Κορονοϊός: Πως διαμορφώνεται σήμερα ο επιδημιολογικός χάρτης
Σε ποιο επίπεδο βρίσκονται σήμερα οι περιοχές της Ελλάδας, ένα μήνα μετά το Lockdown - Στο κόκκινο όλη η Βόρεια Ελλάδα - Δείτε τον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας

Τον επιδημιολογικό χάρτη όπως έχει διαμορφωθεί ένα μήνα μετά την εφαρμογή του lockdown, δημοσίευσε η «Καθημερινή».

Τα τέσσερα χρώματα που υπάρχουν στον χάρτη (πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο) αντικατοπτρίζουν το επιδημιολογικό φορτίο ανά περιοχή. Στον χάρτη μπορεί να δει κανείς αναλυτικά τις περιφερειακές ενότητες που πλήττονται περισσότερο από τη sars cov-2.

Στον παρακάτω χάρτη βλέπουμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση της επιδημίας και στις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας. Πιο συγκεκριμένα ο χάρτης μας δείχνει ότι 20 περιοχές είναι στο πράσινο, 18 στο κίτρινο, 11 στο πορτοκαλί και 25 στο κόκκινο.

Ο χάρτης με τα τέσσερα χρώματα άλλαζε κάθε Τετάρτη, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας. Σήμερα βλέπετε πώς έχει η εικόνα πανελλαδικά, έπειτα από ένα μήνα lockdown, με τις 74 περιφερειακές ενότητες να διαμορφώνονται ως εξής:

Παρατηρούμε ότι στο κόκκινο βρίσκεται όλη η  Βόρεια Ελλάδα ενώ στο πράσινο είναι πολλά νησιά λόγω της γεωγραφικής απομόνωσης αλλά και άλλες γεωγραφικές περιοχές όπως η Πελοπόννησος.

xartis_koronoiou.jpg

Κορονοϊός: Πώς θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα 

Στο σπίτι και με λίγα άτομα θα γιορτάσουμε φέτος όπως όλα δείχνουν τα Χριστούγεννα. Η απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ νομών θα συνεχίσει να ισχύει για όλη την εορταστική περίοδο με ελάχιστες εξαιρέσεις ενώ η εστίαση θα παραμείνει κλειστή μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου του 2021.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δεν προβλέπεται μετακίνηση στα εξοχικά για την περίοδο των γιορτών, αλλά θα υπάρχει μια ευελιξία που θα αφορά την επανένωση οικογενειών. Για την εστίαση δήλωσε πως κλειστά θα παραμείνουν έως τις 7 Ιανουαρίου και τα καφέ, που δεν αντιμετωπίζονται ξεχωριστά από το σύνολο της εστίασηςόπως βεβαίως και η νυχτερινή διασκέδαση.

Τι ισχύει για σχολεία και εμπόριο

Κλειστά μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου του 2021 θα παραμείνουν τα σχολεία, η εστίαση και η ψυχαγωγία. Συγκεκριμένα παράταση στην αναστολή λειτουργίας έχει δοθεί στις παρακάτω δραστηριότητες

  • Σχολεία
  • Εστίαση
  • Ψυχαγωγία
  • Δικαστήρια
  • Αθλητικές δραστηριότητες (εκτός από πρωταθλήματα Α΄εθνικής σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ)
  • Χιονοδρομικά κέντρα

Η (μερική) άρση του lockdown και το προσεκτικό άνοιγμα της αγοράς ενόψει Χριστουγέννων αφορά προς το παρόν μόνο τα εποχικά καταστήματα τα οποία λειτουργούν και πάλι από την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου.

Το υπόλοιπο λιανεμπόριο ενδέχεται να ανοίξει την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020 χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προς το παρόν επίσημες δηλώσεις

Διστακτικοί οι ειδικοί

Διστακτικοί, ωστόσο, εμφανίζονται οι λοιμωξιολόγοι σχετικά με την λειτουργία των καταστημάτων ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων.

«Ελπίζω να μην έχουμε μετέωρα βήματα… Στη Θράκη, στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία και Ήπειρο που έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα δεν θα είναι καθόλου καλή ιδέα να ανοίξει το λιανεμπόριο 14 Δεκεμβρίου. Και δεν ξέρω ποσό καλή είναι και για την υπόλοιπη Ελλάδα, με εξαίρεση κάποιες περιοχές που έχουν εξαιρετική εικόνα» δήλωσε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος στον ΣΚΑΪ.

Σχετικά με το επερχόμενο άνοιγμα κομμωτηρίων και λιανεμπορίου, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού εξέφρασε επίσης τις επιφυλάξεις της μιλώντας στο MEGA:

«Μελετούν στην Επιτροπή και η Πολιτεία τον κίνδυνο διασποράς. Πιστεύω ότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος διασποράς και στα κομμωτήρια, γιατί ερχόμαστε σε πολύ κοντινή επαφή, είναι αδύνατον να κρατηθεί η απόσταση των δύο μέτρων».

«Χρειάζεται πάρα πολύ προσοχή και όχι μέχρι να έρθει το εμβόλιο, αλλά μέχρι να εμβολιαστεί η πλειονότητα. Και τον καιρό που θα κάνουμε το εμβόλιο, ο κίνδυνος παραμένει», συμπλήρωσε.

Εμφανώς πιο «συγκρατημένες», άλλωστε, ήταν και οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Παπαθανάση.

«Όλα θα κριθούν από τον επιδημιολογικό χάρτη, το επιδημιολογικό φορτίο δηλαδή, αντιλαμβάνεστε ότι κάθε ημέρα έχει μεγάλη σημασία. Το τι κρούσματα θα υπάρξουν, από εκεί και πέρα κάθε άνοιγμα όπως έγινε τη Δευτέρα, με τα 110 καταστήματα εποχικών ειδών, έχει συγκεκριμένη κινητικότητα που λαμβάνεται υπόψιν» επισήμανε σε δηλώσεις του για το lockdown στον Realfm 97,8 ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.

«Οποιοδήποτε άλλο άνοιγμα κομμωτήρια, κουρεία, βιβλιοπωλεία, λιανικό εμπόριο, όλα έχουν συγκεκριμένο αποτύπωμα και όπως είπε ο Πρωθυπουργός πρέπει να περιμένουμε το τέλος της εβδομάδας για να δούμε ποια θα είναι ακριβώς η κατάσταση, τι θα πουν οι ειδικοί» πρόσθεσε ενώ παρέπεμψε για άνοιγμα του λιανεμπορίου «ενδεχομένως μια εβδομάδα μετά… να το δούμε». 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 01/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

EKPA metaptixiaka
ΕΚΠΑ: Αναγόρευση του κ. Ανδρέα Δρακόπουλου σε επίτιμο διδάκτορα και απόδοση τίτλου Μεγάλου Ευεργέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
  Η τελετή θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2024 και ώρα 19.00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30)
ΕΚΠΑ: Αναγόρευση του κ. Ανδρέα Δρακόπουλου σε επίτιμο διδάκτορα και απόδοση τίτλου Μεγάλου Ευεργέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος