Thumbnail
Το SeaTrac είναι η πρώτη εγκατάσταση στην περιοχή που αφορά την αυτόνομη πρόσβαση των ατόμων με κινητικές δυσκολίες στη θάλασσα

Μια καινοτόμα εγκατάσταση για την αυτόνομη πρόσβαση των ατόμων με κινητικές δυσκολίες στη θάλασσα (SeaTrac) τοποθετήθηκε, σήμερα, στην παραλία Αλίμου (στάση τραμ «ΚΑΛΑΜΑΚΙ») με τη συνεργασία του Δήμου Αλίμου και της κεντρικής διοίκησης, κατόπιν πρωτοβουλίας του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών του πρωθυπουργού.

Πρόκειται για μια ελληνική πατέντα, του Πανεπιστημίου Πατρών, που επιτρέπει στο άτομο με κινητικά προβλήματα να μπαίνει στη θάλασσα μόνο του, χωρίς τη βοήθεια συνοδού. Η συσκευή (SeaTrac) είναι προσβάσιμη με το αμαξίδιο, τηλεχειριζόμενη και απολύτως ασφαλής για τους χρήστες και ενεργειακά αυτόνομη, αφού λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια.

Στην τελετή των εγκαινίων η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, υπογράμμισε τη σημασία της συνέργειας των φορέων, ενώ εξήρε τη δυναμική των ελληνικών ερευνητικών ιδρυμάτων και των νέων όπως οι συγκεκριμένοι φοιτητές- «εφευρέτες» της πατέντας και την καινοτόμα επιχείρηση που ίδρυσαν στη συνέχεια προς όφελος ενός βασικού δικαιώματος του αναπηρικού κινήματος. Διευκρίνισε ότι τοποθετήθηκε στο πλαίσιο προγράμματος του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης προς υλοποίηση οδηγίας του ΟΗΕ για την πρόσβαση των ΑμεΑ στο φυσικό περιβάλλον κα ότι ξεκίνησε με τη χρηματοδότηση 5 εκατ. ευρώ -μέσω ΕΣΠΑ- και επεκτάθηκε στα 15 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ικανοποιηθεί η ζήτηση της εφαρμογής σε όλη τη χώρα.

Ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, χαρακτήρισε την τοποθέτηση του μηχανισμού «θετικό και απτό» αποτέλεσμα του κοινού στόχου του κεντρικού κράτους με την αυτοδιοίκηση για την πρόσβαση των ΑΜΕΑ σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους, «κάτι που για εμάς είναι αυτονόητη καθημερινότητα και για κείνους δυσκολία αφόρητη και αιτία προσβολής και αναξιοπρέπειας», όπως σημείωσε. Επισήμανε, δε, ότι η συνεργασία αυτή «έφερε τα ποθητά αποτελέσματα για να σταματήσει ο κοινωνικός αποκλεισμός μιας ομάδας πληθυσμού από κάποια θεμελιώδη δικαιώματά της».

sea track

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αττικής, Χρήστος Καπάταης, αναφερόμενος στην εγκατάσταση των μηχανισμών για δωρεάν αυτόνομη πρόσβαση ΑμεΑ στη θάλασσα, σημείωσε ότι ανταποκρίνεται πλήρως στο βασικό σύνθημα του αναπηρικού κινήματος: «Πρόσβαση παντού». Τόνισε, δε, ότι η Περιφέρεια Αττικής ανταποκρινόμενη στο βασικό δικαιώματα των συμπολιτών μας προβλέπει πάντα την πρόσβασή τους σε κάθε ανάπλαση δρόμου, χώρου ή κτιρίου που υλοποιεί, ενώ έχει ήδη τοποθετήσει (προ 2-3 ετών, από το ίδιο πανεπιστήμιο και τους ίδιους ερευνητές), 21 SeaTrac σε ανάλογες παραλίες δήμων της Αττικής. Επίσης, επισήμανε ότι οι συνεργασίες Κεντρικής Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως η συγκεκριμένη, οργανώνουν και βελτιώνουν τη ζωή των συμπολιτών μας, ενώ παρέχουν και τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία που δεν διαθέτει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο προϊστάμενος του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών του πρωθυπουργού, Σταύρος Παναγιωτίδης, εστίασε στην αναπτυξιακή διάσταση που θα προσδώσει στη χώρα η διάταξη καθώς όπως είπε η Ελλάδα, ως δημοφιλής τουριστικός προορισμός, ενδυναμώνει τη θέση της στον τουριστικό χάρτη. Διαθέτει πλέον δημόσιες παραλίες ανοιχτές «για όλους ανεξαιρέτως, με τις λοιπές κατάλληλες υποδομές για την εξυπηρέτηση τους», όπως αποδυτήρια, διάδρομοι για αμαξίδιο, ντουζ τοποθετημένο στη διάταξη κ.λπ.). Σημείωσε, δε, ότι μπορεί να επωφεληθεί το σύνολο της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας με επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις σχετικές με τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ΑμεΑ.

Ο υπεύθυνος παρακολούθησης του Συντονιστικού Μηχανισμού για την Αναπηρία, Χαράλαμπος Χριστόπουλος, χαρακτήρισε μεγάλο βήμα, τόσο για το αναπηρικό κίνημα την πρόσβασή του στη θάλασσα όσο και για το κράτος, αυτήν την πρωτοβουλία που «υλοποιήθηκε σε αυτήν την έκταση με τον τριπλασιασμό του σχετικού προϋπολογισμού από το υπουργείο Οικονομίας». Ανακοίνωσε ότι στο πρόγραμμα εντάχθηκαν ήδη 70 δήμοι για την τοποθέτηση των μηχανισμών σε 300 παραλίες ώστε από το επόμενο καλοκαίρι η χώρα μας να αποτελεί χώρα πρότυπο και τουριστικό προορισμό προσέλκυσης για όλους τους ανθρώπους.

Τέλος, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εταιρίας, ο οποίος επέδειξε και τη λειτουργία του μηχανισμού, «η διάταξη συνεχίζει να τελειοποιείται και να εκσυγχρονίζεται συνολικά. Παρακολουθείται μέσω διαδικτύου για τυχόν βλάβες ή βανδαλισμούς στα σημεία τοποθέτησης». Επίσης, «θα ενισχυθεί με ενσωμάτωση μίνι εργαστηριού για την ανάλυση και αποτύπωση της καθαρότητας του νερού, ενώ μέσω ιστολογίου θα παρέχεται σε κάθε ενδιαφερόμενο εδώ και στο εξωτερικό και σε ζωντανό χρόνο, η εικόνα και η κατάσταση της θάλασσας και του καιρού στη συγκεκριμένη περιοχή».

Εικόνες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mikrodidaskalia ekpaideusi ekpaideutwn enilikwn
Ωνάσεια Σχολεία: Τα 7 κριτήρια επιλογής των εκπαιδευτικών
Πώς θα επιλεγούν  οι εκπαιδευτικοί στα Ωνάσεια σχολεία και τι ισχύει για προσλήψεις Ψυχολόγων, Κοινωνικών Λειτουργών, Σχολικών Νοσηλευτών και...
Ωνάσεια Σχολεία: Τα 7 κριτήρια επιλογής των εκπαιδευτικών