Άτομο με μειωμένη όραση ψωνίζει στο σούπερ μάρκετ χωρίς συνοδό, μόνο με την εφαρμογή που έχει στο κινητό του τηλέφωνο. Οδηγός λαμβάνει πληροφορίες με τη βοήθεια ειδικών αισθητήρων στο αυτοκίνητό του, για την κατάσταση του δρόμου (θερμοκρασία, υγρασία, ολισθηρότητα) ή ενημερώνεται για ΙΧ που κινείται αντίθετα στο ρεύμα κυκλοφορίας και ο χρήστης του διαδικτύου να μπορεί να ελέγχει την αυθεντικότητα βίντεο που έγινε viral. Αυτά είναι μερικά από τα επιτεύγματα που παρουσιάστηκαν στη διαδραστική έκθεση τεχνολογιών που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της Βραδιάς του Ερευνητή, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία μέσω μιας εφαρμογής εικονικής πραγματικότητας, να... αγγίξουν θραύσματα από τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, να παρακολουθήσουν κοινωνικά ρομπότ για την εκπαίδευση των παιδιών με αυτισμό, ρομπότ που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας, αλλά και εναέρια και επίγεια συστήματα για την παρακολούθηση της αγροτικής παραγωγής. Τα παιδιά έγιναν και οι ίδιοι ερευνητές, έκαναν πειράματα χημείας, φυσικής και βιολογίας, και πήραν μέρος σε δημιουργικά εργαστήρια.
H “Βραδιά του Ερευνητή” είναι μια πρωτοβουλία της ΕΕ και στην Ελλάδα πραγματοποιείται ανελλιπώς από την έναρξη του θεσμού το 2005. Εκδηλώσεις πραγματοποιούνται εκτός από τη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, το Ηράκλειο, την Πάτρα, τη Λάρισα και το Ρέθυμνο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ