Warning message

Unable to retrieve https://www.facebook.com/apostolos.tzitzikostasc/posts/1733496180087608 at this time, please check again later.
Thumbnail
Μέχρι το πρωί η πυρκαγιά στη Σάρτη αναμένεται να τεθεί υπό μερικό έλεγχο εκτίμησε το βράδυ της Πέμπτης ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης ο οποίος μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ - ΜΠΕ "Πρακτορείο 104,9 FM".

"Μετά τις συσκέψεις που έγιναν υπό την αιγίδα του περιφερειάρχη και των συντονιστών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που έχουν έρθει από την Αθήνα, ο υπαρχηγός επιχειρήσεων, πιστεύω ότι θα καταφέρουν μέσα στην νύχτα και νωρίς το πρωί να δοθεί ένας μερικός έλεγχος της πυρκαγιάς και μέχρι το μεσημέρι να πάμε σε μια οριστική λύση του προβλήματος με την πυρκαγιά", τόνισε ο κ. Στεργιάδης.

Όπως επισήμανε, η κατάσταση είναι καλύτερη, η ένταση του ανέμου έχει πέσει από τα 6 με 7 μποφόρ που ήταν το πρωί στα 4 και αυτό βοηθάει ώστε να μην έχουμε επέκταση της πυρκαγιάς στο πευκοδάσος τη περιοχής.

Σύμφωνα με τον κ. Στεργιάδη, το μέτωπο της πυρκαγιάς είναι αρκετά εκτεταμένο, ξεκινάει από το Πλατανίτσι, τις Καβουρότρυπες και φτάνει μέχρι και την περιοχή βόρεια του οικισμού της Σάρτης, ενώ μέχρι στιγμής έχουν καεί περίπου στις 3 με 4 χιλιάδες στρέμματα.

Πρόσθεσε, δε, ότι με τα τωρινά δεδομένα δεν απειλείται ο οικισμός, ωστόσο, λόγω του έντονου καπνού, έχουν παρατηρηθεί περιστατικά δυσφορίας σε ορισμένους πολίτες.

Ακόμη, ο ίδιος επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν αναφορές ότι κάηκαν σπίτια εντός του οικισμού της Σάρτης και, όπως είπε ο κ. Στεργιάδης, γλύτωσαν από τις φλόγες, οι μεγάλες κατοικίες τις παρυφές του δάσους. 

Έκανε επίσης γνωστό ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε όταν ξερό δέντρο στην περιοχή Καβουρότρυπες έπεσε πάνω σε κολόνα της ΔΕΗ.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή

Νωρίτερα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή, όπου από το πρωί μαίνεται ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά, σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό.

"Κηρύξαμε την περιοχή της Σάρτης στη Σιθωνία Χαλκιδικής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πολύ δύσκολες συνθήκες, υπεράνθρωπες οι προσπάθειες των πυροσβεστών", επισημαίνει ο κ. Τζιτζικώστας, με ανάρτησή του στο Facebook.

https://www.facebook.com/apostolos.tzitzikostasc/posts/1733496180087608

Η κατάσταση μέχρι αργά το απόγευμα της Πέμπτης

Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Πέμπτης, το μέτωπο βρισκόταν ήδη στο λιμάνι του οικισμού της Σάρτης, στην ακτή Αχλάδα.

Τόσο ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και οι επικεφαλής της αστυνομίας και ο υπαρχηγός επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, Κωνσταντίνος Γιόβας, συντόνισαν την οργανωμένη απομάκρυνση λιγοστών κατοίκων που βρίσκονταν στην περιοχή, καθώς η φωτιά είχε φτάσει γύρω από τα σπίτια τους. Παρόλαυτά δεν έχει δοθεί εντολή εκκένωσης.

"Αν παραστεί ανάγκη είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε εκκένωση της Σάρτης, δεν πρόκειται να αφήσουμε να κινδυνεύσει κανείς", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τζιτζικώστας.

Στο μεταξύ, πυροσβεστικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και μεγάλη επίγεια δύναμη, συνέχιζαν μέχρι αργά το απόγευμα το έργο της κατάσβεσης, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στον επαρχιακό δρόμο που συνδέει τη Σάρτη με τη Βουρβουρού, στο ανατολικό τμήμα της χερσονήσου.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι οι φλόγες βρίσκονταν στις παρυφές του οικισμού, καίγοντας έκταση ακριβώς πάνω από το υδραγωγείο, στις παρυφές του χωριού.

Ανήσυχοι πολλοί κάτοικοι, βλέποντας τις φλόγες και τον πυκνό καπνό, άρχισαν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί εντολή εκκένωσης.

Εκκενώθηκαν σχολεία

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σάρτης, Μιχάλης Σπανός, ανέφερε το μεσημέρι ότι τα σχολεία εκκενώθηκαν από νωρίς το πρωί και όλοι οι κάτοικοι ενημερώθηκαν, σε περίπτωση που χρειαστεί εκκένωση, να συγκεντρωθούν στην κεντρική πλατεία του χωριού και να απομακρυνθούν με πλοιάρια δια θαλάσσης.

"Όλα επαφίενται στους ανέμους, περιμένουμε να πέσουν για να διευκολυνθεί η κατάσβεση" τόνισε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο κ.Σπανός, διευκρινίζοντας ότι προληπτικά απομακρύνθηκαν ήδη από τα σπίτια τους 20 κάτοικοι του οικισμού Κάμπος Σάρτης.

φωτιά Σιθωνία

Τα ξημερώματα ξέσπασε η φωτιά

Η πυρκαγιά καίει από τις 5:40 τα ξημερώματα της Πέμπτης στην περιοχή Αρμενιστής στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Ξέσπασε αρχικά ψηλά στο βουνό και εξαιτίας των δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και της μεγάλης καύσιμης ύλης κατέβηκε σύντομα και έπεσε μέσα σε πυκνό και παρθένο πευκοδάσος, αποκτώντας σύντομα μεγάλες διαστάσεις.

Πυροσβεστικές δυνάμεις παρατάχθηκαν ανάμεσα στο δάσος και τον οικισμό της Σάρτης που αρχικά δεν απειλούνταν άμεσα από τις φλόγες. Όμως δεν κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία του πύρινου μετώπου.

Σάρτη

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

γοβ
Νέες υπηρεσίες στο gov.gr wallet: Προς επέκταση της συγκατάθεσης και για ενοικίαση IX, εγγραφή παιδιού σε παιδικό σταθμό
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου  τόνισε ότι σχεδιάζεται να απλοποιηθούν και περισσότερο πολύπλοκες διαδικασίες, όπως η...
Νέες υπηρεσίες στο gov.gr wallet: Προς επέκταση της συγκατάθεσης και για ενοικίαση IX, εγγραφή παιδιού σε παιδικό σταθμό