Thumbnail
Μια πολύπλοκη και εκπληκτική λειτουργία του εγκεφάλου που κάνει τα πράγματα απλά

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι εκπληκτικό και πολύπλοκο όργανο που μπορεί να αποθηκεύσει περισσότερες πληροφορίες και  να κάνει περισσότερα πράγματα από οποιοδήποτε υπερσύγχρονο εργαλείο της τεχνολογίας. Μεταξύ άλλων διαθέτει και... διορθωτικό!

Διαβάστε για παράδειγμα το παρακάτω κείμενο:

«Σνφμύωα με μια έυρενα στο Πισήναπιμετο του Κμτρπιαίζ δεν πεαίζι ρλόο με τι σριεά ενίαι τοθοπεμέτενα τα γταμάμρα σε μια λξέη, αεκρί το πώτρο και το ταελείτυο γάμρμα να ενίαι στη στωσή θσέη. Τα υλοπιόπα μροπούν να ενίαι σε τχίυεας θιέεσς και μροπετίε να δαβαιάεστε τις λιεξές χρωίς πλβημόρα. Ατυό γνίταει γαιτί ο απρώνθονις εκέγλφοας δεν δαεβζιάι γάμρμα γάμρμα κθάε λξέη αλλά τη λξέη σαν σνύλοο. Το ξρέω ότι ενίαι δσκύολο να το πεστιέψτε και μροπεί να σας φεανί παλοράγο, αλλά ενίαι ένα πιαδνίγι του εφελάκγου που ατυή τη σγμιτή δεν δαεβζιάι τα γταμάμρα ξωχεστριά, αλλά τη λξέη σαν σνύολο».

Στοιχηματίζουμε ότι το διαβάσατε σωστά, με λίγη έως μηδενική δυσκολία.

Ο εγκέφαλός δεν χρειάστηκε να μπει σε διαδικασία και να σκεφτεί να βρει τα λάθη. Γίνεται αυτόματα. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως η ικανότητα του εγκεφάλου να βγάζει άκρη με τις λάθος λέξεις αυτόματα και γρήγορα ξεπηδάει από το γεγονός ότι οι περισσότεροι αναγνώστες δε διαβάζουν τις λέξεις γράμμα-γράμμα. Αντίθετα, αναγνωρίζουν ολόκληρες λέξεις, βλέποντας απλώς τα πρώτα και τα τελευταία γράμματα και συνδυάζοντας αυτή την πληροφορία με άλλες σημαντικές πληροφορίες, όπως το μήκος ή το σχήμα της λέξης.

Όταν λοιπόν τα πρώτα και τα τελευταία γράμματα είναι σωστά και τα ενδιάμεσα βρίσκονται εκεί, έστω και ανακατεμένα, ο εγκέφαλος βγάζει γρήγορα νόημα, χωρίς καθυστέρηση.

Και αυτό με τη βοήθεια περίπου 12 διαφορετικών περιοχών του μυαλού. Οι περισσότερες (περιοχές) βρίσκονται στο αριστερό ημισφαίριο, κάτι που εξηγεί γιατί οι άνθρωποι με εξαιρετικές ικανότητες στον γραπτό λόγο λέμε πως σκέπτονται με τον αριστερό εγκέφαλο. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 05/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekpaideytikoi
Διορισμοί εκπαιδευτικών: Αλήθεια τι σημαίνει αυτή η ξαφνική "γαλαντομία" του υπουργείου Παιδείας;
Οι διορισμοί αυτοί είναι το τίμημα που πρέπει να πληρωθεί για να ξεδιπλώσει το υπουργείο Παιδείας με λιγότερες δυσκολίες τη νέα του κίνηση που...
Διορισμοί εκπαιδευτικών: Αλήθεια τι σημαίνει αυτή η ξαφνική "γαλαντομία" του υπουργείου Παιδείας;