Thumbnail
Ποια είναι τα κοινωνικά επιδόματα που μπορούν να εξαιρεθούν από τις κατασχέσεις για χρέη προς το Δημόσιο; Μπορούν να εξαιρεθούν ακόμη κι αν πιστώνονται σε λογαριασμούς μη δηλωμένους στην ΑΑΔΕ ως «ακατάσχετους»;

Σύμφωνα με την εγκύκλιο (ΠΟΛ 1146) και το αρ. 31 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), υπάρχουν κοινωνικά επιδόματα τα οποία μπορούν να εξαιρεθούν από τις κατασχέσεις για χρέη προς το Δημόσιο. Τα επιδόματα αυτά εξαιρούνται από τις κατασχέσεις ακόμη κι αν πιστώνονται σε λογαριασμούς μη δηλωμένους στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ως «ακατάσχετοι».

Ακατάσχετα είναι τα κοινωνικά επιδόματα:

  • Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης ή αλλιώς Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
  • Το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων
  • Το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ
  • Το επίδομα θέρμανσης
  • Η διατροφή ανήλικου τέκνου
  • Η σύνταξη των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων
  • Το μηνιαίο χρηματικό βοήθημα ομογενών (Επίδομα Ομογενών Προσφύγων).

Ακατάσχετο θεωρείται ακόμα και κάθε άλλο επίδομα που έχει χαρακτηριστεί ρητώς ως «ακατάσχετο» από τη νομοθεσία που το προβλέπει.

Σε περίπτωση που επιβληθεί κατάσχεση σε κάποια από τα παραπάνω κοινωνικά επιδόματα, κατατεθειμένα σε τραπεζικό λογαριασμό δικαιούχου-οφειλέτη του Δημοσίου, ο δικαιούχος θα πρέπει επίσης να υποβάλει αίτηση στην αρμόδια ΔΟΥ για περιορισμό της κατάσχεσης ώστε τα ποσά αυτά να εξαιρεθούν από τα κατασχετέα και να αποδεσμευτούν.

Στα ακατάσχετα επιδόματα δεν περιλαμβάνονται τα επιδόματα στήριξης τέκνων ούτε τα τριτεκνικά και πολυτεκνικά επιδόματα που χορηγεί ο ΟΓΑ, διότι τα συγκεκριμένα επιδόματα δεν έχουν χαρακτηριστεί ως «ακατάσχετα» στις νομοθετικές διατάξεις που προβλέπουν τη χορήγησή τους.

Ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός

Κάθε οφειλέτης του Δημοσίου έχει ακατάσχετο όριο ύψους 1.250€ ευρώ το οποίο αφορά τα ποσά των καταθέσεών του σε έναν λογαριασμό και σε ένα μόνο τραπεζικό ίδρυμα. Για να ισχύει το ακατάσχετο αυτό όριο, ο οφειλέτης οφείλει να γνωστοποιήσει στην ΑΑΔΕ τον συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό του ως «Ακατάσχετο Τραπεζικό Λογαριασμό».

Η δήλωση του «Ακατάσχετου Τραπεζικού Λογαριασμού» γίνεται ηλεκτρονικά, υποβάλλοντας σχετική δήλωση στο σύστημα ΤAXISNET. Για να δηλώσει τον ακατάσχετο λογαριασμό πρέπει να μεταβεί στην ειδική εφαρμογή του taxisnet και να εισέλθει να χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς του λογαριασμού του στο taxisnet.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 03/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

amfitheatro-aei-foitites
ΑΕΙ: Οι νέες Αντιστοιχίες Τμημάτων, Εισαγωγικών Κατευθύνσεων και Προγραμμάτων Σπουδών για τις μετεγγραφές φοιτητών
Δείτε τον πίνακα με τις αντιστοιχίες των Τμημάτων ΑΕΙ και τα 104 μη αντίστοιχα Τμήματα
ΑΕΙ: Οι νέες Αντιστοιχίες Τμημάτων, Εισαγωγικών Κατευθύνσεων και Προγραμμάτων Σπουδών για τις μετεγγραφές φοιτητών