Χτες, μετά τη συνάντηση του ΚΥΣΕΑ, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι θα αναστείλουν προσωρινά την καταγραφή των αιτημάτων ασύλου από ανθρώπους που εισέρχονται στη χώρα παράτυπα. Το μέτρο θα συνδυαστεί με την άμεση επιστροφή, χωρίς καταγραφή, των νέων αφίξεων, αν η επιστροφή στη χώρα καταγωγής τους είναι “εφικτή”. Δεν είναι ξεκάθαρο πώς οι ελληνικές αρχές εννοούν το “εφικτό” σε αυτό το πλαίσιο.
«Όλοι/ες έχουν δικαίωμα να αναζητήσουν άσυλο. Και η απέλαση ανθρώπων χωρίς τη νόμιμη διαδικασία θα σήμαινε την επιστροφή τους πίσω στον τρόμο του πολέμου, ή την έκθεσή τους σε σοβαρές παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, παραβιάζοντας τη θεμελιώδη αρχή της μη-επαναπροώθησης,» όπως δήλωσε η Eve Geddie, διευθύντρια του Γραφείου Ευρωπαϊκών Θεσμών της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Τα επικίνδυνα μέτρα που λαμβάνονται από τις ελληνικές αρχές συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου, που θα θέσει ζωές σε κίνδυνο. Οι άνθρωποι που αναζητούν άσυλο χρησιμοποιούνται για μια ακόμη φορά ως διαπραγματευτικά όπλα σε ένα ανελέητο πολιτικό παιχνίδι.»
Η Ελλάδα ανακοίνωσε επίσης ότι από σήμερα, οι ένοπλες δυνάμεις της θα διεξάγουν επιχειρήσεις με πραγματικά πυρά κοντά στα χερσαία σύνορα του Έβρου και στο Αιγαίο πέλαγος, όπου έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες άνθρωποι, από όταν οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν, στις 28 Φεβρουαρίου, ότι δεν θα εμποδίζουν πλέον τους ανθρώπους από το πέρασμα αυτό.
Σύμφωνα με αναφορές, χιλιάδες άνθρωποι έχουν φτάσει στα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα. Από την περασμένη Πέμπτη, έχουν αναφερθεί συγκρούσεις μεταξύ της ελληνικής αστυνομίας και των ανθρώπων στα χερσαία σύνορα, με την αστυνομία να κάνει υπερβολική χρήση βίας και να πετάει αδιάκριτα δακρυγόνα στα πλήθη, για να σταματήσει το πέρασμά τους στην Ελλάδα.
Στο μεταξύ, οι αφίξεις έχουν αυξηθεί στα ελληνικά νησιά, και χτες, σύμφωνα με αναφορές, ντόπιοι στη Λέσβο εμπόδισαν βάρκες να φτάσουν στη στεριά. Επιτέθηκαν επίσης σε ακτιβιστές/ριες και αυτοκίνητα εθελοντών/ριών και δημοσιογράφων. Η Διεθνής Αμνηστία συστήνει στις ελληνικές αρχές να λάβουν όλα τα ενδεχόμενα μέτρα ώστε να προστατέψουν τους ανθρώπους που φτάνουν στην Ελλάδα, όπως και τις οργανώσεις και τα άτομα που βρίσκονται στο πεδίο υποστηρίζοντάς τους.
«Η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει απολύτως τη χρήση υπερβολικής βίας και να διασφαλίσει τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα. Οι άνθρωποι που αναζητούν άσυλο στην Ελλάδα θα έπρεπε να δέχονται βοήθεια, όχι να τους συμπεριφέρονται σαν εγκληματίες ή ως απειλή ασφαλείας,» δήλωσε η Eve Geddie.
«Τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει επίσης να κάνουν πολλά περισσότερα, ώστε να διαμοιραστούν την ευθύνη για τους αιτούντες/ούσες άσυλο που φτάνουν στην Τουρκία, τόσο μέσα από οικονομική υποστήριξη, όσο και μέσα από τη διασφάλιση ασφαλών διαδρομών προς την Ευρώπη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει επίσης επειγόντως, να συντονίσει κάθε υποστήριξη που μπορεί να απαιτείται στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, για να διασφαλίσει ότι οι αιτούντες/ούσες άσυλο θα έχουν πρόσβαση σε κατάλληλες διαδικασίες υποδοχής και ασύλου.»
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη