμείς και πολλοί πατριώτες τον γνωρίζουμε καλά», ωστόσο τονίζει ότι «δεν γυρέψαμε ποτέ εκδίκηση. Παραβλέψαμε πολλές φορές την αδικία».
Ο 93χρονος Ρόμπυ Βαρσάνο έστειλε ένα και μόνο μήνυμα με την επιστολή του που έχει ημερομηνία 28 Μαρτίου 2018: «Εκείνες οι ιδεολογίες που αιματοκύλησαν την ανθρωπότητα, που εξόντωσαν εκατομμύρια στο όνομα της δήθεν υπεροχής, δεν έχουν θέση εδώ σ’ αυτή την πόλη».
Πηγή: Νίκος Φωτόπουλος - Εφημερίδα των Συντακτών
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη