Τη μέση οδο επέλεξαν τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για τη διαφύλαξη του μνημείου των Δεσμωτών του Φαλήρου το οποίο εμφανίζει σημαντικά ποσοστά φθοράς εξαιτίας της ιδιαιτερότητας του εδάφους αποκάλυψής του.
Μετά από μια πολύωρη συνεδρίαση το ΚΑΣ αποφάσισε κατά πλειοψηφία την ανύψωση σε μπλογκ του συνόλου της πρώτης σειράς σκελετών που σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ έχουν υποστεί τουλάχιστον 30% φθορά, στη συνέχεια την εξυγίανση του εδάφους και την επανατοποθέτηση τους στο βάθος εύρεσης τους.
Οι 79 δεσμώτες αποκαλύφθηκαν τον Μάρτιο του 2016 κατά την κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο νοτιανατολικό τμήμα του, στην περιοχή Εσπλανάδα, 60 εκατοστά κάτω από την στάθμη της θάλασσας και σε δυσμενή θέση υφάλμυρου εδάφους. Η θέση αυτή στο Δέλτα Φαλήρου υπήρξε καθοριστική για την «δεύτερη ζωή» των Δεσμωτών.
Τα προσωρινά μέτρα της επέμβασης στο υπέδαφος της αποκάλυψης τους φαίνεται να έχουν επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα στον ρυθμό φθοράς των σκελετών εντούτοις, η αλλοίωση που υπέστησαν το 2017 ήταν μεγάλης έκτασης και επέφεραν προβληματισμό στις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ.
Το ΚΑΣ λαμβάνοντας υπόψιν του την αξία του μνημείου, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του-ομαδικοί τάφοι αποκαλύπτονται σπάνια- και την πιθανή σύνδεση του με μια ιδιαίτερη ιστορική στιγμή, ουσιαστικά αποφασισε την προστασία του στο μέγιστο δυνατό βαθμό με βάση τα νέα δεδομένα επιδείνωσης. Καθώς πρόκειται για μοναδικό εύρημα που αντίστοιχο του δεν υπάρχει διεθνώς απαιτείται πρωτοποριακή αντιμετώπιση. Έτσι ούτε θα αποσπαστούν για να μεταφερθούν σε ασφαλές μέρος αλλά ούτε θα μείνουν και in situ.
Θα ανυψωθουν σε μπλογκ, για να επιτευχθεί η εξυγίανση του εδάφους και θα επανατοποθετηθούν στο βάθος που βρέθηκαν, για να αποτελέσουν στο μέλλον πιθανά μέρος ενός μουσείου και να καταστούν επισκέψιμοι για το ευρύ κοινό.
Οι 79 δεσμώτες αποκαλύφθηκαν τον Μάρτιο του 2016 κατά την κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο νοτιανατολικό τμήμα του, στην περιοχή Εσπλανάδα, 60 εκατοστά κάτω από την στάθμη της θάλασσας και σε δυσμενή θέση υφάλμυρου εδάφους. Η θέση αυτή στο Δέλτα Φαλήρου υπήρξε καθοριστική για την «δεύτερη ζωή» των Δεσμωτών. Τα προσωρινά μέτρα της επέμβασης στο υπέδαφος της αποκάλυψης τους φαίνεται να έχουν επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα στον ρυθμό φθοράς των σκελετών εντούτοις, η αλλοίωση που υπέστησαν το 2017 ήταν μεγάλης έκτασης και επέφεραν προβληματισμό στις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ.
Το ΚΑΣ λαμβάνοντας υπόψιν του την αξία του μνημείου, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του-ομαδικοί τάφοι αποκαλύπτονται σπάνια- και την πιθανή σύνδεση του με μια ιδιαίτερη ιστορική στιγμή, ουσιαστικά αποφασισε την προστασία του στο μέγιστο δυνατό βαθμό με βάση τα νέα δεδομένα επιδείνωσης. Καθώς πρόκειται για μοναδικό εύρημα που αντίστοιχο του δεν υπάρχει διεθνώς απαιτείται πρωτοποριακή αντιμετώπιση. Έτσι ούτε θα αποσπαστούν για να μεταφερθούν σε ασφαλές μέρος αλλά ούτε θα μείνουν και in situ. Θα ανυψωθουν σε μπλογκ, για να επιτευχθεί η εξυγίανση του εδάφους και θα επανατοποθετηθούν στο βάθος που βρέθηκαν, για να αποτελέσουν στο μέλλον πιθανά μέρος ενός μουσείου και να καταστούν επισκέψιμοι για το ευρύ κοινό.
Πηγή: Αθήνα 9.84
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ