Thumbnail
"Δίνει πολλές δυνατότητες στην Εκκλησία και στο Κράτος"

«Είναι μια πάρα πολύ καλή συμφωνία, η οποία αν υλοποιηθεί με τις εκατέρωθεν δεσμεύσεις που πρέπει να υπάρχουν, δίνει πάρα πολλές δυνατότητες και στην Εκκλησία και στο Κράτος», τόνισε ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για όσα ανακοινώθηκαν μετά τη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο.

Όπως εξήγησε ο κ. Μάξιμος, «η αξιοποίηση κάποιων στοιχείων που σήμερα είναι ανενεργά θα δημιουργούσε έναν κύκλο εργασιών και κάποιον πλούτο, τον οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει και η Εκκλησία για το πνευματικό της έργο αλλά και η Πολιτεία για να ενισχύσει τα ταμεία της».

«Mέσα σ' αυτόν», πρόσθεσε, «υπάρχει βέβαια το όφελος του λαού, της κοινωνίας, γιατί καμιά αξιοποίηση δεν γίνεται χωρίς να εργαστούν άνθρωποι. Αυτό θα σήμαινε και κάποια ανάπτυξη, κάποιες θέσεις εργασίας, κάποια χρήματα που θα γίνονταν όφελος για ανθρώπους που τα χρειάζονται».

Ευχήθηκε, δε, «όλες οι πλευρές και όλες οι πολιτικές δυνάμεις να βοηθήσουν ώστε αυτό το όραμα να γίνει πραγματικότητα προς όφελος του λαού και της Εκκλησίας με τη στενότερη έννοια και για την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κληρικών».

Ο μητροπολίτης Ιωαννίνων εκτίμησε πως «πρέπει να κινηθούμε άμεσα, να εξειδικεύσουμε λίγο όλη αυτή την πρόταση, σύντομα να έχουμε πιο συγκεκριμένες προτάσεις έτσι ώστε να μπορούν να τις ελέγξουν οι νομικοί και από τις δύο πλευρές - και από το Κράτος και από την Εκκλησία - και, βεβαίως, να πάρουμε τις απόψεις των αγίων αρχιερέων, γιατί όλο αυτό προϋποθέτει ότι θα το ψηφίσουν και θα το δεχθούν οι ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Η αμεσότητα, όπως υπογράμμισε, «βοηθάει όλους διότι είμαστε σε μια δύσκολη εποχή και η οποιαδήποτε ανάπτυξη είναι ένα κίνητρο ακόμα να προχωρά η συνεργασία Εκκλησίας - Κράτους δημιουργικά».

Βασική προϋπόθεση η πλήρης διασφάλιση των δικαιωμάτων των κληρικών

Ο μητροπολίτης Ιωαννίνων εξήγησε πως «δεν μιλούμε για συμφωνία αλλά πρόθεση για συμφωνία γιατί για να γίνει η συμφωνία θα πρέπει να γίνουν και επιμέρους συνομιλίες και να επιληφθούν νομικοί της ακριβούς διατυπώσεως μιας τέτοιας συμφωνίας, αλλά οπωσδήποτε μια τέτοια συμφωνία να περάσει και από το υπουργικό συμβούλιο αλλά και από τα δικά μας όργανα με κυρίαρχο τη Σύνοδο της Ιεραρχίας».

Κληθείς, δε, να σχολιάσει τις πρώτες αντιδράσεις των κληρικών, είπε πως είναι «μια βιαστική απάντηση από ανθρώπους, οι οποίοι ίσως δεν μπορούσαν να περιμένουν να δουν την εξέλιξη των πραγμάτων».

«Για εμάς», τόνισε ο μητροπολίτης Ιωαννίνων, «οι κληρικοί είναι οι συνεργάτες μας, είναι τα χέρια μας, είναι τα πόδια μας, οι άνθρωποι με τους οποίους κάνουμε στις μητροπόλεις μας το ποιμαντικό μας έργο, είναι οι άμεσοι συνεργάτες μας και, βεβαίως, είναι άνθρωποι πνευματικοί, που τους έχουμε ανάγκη για να κάνουμε το ποιμαντικό μας έργο. Δεν θα ήταν δυνατόν εμείς να προδώσουμε τους κληρικούς μας, να προδώσουμε τους ιερείς μας, γιατί προδίδουμε τον εαυτό μας και την αποστολή μας. Δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Αυτό το οποίο πρέπει να τονίσουμε και να πούμε είναι ότι εμείς κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να διασφαλίσουμε εξάπαντος πλήρως τα δικαιώματα των κληρικών μας. Βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε συμφωνία είναι η προστασία και η πλήρης διασφάλιση των δικαιωμάτων των κληρικών μας».

Χαρακτήρισε, επίσης, «πολύ δυνατό στοιχείο» της συμφωνίας, «το ότι παραμένουν σταθερές οι θέσεις των κληρικών που έχουμε ανάγκη για να λειτουργεί η Εκκλησία γιατί θα πρέπει να πούμε ότι τα τελευταία χρόνια των μνημονίων η Εκκλησία υπέστη αφαίμαξη σε ό,τι αφορά το προσωπικό - και των κληρικών και των υπαλλήλων που υπηρετούν στην Εκκλησία. Μια τέτοια συμφωνία διασφαλίζει ένα σταθερό αριθμό που έχουμε ανάγκη για να μπορούμε να εξυπηρετούμε τις πνευματικές και ποιμαντικές ανάγκες του λαού μας».

Ανενεργή η εκκλησιαστική περιουσία

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας και της αξιοποίησής της, ο κ. Μάξιμος είπε πως «υποτίθεται ότι έχουμε μια τεράστια περιουσία, αλλά η περιουσία αυτή δεν είναι ενεργή, δεν αποφέρει κάτι και πολλές φορές μας δημιουργεί και προβλήματα» γι' αυτό και «θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να ξεμπλοκάρουμε όλη αυτή την περιουσία που είναι ένα "κάρβουνο", όπως λέει ο Αρχιεπίσκοπος, που τώρα δεν δίνει τίποτα».

Υπενθύμισε ότι, «όπως έχει γράψει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, το 96% της εκκλησιαστικής περιουσίας έχει ήδη δοθεί στο Δημόσιο», επισημαίνοντας πως «αυτό που έμεινε δεν είναι κάτι αμελητέο, είναι κάτι όμως που παραμένει ανενεργό εξαιτίας πολύ δύσκολων συνθηκών που αφορούν την κατάσταση αυτών των ακινήτων, δηλαδή, είτε έχουν κάποια βάρη από Προεδρικά Διατάγματα είτε είναι κατειλημμένα κ.ά.».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο μητροπολίτης Ιωαννίνων, «θα θέλαμε πάρα πολύ να έχουμε τη δυνατότητα και την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε την περιουσία μας έτσι ώστε να μπορούμε να ενισχύσουμε και το πνευματικό και ποιμαντικό μας έργο αλλά και την κοινωνική μας παρέμβαση με τα προνοιακά μας έργα κ.λπ».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γιατί στη Θεσσαλονίκη χρησιμοποιούν τη φράση «με λες» αντί για «μου λες»

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ 

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

παιδιά
Τα παιδιά ξέρουν
Τις έννοιες του πιθανού, του απίθανου και του αδύνατου να συμβεί κάτι έχουν αφομοιώσει τα νήπια ήδη από την προσχολική ηλικία, λένε αμερικανοί...
Τα παιδιά ξέρουν