κορονοϊός μάσκα
Η αυτονόητη υπευθυνότητα που θα έπρεπε να χαρακτηρίζει όλους τους πολίτες στα σημερινά δεδομένα, έχει μετατραπεί σε μία αγγαρεία- υποχρέωση˙ που αποτελεί δυστυχώς ο μόνος τρόπος συμμόρφωσης των «έξυπνων», που θεωρούν τους εαυτούς τους ανώτερους από τους άλλους, αφού θεωρούν ότι είναι πιο έξυπνοι, αντιδραστικοί, ασυμβίβαστοι και επαναστάτες.

Χωρίς καμία αμφιβολία, το 2020 έχει προκαλέσει ριζοσπαστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και δράσης όλων μας. Σε καταστάσεις, που σύμφωνα με κάποιους προμηνύουν την Δευτέρα Παρουσία, θα ανέμενε κανείς την ανάλογη αντίδραση και σοβαρότητα από τους κατοίκους όλης της οικουμένης, κάτι που αποτελεί μέχρι τις μέρες μας, μία ουτοπία. Έτσι, ψάχνοντας κανείς να εναποθέσει κάπου τις ευθύνες αυτής της ασυνείδητης συμπεριφοράς, συνήθως καταλήγει στον εγκλεισμό του Μαρτίου ή στις θεωρίες συνωμοσίας που αμφισβητούν την ύπαρξη- σοβαρότητα του ιού. Το πρόβλημα όμως τώρα δεν αποτελεί η αύξηση τόσο των κρουσμάτων, που ήταν κατά μία έννοια αναμενόμενη, αλλά η εξακολουθητική ύπαρξη αυτού του τρόπου αμέλειας και παραμέλησης έστω των βασικών ΜΑΠ*1. Ωστόσο ο προβληματισμός όλων (εφεκτικών και μη) συγκλίνει… στο μέλλον˙ τι πρόκειται να γίνει τον ακόλουθο χειμώνα.

Ωστόσο αυτός ο προβληματισμός αν και αιωρείται στην σκέψη όλων, μερικές κοινωνικές ομάδες τείνουν να απειθαρχούν, συμβάλλοντας έτσι στην συνεχή αύξηση του αριθμού των νοσούντων. Αρχικά, η περισσότερο διαδεδομένη και πρωτεύουσα αυτών, αποτελεί σύμφωνα με πολλούς η νέα γενιά. Αναμφίβολα, η ευαίσθητη και ανώριμη εποχή της νιότης, κατά την οποία αισθάνεται κανείς παντοδύναμος και επαναστάτης, δεν μπορεί εύκολα να περιοριστεί και να εγκλωβιστεί στο πλαίσιο του ιού. Αυτά, σε συνδυασμό με την κερδοθηρία και την χρήση οποιουδήποτε κατέχοντος μέσου (αθέμιτου και μη) για την αποφυγή του προστίμου και την δικαιολόγηση του συνωστισμού, έχουν ως απόρροια να γεμίζουν ασφυκτικά οι χώροι εστίασης, αλλά και άλλοι.

Επιπλέον, αίσθηση προκαλεί και η στάση μερικών επιχειρήσεων και εργαζομένων. Αναλυτικότερα, ορισμένοι από τη διεύθυνση επιχειρήσεων, δεν τηρούν ούτε τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης του ιού, αλλά προσπαθούν, όπως προαναφέρθηκε, με την αξιοποίηση κάθε μέσου να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, αδιαφορώντας έτσι για την «υγεία» της επιχείρησής τους. Συν τοις άλλοις, μέχρι πρότινος, δεν ήταν σπάνιο το φαινόμενο ένας πελάτης σε κατάστημα λιανικής ή ένας επιβάτης σε ΜΜΜ να φαντάζει  φάντασμα ή φορέας του ιού, ενώ αν και έχει περιοριστεί, γενικά συναντάται.

Στην πραγματικότητα όμως η υπευθυνότητα, που θα έπρεπε να διέπει όλους μας, δεν είναι πολλές φορές συνειδητή αλλά υφίσταται λόγω των αντιτίμων που πρέπει να πληρωθούν για τη μη χρήση μάσκας. Έτσι, η αυτονόητη υπευθυνότητα που θα έπρεπε να χαρακτηρίζει όλους τους πολίτες στα σημερινά δεδομένα, έχει μετατραπεί σε μία αγγαρεία- υποχρέωση˙ που αποτελεί δυστυχώς ο μόνος τρόπος συμμόρφωσης των «έξυπνων», που θεωρούν τους εαυτούς τους ανώτερους από τους άλλους, αφού θεωρούν ότι είναι πιο έξυπνοι, αντιδραστικοί, ασυμβίβαστοι και επαναστάτες.

Πάντως αν κάτι είναι σίγουρο και υπαρκτό, αυτή είναι η ανάλογη σχέση, μεταξύ θεωριών συνωμοσίας και ύπαρξη αυτών των «ασυνείδητων». Προφανώς, αυτοί οι άνθρωποι προτιμούν να υποστηρίξουν ότι ο ιός αποτελεί δημιούργημα κυβερνήσεων για να συρρικνωθεί το φαινόμενο του υπερπληθυσμού, παρά να πειθαρχήσουν για να συνεχίσουν αυτοί και οι δικοί τους να είναι υγιείς και ασφαλείς.

Προφανώς, κανένας δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλλει στο άλλο, τρόπο δράσης και συμπεριφοράς, αλλά πιστεύω πως αν κάποιος αναλογιστεί ότι η κατάσταση αποτελεί θέμα υγείας,  εν συνεχεία πόσο μεγάλη σημασία έχει η ασφάλεια και επιρροή όλων μας, αλλά και πόσο μεγάλη ευθύνη έχουμε για όλους γύρω μας, μπορούμε να μετουσιώσουμε την «Ατομική Ανευθυνότητα», στην έμπρακτη «Ατομική Ευθύνη». Εξάλλου όπως αναφέρει και μας προτρέπει  ο Καζαντζάκης στο φιλοσοφικό του έργο «Ασκητική», μας καλεί τους ανθρώπους να αγαπήσουμε την ευθύνη: «Να αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω.»*2

 

*1: Μέσα Ατομικής Προστασίας

*2: Νίκος Καζαντζάκης, «Ασκητική Salvadores dei»

 

                                                                                                                        Ραφαήλ Ν. Γιανναδάκης

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

thrania-sxoleio-intime-4-768x480.jpg
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Σε ποιες περιοχές τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν την Δευτέρα που έρχεται
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Παιδιά στη Γάζα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
Τα παιδιά που έχουν εκτεθεί σε πολεμικά γεγονότα εμφάνιζουν αλλαγές DNA σε πολλές τοποθεσίες και περιοχές στο γονιδίωμα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
μηλοξιδο
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες
Το μήλο έχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, κάτι που τα καθιστά ένα υγιεινό σνακ ή συστατικό σε κάθε δίαιτα
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες