Παράνομη χαρακτηρίζει ο Κρίτων Αρσένης την απόφαση του ΓΓ Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας που περιέκοψε κατά το ήμισυ τα επιδόματα τυφλών επιστημόνων και ωφελουμένων ορφανικής σύνταξης
- Ο Συνήγορος του Πολίτη σε πόρισμά του στις 8 Οκτωβρίου 2020 εξηγεί γιατί πρέπει να ακυρωθεί η Απόφαση (που εκδόθηκε εν μέσω καραντίνας τον Απρίλιο 2020) και να αποκατασταθούν αναδρομικά τα επιδόματα
- Σε προηγούμενη απάντηση - για ερώτησή μου στο ίδιο θέμα τον Ιούνιο 2020 - η υφυπουργός Εργασίας χρησιμοποίησε την επιχειρηματολογία, που κρίνεται ως νομικά απαράδεκτη από τον ΣτΠ
Την απόσυρση της απόφασης του ΓΓ Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, με την οποία παράνομα περιεκόπησαν τα αναπηρικά επιδόματα ζητά ο Κρίτων Αρσένης, μετά και από το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, που ζητά «να ακυρωθεί» η Απόφαση και να «αποκατασταθεί η αναδρομική καταβολή» των επιδομάτων.
«Πρόκειται για την περικοπή επιστημονικού επιδόματος σε τυφλούς επιστήμονες και για την περικοπή του προνοιακού επιδόματος στους αναπήρους που λαμβάνουν ορφανική σύνταξη, εν μέσω κορωνοϊού. Πρόκειται για μια απόφαση Γενικού Γραμματέα, που έρχεται να υποκαταστήσει – κατά παράβαση - νόμους από το 1977, ΚΥΑ και πράξεις της Διοίκησης για 40 και πλέον έτη. Μιλάμε για μια απόφαση που καταστρατηγεί την άρθρο 21 του Συντάγματος, το οποίο στην παράγραφο 6 σημειώνει ότι «τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας»» σημείωσε ο Κρίτων Αρσένης, βουλευτής του ΜέΡΑ25 στη Δυτική Αθήνα, σε σχετική επίκαιρή ερώτησή του για την περικοπή επιδομάτων ΑμεΑ στη Βουλή.
Και εξήγησε: «Υπάρχουν δύο κύρια ζητήματα. Το πρώτο αφορά το γεγονός ότι η περικοπή αυτή είναι παράνομη. Το δεύτερο αφορά το σκεπτικό των νομοθετικών ρυθμίσεων που έρχεται να παραβιάσει η απόφαση του Γενικού Γραμματέα. Στην περίπτωση των τυφλών επιστημόνων, το επίδομα αποτελούσε – ήδη από το 1977 – μια νομοθετική ρύθμιση, που στόχο είχε να προάγει την επιστημοσύνη μεταξύ των ΑμεΑ, προκειμένου να βιοπορισθούν ασκώντας ως επάγγελμα την επιστήμη τους και με την ελπίδα να επιβιώσουν οικονομικά στον επαγγελματικό τους χώρο, παρά τον άνισο ανταγωνισμό που αναπόφευκτα προκαλείται από την αναπηρία τους.
Σε ό,τι αφορά τους δικαιούχους ορφανικής σύνταξης, μιλάμε για ανθρώπους που δεν έχουν μπορέσει λόγω της αναπηρίας να εργασθούν ποτέ στη ζωή τους και οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειονότητα έζησαν όλη τους τη ζωή με τους γονείς τους ως φροντιστές. Λαμβάνουν μια ορφανική σύνταξη, η οποία κυμαίνεται σε 200-300 ευρώ το μήνα και σε αυτούς πλέον δίνετε το μισό επίδομα, 364 ευρώ το μήνα. Δηλαδή, συνολικά τους δίνεται λιγότερα χρήματα από ολόκληρο το προνοιακή επίδομα που δικαιούνται».
«Έχουμε απαντήσει την ερώτησή σας στο Κοινοβούλιο στις 17 Ιουνίου» απάντησε η υφυπουργός Εργασίας Δ. Μιχαηλίδου και πρόσθεσε ότι «δεν έχει αλλάξει κανένα από τα στοιχεία για τα οποία θέτετε την ερώτηση. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι βρίσκεται ουσιαστικά πλάι στους συνανθρώπους μας με αναπηρίες»
«Θα έπρεπε να μη χρειασθεί να έρθουμε εδώ, για να κάνουμε αυτήν τη συζήτηση» απάντησε ο Κ. Αρσένης. «Είναι προφανές ότι πρόκειται για παράνομη απόφαση, η οποία δεν μπορεί να καταργήσει όλο το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο. Το ερώτημα είναι γιατί επιλέγετε το υπουργείο να πάει στα δικαστήρια, αντί να αποκαταστήσετε τη νομιμότητα, για ανθρώπους που έχουν ήδη εξαιρετικά επιβαρυμένη καθημερινότητα και για τους οποίους η αποκατάσταση της νομιμότητας συνεπάγεται πολύ μικρό δημοσιονομικό βάρος».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη