Θέμα στη βρετανική εφημερίδα Guardian έγινε η δράση της Χρυσής Αυγής στην Κρήτη και ιδιαίτερα στα σχολεία της περιοχής. Στην εφημερίδα, δάσκαλοι και καθηγητές μιλούν για το πως «εξαφάνισαν» το νεοναζιστικό κόμμα από το νησί.
Το εκτενές άρθρο ξεκινά με την υπενθύμιση ότι μέχρι τον Μάιο του 2018, στην οδό Ηροδότου στο Ηράκλειο, υπήρχαν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, τα οποία έχουν κλείσει. Όπως τονίζεται, αυτό ήρθε ως αποτέλεσμα της συντονισμένης δράσης εκπαιδευτικών και αντιφασιστικών ομάδων, οι οποίοι μιλούν στη βρετανική εφημερίδα Guardian και εξηγούν πώς κατάφεραν να διώξουν από το νησί τους τη ΧΑ.
"Δύο από τους 13χρονους μαθητές μου είχαν οικογενειακά προβλήματα", θυμάται η εκπαιδευτικός Μαρία Οικονόνακη. "[Μέλη] της Χρυσής Αυγής τους πλησίασαν σε καφετέριες και γυμναστήριο, παρουσιαζόμενοι ως οικογένεια και προστάτες. Τους πήραν για καφέ και τους έκαναν μαθήματα για την ελληνική ιστορία".
Μετά ήρθε η βία, συμπεριλαμβανομένου του μαχαιρώματος δύο Πακιστανών εργαζομένων. "Συλλογίστηκα: Θεέ μου, τι συμβαίνει σε αυτή τη γειτονιά;", αναφέρει ακόμη η Μαρία Οικονομάκη.
Παρά τις επιθέσεις, η Χρυσή Αυγή θα μπορούσε να έχει κρατηθεί στο Ηράκλειο, αν οι κάτοικοι της πόλης δεν αποφάσισαν να πολεμήσουν, αναφέρει ακόμη το άρθρο, κάνοντας αμέσως μετά αναδρομή στο παρελθόν της οργάνωσης, το "αφήγημά" της και τη δράση της.
"Επειδή η Χρυσή Αυγή είναι ένα κίνημα της βάσης, η τοπική υποστήριξη είναι θεμελιώδης για την επιτυχία της", λέει η Δάφνη Χαλικιοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Reading και ειδικός στη μελέτη του νεοναζιστικού μορφώματος. "Στόχευσε περιοχές όπου ήξερε ότι θα μπορούσε να οικοδομήσει μια καλή παρουσία και επέκτεινε σημαντικά την οργάνωσή της".
Η περιοχή που επέλεξε στο Ηράκλειο ήταν το ανατολικό προάστιο της Νέας Αλικαρνασσού, αναφέρει το άρθρο του Guardian. Μια γειτονιά της εργατικής τάξης, συνεχίζει, η οποία έχει μακρά μεταναστευτική ιστορία από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Ευρώπη. Πολλοί κάτοικοι απασχολούνται στον τομέα των κατασκευών και έχουν χάσει την εργασία τους κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η Χρυσή Αυγή άνοιξε ήσυχα το γραφείο της σε αυτήν ακριβώς την περιοχή το 2011.
"Η φιλοσοφία μας είναι ότι ποτέ δεν αφήνεις την άκρα δεξιά να κρατάει τον δημόσιο χώρο", λέει ο Κωνσταντίνος (ψευδώνυμο), αντιφασίστας ακτιβιστής. "Σε θερμότερες χώρες όπως η Ελλάδα, ο δημόσιος χώρος είναι όπου η εργατική τάξη περνάει τη ζωή. Οπουδήποτε είναι παρόντες οι φασίστες, πρέπει να κάνεις την εμφάνισή σου κι εσύ", αναφέρει.
Έτσι, όταν ανακάλυψαν το νέο γραφείο, ο Κωνσταντίνος και άλλοι ακτιβιστές διοργάνωσαν συνέλευση γειτονιάς. "Υπήρξε μια γενική συναίνεση ότι οι άνθρωποι δεν ήθελαν την Χρυσή Αυγή στην περιοχή", λέει, "αλλά δεν ήρθαν αρκετά άτομα για να στηρίξουν τη συνέλευση. Συνειδητοποιήσαμε ότι δεν μπορούσαμε να έχουμε παρουσία στην περιοχή όλη την ώρα. Προσπαθήσαμε να τους παρακολουθήσουμε, αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε πολλά."
Τον Σεπτέμβριο του 2012, όλα άλλαξαν, σημειώνει το άρθρο, κάνοντας αναφορά στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όπου 69 μέλη του νεοναζιστικού κόμματος, συμπεριλαμβανομένου και του αρχηγού του, Νίκου Μιχαλολιάκου, συνελήφθησαν κατηγορούμενοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.
"Πριν από αυτό, πολλοί άνθρωποι είχαν τη στάση του «Δε φοβόμαστε τη Χρυσή Αυγή, απλά πρέπει να τους μορφώσουμε", λέει ο Χάρης Ζαφειρόπουλος, ακτιβιστής του Νέου Αριστερού Ρεύματος.
Ακτιβιστές όπως ο Ζαφειρόπουλος ξεκίνησαν μια νέα στρατηγική, σύμφωνα με τον Guardian: να βγουν στους δρόμους και να συζητήσουν πρόσωπο με πρόσωπο για το φασισμό και γιατί πρέπει να αντιμετωπίσει.
"Κάθε Σαββατοκύριακο πηγαίναμε στη γειτονιά και μιλούσαμε στους ανθρώπους", λέει ο Ζαφειρόπουλος. "Η Κρήτη υπέφερε πολύ από τους Ναζί κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και ολόκληρα χωριά κάηκαν. Προσπαθήσαμε να υπενθυμίσουμε στους ανθρώπους τι είχε συμβεί πριν και τι συμβαίνει τώρα."
Εν τω μεταξύ, σε ολόκληρη την Κρήτη, οι δάσκαλοι συσπειρώθηκαν για να αντιμετωπίσουν την ακροδεξιά διείσδυση στα σχολεία. "Ο τρόπος με τον οποίο οι φασίστες κινήθηκαν μέσα στην κοινότητα των μαθητών ήταν τόσο έξυπνος και τόσο ύπουλος που δεν συνειδητοποιούσαμε τι συνέβαινε αρχικά", λέει ο Φώτης Μπιχάκης, ιδρυτής της Κρητικής Ένωσης Αντιφασιστών Καθηγητών. "Ήταν εύκολο οι νεαροί μαθητές που νιώθουν απογοητευμένοι να γίνονται χειραγωγίσιμοι."
Οι δάσκαλοι δούλεψαν μαζί για να προετοιμάσουν σχέδια μαθήματος που διδάσκουν την ιστορία με έναν λιγότερο εθνικιστικό τρόπο, εξηγώντας και αντιμετωπίζοντας τις φασιστικές ιδεολογίες. Τελικά 56 σχολεία συνεργάστηκαν για τη διεξαγωγή ενός αντιφασιστικού φεστιβάλ.
"Γιορτάζουμε τον πολιτισμό όλων των μεταναστών στο νησί, μοιράζοντας τη μουσική τους, τις παραδόσεις τους, τις ιστορίες για το πώς ήρθαν στην Ελλάδα", αναφέρει ο Φώτης Μπιχάκης. "Έχουμε τη φιλοσοφία του να συγκεντρωθούμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους - γονείς, καθηγητές, μαθητές, φοιτητές. Προσπαθήσαμε να κάνουμε τη [Χρυσή Αυγή] να καταλάβει ότι οι ιδέες της δεν είχαν θέση στην περιοχή μας. Και έτσι κερδίσαμε."
Οι εκπαιδευτικοί επέλεξαν να μην δουν τους ήδη ενταγμένους στην οργάνωση μαθητές ως χαμένη υπόθεση. "Είχαμε πάντα πίστη ότι θα μπορούσαν να επανέλθουν στα δημοκρατικά ιδεώδη", προσθέτει ο Μπιχάκης. "Επειδή είδαν τους περισσότερους από τους συνομηλίκους τους να ενώνονται με τον αντιφασισμό, άρχισαν να αναρωτιούνται εάν είχαν παραπλανηθεί".
Η Μ. Οικονόνακη δηλώνει ότι πιστεύει ότι η τακτική αυτή απέτρεψε και άλλα παιδιά από το να συσπιερωθούν στη Χρυσή Αυγή. "Είχαμε μαθητές από την Αλβανία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία", αναφέρει. «Θα έλεγα στους μαθητές: «Η Χρυσή Αυγή λέει ότι άλλοι άνθρωποι είναι κατώτεροι από τους Έλληνες. Πιστεύετε πραγματικά ότι για τον φίλο σας Ιωάννη κάθεστε κάθε μέρα;»"
Το άρθρο αναφέρεται και στην επίθεση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Ηράκλειο. Τον Απρίλιο του 2018, ο Κωνσταντίνος και περίπου 70 άλλοι αντιφασιστές διοργάνωσαν νυκτερινή επίθεση στο γραφείο του Ηρακλείου. "Καταστρέψαμε οτιδήποτε είχε αξία - τα πατώματα, το ταβάνι, το air condition", αναφέρει. Η Χρυσή Αυγή έκλεισε τα γραφεία δύο εβδομάδες αργότερα.
Δεν είναι όλοι στην κοινότητα ευχαριστημένοι από τη βία. "Είναι σημαντικό να μην θεωρούμαστε ως δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος", λέει ο Ζαφειρόπουλος.
Ο Κωνσταντίνος, ωστόσο, δεν είναι περιθωριακός. "Λειτούργησε!", λέει. "Μπορεί να μην είμαστε σε θέση να σταματήσουμε τη Χρυσή Αυγή από το να γίνεται διασημότητα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά μπορούμε να την εμποδίσουμε να ριζώσει στην ελληνική κοινωνία. Η Κρήτη είναι η πρώτη σημαντική περιοχή της Ελλάδας που δεν έχει παρουσία η Χρυσή Αυγή ... Τους έχουμε σταματήσει αποτελεσματικά, ώστε να μην έχουν κανένα χώρο για αναπαραγωγή", σημειώνει ακόμη ο Κωνσταντίνος.
Αλλού στην Ελλάδα, η άκρη δεξιά φαίνεται να είναι και πάλι ανοδική. Η διαμάχη της χώρας με τη Μακεδονία για το όνομά της έχει οδηγήσει σε κατάπτωση στον εθνικισμό, ενώ υπήρξαν βίαιες επιθέσεις εναντίον πολιτικών και αιτούντων άσυλο. Η Χαλικιοπούλου πιστεύει ότι ο αντιφασιστικός ακτιβισμός του τύπου που χρησιμοποιείται στην Κρήτη μπορεί να λειτουργήσει "σε τοπικό επίπεδο. Αλλά η αντιπολίτευση δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην αντιφασιστική αριστερά. Χρειαζόμαστε κάτι σε ένα πιο οργανωμένο, κυρίαρχο επίπεδο. "
Η Μ. Οικονόνακη, από την πλευρά της εμφανίζεται επιφυλακτική και λέει ότι η μάχη έχει τελειώσει. "Θα μπορούσαμε εύκολα να γνωστοποιήσουμε ποια είναι η Χρυσή Αυγή και γιατί είναι κακή", λέει. "Αλλά η κρίση δεν έχει τελειώσει, και οι άνθρωποι εξακολουθούν να θέλουν να ρίξουν την ευθύνη σε κάποιον. Ο κρυμμένος φασισμός είναι σχεδόν πιο επικίνδυνος."
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη