Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εγκριθεί το πρώτο εμβόλιο κατά του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο ενώ η Βρετανία το ενέκρινε ήδη από την προηγουμένη εβδομάδα το εμβόλιο της pfizer biontech και είναι επισήμως η πρώτη χώρα σε όλο τον κόσμο που θα ξεκινήσει τους μαζικούς εμβολιασμούς.
Το μεγάλο στοίχημα όλων των χωρών, μετά και από την έγκριση του εμβολίου είναι να γίνει ο εμβολιασμός γρήγορα και όλους τους πολίτες.
Πότε αναμένεται όμως το εμβόλιο στην Ελλάδα; Θα είναι υποχρεωτικό; Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι; Θα πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά;
Το alfavita.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις που πρέπει να γνωρίζετε.
Αλλά πρώτα από όλα ας απαντήσουμε στο ποιο σημαντικό ερώτημα και αυτό δεν είναι άλλο από το τι σημαίνει "ανοσία της αγέλης" και πως επιτυγχάνεται;
Τι είναι η ανοσία της αγέλης;
Η εξάπλωση των λοιμωδών νοσημάτων συμβαίνει όταν ένα ποσοστό του πληθυσμού μπορεί να μολυνθεί με τη νόσο. Η ανοσία της αγέλης επιτυγχάνεται όταν ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού αποκτά ανοσία έναντι ενός λοιμώδους νοσήματος περιορίζοντας έτσι την περαιτέρω εξάπλωσή της από άτομο σε άτομο. Ο πληθυσμός που δεν έχει αποκτήσει ανοσία προστατεύεται έμμεσα λόγω ότι η εξάπλωση της νόσου είναι σε χαμηλά επίπεδα.
Το ποσοστό ενός πληθυσμού που πρέπει να έχει αποκτήσει ανοσία για να αναπτυχθεί η ανοσία της αγέλης ποικίλλει ανάλογα με το νόσημα. Για παράδειγμα, για ένα ιδιαίτερα μολυσματικό νόσημα, όπως η ιλαρά, απαιτείται ποσοστό ανοσίας μεγαλύτερο από το 95% του πληθυσμού προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση της νόσου και να επιτευχθεί η ανοσία αγέλης.
Πως συμβάλει το εμβόλιο στην ανοσία της αγέλης;
Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού δημιουργεί ανοσία χωρίς να χρειάζεται να προσβληθεί το άτομο στο νόσημα.
Στους πληθυσμούς με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη μπορεί να εμφανίζονται κρούσματα για νοσήματα που θα μπορούσαν να προληφθούν μέσω του εμβολίου. Αυτό συμβαίνει γιατί το ποσοστό των ατόμων που εμβολιάζονται είναι κάτω από το ελάχιστο όριο που απαιτείται για την ανοσία αγέλης. Επιπλέον, η προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια μπορεί να εξασθενήσει με την πάροδο του χρόνου, απαιτώντας επαναλαμβανόμενες δόσεις εμβολιασμού.
Η ανοσία της αγέλης μειώνει τον σημαντικά τον κίνδυνο διασποράς μιας νόσου, αλλά δεν μπορεί να αποτρέψει τις μεταδόσεις για τα επίνοσα άτομα, αυτούς δηλαδή που δεν έχουν ανοσία έναντι της νόσου.
Τι ποσοστό κόσμου πρέπει να εμβολιαστεί;
O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι 65% με 70% των ανθρώπων θα πρέπει να έχει αποκτήσει ανοσία στον ιό ώστε να μπορέσει να αναχαιτιστεί η μετάδοση του και να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης και όλοι και παντού κηρυχθούν ασφαλείς.
Αυτό που δεν γνωρίζουμε ακόμη είναι αν κάποιο από τα εμβόλια που αναμένεται να πάρουν έγκριση και να κυκλοφορήσουν το επόμενο διάστημα είναι σε θέση να αποτρέψουν τη μετάδοση ή να προσφέρουν αποστειρωτική ανοσία.
Χρειάζονται περεταίρω έρευνες για αυτό, αλλά οι επιστήμονες των Pfizer / BioNTech δηλώνουν ότι υπάρχει πιθανότητα τουλάχιστον ένα από αυτά να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου.
Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των ατόμων που πρέπει να λάβει το εμβόλιο για την πλήρη προστασία των ευάλωτων ατόμων είναι υψηλός. Και αυτό γιατί η μετάδοση θα συνεχιστεί μεταξύ ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί, οι οποίοι μπορούν στη συνέχεια να το διαδώσουν σε μη εμβολιασμένα ευάλωτα άτομα και σε ευάλωτα άτομα που έχουν εμβολιαστεί.
Τελικά για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης, πρέπει να υπάρξουν υψηλά επίπεδα εμβολιασμού σε όλες τις ηλικίες και σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές
Ποια εμβόλια θα κυκλοφορήσουν το επόμενο διάστημα;
Ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας Δημήτρης Κούβελας εξηγεί στο efsyn.gr ποια είναι τα τρία επικρατέστερα εμβόλια και ποιες είναι οι διαφορές τους:
Εμβόλιο Πανεπιστημίου Οξφόρδης-AstraZeneca
«Λίγο πολύ καταλαβαίνουμε πώς αναπτύχθηκε γιατί γνωρίζαμε την τεχνολογία. Παίρνουμε τον ιό και τον αδρανοποιούμε βγάζοντας το γενετικό του υλικό. Δίνουμε μόνο τις πρωτεΐνες, το ανοσοποιητικό σύστημα τις αναγνωρίζει σαν ιό και βγάζει ο οργανισμός τα αντισώματα.
Επειδή ο κορονοϊός ήρθε ξαφνικά και ήθελαν να κάνουμε γρήγορα ανοσία, δοκιμάσανε δύο κομμάτια του ιού για να πετύχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Πήραν λοιπόν αυτό το “χιμαιρικό” αποτέλεσμα (από τη Χίμαιρα, μυθικό πλάσμα με χαρακτηριστικά πολλών διαφορετικών ζώων) και είδαν ότι κάνει καλή αντιγονικότητα σε ποσοστό 70-80-90%, δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσο, θα το δούμε στο εγγύς μέλλον».
Εμβόλια Pfizer-BioNTech και Μοderna
«Moderna και BioNTech δούλευαν πολλά χρόνια για να αναπτύξουν προϊόντα με βάση το mRNA. Διότι ανοίγει πόρτες στη θεραπεία αφού μπορεί να φτιάξει πρωτεΐνες που χρειάζεται ο οργανισμός.
Για παράδειγμα, έχω έναν διαβητικό ο οποίος δεν παράγει ινσουλίνη. Αν του βάλω το mRNA, αυτομάτως θα μπορεί να φτιάξει ινσουλίνη. Αρα γίνεται κατανοητό ότι η τεχνολογία αυτή δεν αφορά μόνο το εμβόλιο του κορονοϊού, αλλά μία μεγάλη κατηγορία θεραπειών».
Ποιο είναι καλύτερο από τα τρία εμβόλια;
Αυτό δεν το γνωρίζουμε, λέει ο καθηγητής Δημήτρης Κούβελας στο efsyn.gr: «Της AstraZeneca είναι παλιάς τεχνολογίας, άρα γνωστών πλημμελημάτων, τα άλλα είναι νέας τεχνολογίας, στη θεωρία είναι ιδανικά, χωρίς παρενέργειες».
Χωρίς παρενέργειες; Ούτε καν τις ελάχιστες γνωστές των παλιών εμβολίων; «Δεν περιμένουμε παρενέργειες γιατί το RNA ενσωματώνεται στον πυρήνα των κυττάρων και δεν μετεγγράφεται διότι ο ανθρώπινος οργανισμός δεν έχει ανάστροφη τρανσκριπτάση. Αρα, θεωρητικώς κάνει μόνο καλό. Ωστόσο αναμένουμε να δούμε το όχημα που χρησιμοποιείται για να μεταφέρει το RNA και τι μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια στον ανθρώπινο οργανισμό» εξηγεί ο καθηγητής.
Οι όποιες παρενέργειες χωρίζονται σε εκείνες της οξείας φάσης, που φαίνονται δηλαδή άμεσα με το τσίμπημα ή στα πρώτα 24ωρα, και τις μετέπειτα που μπορεί να φανούν σε 1, σε 10, σε 20 χρόνια, αναφέρει ο ίδιος.
Προσθέτει πως «στην περίπτωση της παλιάς τεχνολογίας εμβολίου (AstraZeneca) μπορεί μια παρενέργεια να είναι κάποιο πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, πυρετός, διάρροια κ.λπ. Και τις μακροχρόνιες συνέπειες τις γνωρίζουμε. Εάν από τον κορονοϊό πεθάνουν 15.000 άνθρωποι στη χώρα μας, από το εμβόλιο θα χαθούν 5 σε πληθυσμό 10 εκατομμυρίων.
Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι με τον κορονοϊό θα χαθούν 15.000 μεγάλοι σε ηλικία με συννοσηρότητες, ενώ με το εμβόλιο μπορεί να πεθάνουν 5 παιδιά. Για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της νέας τεχνολογίας (Μοderna και BioNTech) δεν γνωρίζουμε τίποτα».
Τι ισχύει με την ψύξη του εμβολίου στους -70 βαθμούς κελσίου;
Θυμίζουμε πως το ζήτημα της ψύξης του εμβολίου είναι κομβικό και αποτελεί σημαντικό πρόκληση για τους επιστήμονες καθώς και για την κεντρική διαχείριση της διανομής του.
Η Ελλάδα απέκτησε 14 ψυγεία τα οποία έχουν νευραλγικό ρόλο στο ζήτημα της ψύξης και της αλυσίδας διανομής - εμβολιασμού
Τα ψυγεία έχουν μέγεθος των ψυγείων των παγωτών στα περίπτερα με τη μόνη διαφορά που κάθε ένα από αυτά τα ψυγεία μπορεί να καταψύξει το προϊόν του στους -70 βαθμούς Κελσίου.
Σε κάθε ένα ψυγείο θα υπάρχουν κουτιά στο κάθε ένα από τα οποία θα χωρούν 975 δόσεις εμβολίων.
Ειδική τεχνολογία θα ελέγχει το την διατήρηση της ψύξης στους -70 βαθμών και την ομαλή λειτουργία των ψυγείων
Πότε έρχεται το εμβόλιο στην Ελλάδα;
Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις και πληροφορίες αναμένεται η έγκριση του εμβολίου της pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων να δοθεί στις 28 Δεκεμβρίου 2020
Έπειτα από την έγκριση του εμβολίου θα αρχίσει άμεσα η διανομή του σε όλες τις χώρες της ΕΕ μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας.
Πότε θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί;
Εφόσον το εμβόλιο κατά του κορονοϊού εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στις 28 Δεκεμβρίου, η επικρατέστερη ημερομηνία που αναμένεται να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα είναι η Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021.
Πόσα εμβόλια θα προμηθευτεί η Ελλάδα;
Σύμφωνα με τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο, η Ελλάδα θα προμηθευτεί 2,4 εκατομμύρια εμβόλια της Pfizer και περίπου 1 εκατομμύριο της Moderna.
Οι διαφορές μεταξύ των τριών εμβολίων Pfizer, Moderna, Astra Zeneca όσον αφορά την αποτελεσματικότητα δεν είναι μεγάλες: 94%, 95% και 90% αντίστοιχα, αναφέρει μεταξύ άλλων ο καθηγητής.
Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα;
Προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί σε όσους διαμένουν και εργάζονται σε κλειστές δομές, δηλαδή οίκους ευγηρίας, φυλακές καθώς η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να ξεφύγει ο ιός σε αυτούς τους χώρους.
Προτεραιότητα ακόμα θα δοθεί και σε όλους όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, δηλαδή σε υγειονομικούς, δασκάλους, καθηγητές, οδηγούς λεωφορείων και ευπαθείς ομάδες,
Αμέσως μετά θα πρέπει να εμβολιαστούν και οι υπερήλικες ξεκινώντας από τους μεγαλύτερους: Πρώτα οι άνω των 90, οι άνω των 80, οι άνω των 70, οι άνω των 60, κ.ο.κ.
Επαρκούν οι ποσότητες των εμβολίων;
Οι οδηγίες που έχουν βγάλει οι χώρες εστιάζουν στους μεγαλύτερους, και συνήθως για τους ενήλικες άνω των 50 και όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Δεδομένου πως το πρώτο διάστημα του 2021, δεν θα έχουμε επαρκείς δόσεις του εμβολίου για όλους, τα μικρά παιδιά (0-10) βάσει του εξαιρετικά χαμηλού ρίσκου, δεν θα εμβολιαστούν άμεσα.
Θα είναι το εμβόλιο δωρεάν;
Το εμβόλιο θα παρέχεται εντελώς δωρεάν σε όλους τους πολίτες στην Ελλάδα.
Θα είναι το εμβόλιο υποχρεωτικό;
Το εμβόλιο δεν θα είναι υποχρεωτικό σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο βήμα της Βουλής τόνισε ότι «αποτελεί στοίχημα για το σύνολο του πολιτικού συστήματος και όχι μόνο για την κυβέρνηση να πείσουν τους πολίτες για την ανάγκη θωράκισής τους από τον κορονοϊό με το εμβόλιο».
Θα πρέπει να εμβολιαστούν και τα παιδιά;
Όπως τονίζει ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος τα δεδομένα στηρίζουν πως τα παιδιά και οι νέοι έχουν εξαιρετικά χαμηλότερο κίνδυνο από τη νόσο του κορονοϊού, για σοβαρή ασθένεια σε σύγκριση με τους ενήλικες.
Θα είναι υποχρεωτικά τα εμβόλια στους μαθητές;
Εδώ να τονίσουμε πως δεν μιλάμε για το εμβόλιο του κορονοϊού αλλά γενικά για τα εμβόλια που γίνονται στην Ελλάδα πως είναι υποχρεωτικά σε όλους τους μαθητές. Μάλιστα πρόσφατα το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε την απόφαση Δήμου να διαγράψει νήπιο από παιδικό σταθμό γιατί οι γονείς του δεν το είχαν εμβολιάσει.
Ποιο είναι το ποσοστό θνητότητας παιδιών από κορονοϊό;
Η θνητότητα από Covid-19 στα παιδιά κάτω των 10 ετών προσεγγίζει το μηδέν. Για παράδειγμα στην Ισπανία, μεχρι τις 24 Νοεμβρίου τα ποσοστά θνητότητας για παιδια 0-9 ετών ήταν 0.01%, για τους 10-19 ετών ήταν 0.02%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστά για τις ηλικίες 60-69 ανέρχεται στο 5%.
Οι μελέτες δείχνουν πως τα παιδιά, ειδικά κάτω των 10 ετών έχουν ελάχιστες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά με τη νόσο του Covid-19.
Μεταδίδουν τα παιδιά τον κορονοϊό ;
Όμως οι μελέτες επίσης έχουν δείξει πως τα παιδιά, παρότι μπορεί και να περνάνε τη νόσο ασυμπτωματικά ή και με πολύ ελαφρά συμπτώματα, μεταδίδουν τη νόσο. Για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να κάνουν το εμβόλιο οι μεγαλύτεροι.
Καθόσον γνωρίζουμε τα παιδιά δεν θα είναι στις ομάδες που θα έχουν προτεραιότητα για τον εμβολιασμό σε όλες τις χώρες.
Τι ισχύει για τα μεγαλύτερα παιδιά (10-17);
Δεν υπάρχον ακόμη επαρκή στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές για τα μεγαλύτερα παιδιά που βρίσκονται στις ηλικίες 10 έως 17 ετών
Οι κλινικές μελέτες για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων σε παιδιά ξεκίνησαν από τον Οκτώβρη, όταν το εμβόλιο της Pfizer έλαβε άδεια και επέκτεινε την κλινική δοκιμή και σε μικρό αριθμό παιδιών 12-17 ετών.
Οι μελέτες βέβαια συνεχίζονται. Η Moderna επίσης έλαβε άδεια να επεκτείνει τις κλινικές δοκιμές σε 3000 παιδιά 12-17 ετών. Μέχρι τέλος τους 2021 θα έχουμε μάλλον περισσότερα εμβόλια και θα έχουμε και τα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές για παιδιά 10-17 ετών
Σύμφωνα με τις οδηγίες στο Ηνωμενο Βασίλειο, τα παιδιά δεν θα λάβουν ακόμα το εμβόλιο
• εκτός εάν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες
• εκτός εάν συμβιώνουν με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Θα πειστεί ο πληθυσμός για το εμβόλιο;
Γνωρίζουμε πως και στην χώρα μας και παγκοσμίως υπάρχει μερίδα ανθρώπων που συγκαταλέγονται στην ομάδα των αντιεμβολιαστών γενικά. Πέρα από αυτούς που είναι ένα σκοταδιστικό φαινόμενο, θα υπάρξει αρκετός κόσμος που θα έχει αμφιβολίες για να κάνει άμεσα το εμβόλιο
Η διστακτικότητα για το εμβόλιο, μαζί με τα fakenews που κυκλοφορούν από τους αντιεμβολιαστές θα μπορούσε να καταστήσει δυσκολότερη την ανοσία της αγέλης σε πολλές χώρες.
Ο καθηγητής Ghani λέει "Το θέμα να κερδίσουμε πληθυσμούς και να κάνουμε τους ανθρώπους να πάνε για το εμβόλιο μπορεί να σημαίνει ότι προχωράμε προς την ανοσία της αγέλης σε πιο αργό χρονοδιάγραμμα".
Θυμίζουμε πως καθηγητής κος Μόσιαλος που είναι ειδικός στα σε αυτά τα ζητήματα είχε τονίσει λίγες ημέρες πριν για την πανδημία πως
«Να εξηγήσουμε μερικά πράγματα για τη διαδικασία της ανάπτυξης του εμβολίου. Για να διασφαλίσουμε στους Έλληνες συμπολίτες μας, που θα θέλουν να κάνουν το εμβόλιο, το πως έγινε αυτή η διαδικασία.
Παλαιότερα έπαιρνε 2 με 5 ή 6 χρόνια για να βγει ένα εμβόλιο. Αυτήν τη φορά όμως υπήρχαν πολλά κεφάλαια, υπήρχαν πολλές επενδύσεις. Την έρευνα και την ανάπτυξη κατά 90% τις χρηματοδότησαν οι κυβερνήσεις. Αυτό δε συνέβαινε παλιά».
Πρέπει να εμβολιαστούν οι ανοσοκατασταλμένοι;
Ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ Δημήτρης Κούβελας εξηγεί στο www.efsyn.gr ότι «στους ανοσοκατασταλμένους ο εμβολιασμός έχει αντένδειξη γιατί δεν θα ανταποκριθούν. Ορισμένοι δε ανοσοκατασταλμένοι λαμβάνουν ήδη αντισώματα ως μέρος της θεραπείας τους. Επομένως πρέπει να υπάρξει στοχευμένη μελέτη προκειμένου να διαπιστωθεί η συνύπαρξη δυο αντισωμάτων στον οργανισμό τους».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 3/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη