Thumbnail
Πώς λειτουργεί η απάτη

Καθώς η κοινωνία εξελίσσεται και απλώνεται η εξάρτηση των πολιτών από την τεχνολογία των τηλεπικοινωνιών, οι κυβερνοεγκληματίες αναζητούν συνεχώς νέους τρόπους εκμετάλλευσης των τρωτών σημείων και των πληροφοριών πρόσβασης. Μια επισκόπηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η απάτη στον τομέα των τηλεπικοινωνιών επιχειρεί να δώσει η έκθεση για το έγκλημα Cyber-Telecom 2019, που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, από την Europol και την Trend Micro. 

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η απάτη στον τομέα των τηλεπικοινωνιών καθίσταται εναλλακτική λύση χαμηλού κινδύνου έναντι του παραδοσιακού οικονομικού εγκλήματος. Το μειωμένο κόστος και η αυξημένη διαθεσιμότητα εξοπλισμού hacking σημαίνει ότι αυτό το είδος απάτης είναι σε άνοδο. Το κόστος της απάτης στον τομέα των τηλεπικοινωνιών εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 29 δισ. ευρώ ετησίως.

Στην καρδιά της, αυτή η απάτη είναι η κατάχρηση προϊόντων τηλεπικοινωνιών (κυρίως τηλεφώνων και κινητών τηλεφώνων) ή υπηρεσιών με σκοπό την παράνομη απόκτηση χρημάτων από έναν πάροχο υπηρεσιών επικοινωνίας ή από τους πελάτες του. Ο κύριος στόχος των εγκληματιών είναι να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς των πελατών.

Οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι μπορούν να χωριστούν σε διαφορετικές κατηγορίες που κυμαίνονται από απλές έως εξαιρετικά περίπλοκες απάτες:

- Κλήσεις Vishing (συνδυασμός των λέξεων Voice και Phishing). Το Vishing είναι μια τηλεφωνική απάτη στη διάρκεια της οποίας τα θύματα αποκαλύπτουν προσωπικές, οικονομικές ή πληροφορίες ασφαλείας τους ή μεταφέρουν χρήματα στους απατεώνες.

- Wangiri- Ιαπωνικά για «ένα κουδούνισμα και παύση κλήσης»- Ένας απατεώνας θα δημιουργήσει ένα σύστημα για να καλέσει μεγάλο αριθμό τυχαίων αριθμών τηλεφώνου. Κάθε κλήση χτυπά μια φορά και στη συνέχεια κλείνει, αφήνοντας μια αναπάντητη στα τηλέφωνα των παραληπτών. Οι χρήστες βλέπουν συχνά την αναπάντητη κλήση και, πιστεύοντας ότι είναι νόμιμη, καλούν τον αριθμό πίσω.

- Η Διεθνής Απάτη Διαμοιρασμού Εσόδων (IRSF) υπήρξε το πιο καταστρεπτικό σύστημα απάτης μέχρι σήμερα. Περιλαμβάνει τη μεταφορά χρηματικών ποσών με βάση τη διεθνή εμπιστοσύνη μεταξύ τηλεπικοινωνιακών φορέων. Απατεώνες περιμένουν υπομονετικά να λήξει ο χρόνος τήρησης των αρχείων καταγραφής πριν εκτελέσουν οποιαδήποτε περαιτέρω βήματα για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Πώς λειτουργεί η απάτη

1. Οι εγκληματίες αποκτούν τηλεφωνικούς αριθμούς από τους παρόχους υπηρεσιών IPRN (International Premium Rate Number). Η Europol διευκρινίζει ότι δεν είναι απατεώνες όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών IPRN. Υπάρχουν νόμιμοι φορείς που προσφέρουν γνήσιες υπηρεσίες.
2. Δημιουργούν μεγάλο αριθμό διεθνών κλήσεων προς αυτούς τους αριθμούς, χρησιμοποιώντας για παράδειγμα botnets ή διακομιστές που «τρέχουν» κλεμμένες κάρτες sim. 
3. Οι ψευδείς κλήσεις μπορούν να περάσουν 6 ή 7 φορείς τηλεπικοινωνιών για να φτάσουν στο σημείο τερματισμού τους 
4. Τελικά, οι τηλεπικοινωνιακοί φορείς θα μπλοκάρουν τις κλήσεις προς τους αριθμούς IPRN 
5. Οι πάροχοι υπηρεσιών IPRN μοιράζονται τα κέρδη με τους εγκληματίες.

Δείτε το γράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ:

γραφημα

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ 

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

χριστουγεννα
Christmas Effect
«Πίσω από τα χρωματιστά φώτα και τις μελωδίες των γιορτών, κρύβονται ψυχές που βιώνουν τα Χριστούγεννα με έναν διαφορετικό, πιο σιωπηλό τρόπο»
Christmas Effect
pierrakakis-kerameos
Η τύχη του Νόμου «Κεραμέως» κρίνεται και πάλι από το ΣτΕ
Δύο υποθέσεις, που συζητούνται αυτές τις μέρες στο ΣτΕ, φαίνεται πως θα κρίνουν οριστικά το ενδεχόμενο μακροημέρευσης του συγκεκριμένου νόμου, καθώς...
Η τύχη του Νόμου «Κεραμέως» κρίνεται και πάλι από το ΣτΕ