Κορονοϊός - κολχικίνη. Η μελέτη COLCORONA οργανώθηκε από το Montreal Heart Institute του Καναδά.
Η μελέτη αυτή ήταν μία διπλά-τυφλή, τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη η οποία εξέτασε την επίδραση της κολχικίνης σε εξω-νοσοκομειακούς ασθενείς με διάγνωση COVID-19 (συμπεριελήφθησαν σχεδόν 5000 ασθενείς).
Στη μελέτη αυτή συμμετείχε και η Ελλάδα με Εθνικό Συντονιστή τον Καθηγητή Σπύρο Δευτεραίο και ανάπτυξη 5 κέντρων (Αττικό, Κοζάνη, Αλεξανδρούπολη, Θριάσιο, Πάτρα).
Οι Ιατροί Σπύρος Δευτεραίος (Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ), Γιώργος Γιαννόπουλος (Εκλεγμένος Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ), Δημήτριος Βραχάτης (Ακαδημαϊκός Υπότροφος ΕΚΠΑ), Σωτηρία Γιωτάκη (Ακαδημαϊκή Υπότροφος ΕΚΠΑ), Ευστάθιος Ηλιοδρομίτης (Καθηγητής ΕΚΠΑ), Σωτήριος Τσιόδρας (Καθηγητής ΕΚΠΑ) και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τα κύρια ευρήματα αυτής της μελέτης.
Η μελέτη COLCORONA είναι μία προοπτική διπλή-τυφλή τυχαιοποιημένη μελέτη που περιέλαβε 4.488 ασθενείς αμέσως μετά τη διάγνωση νόσου COVID-19 που δεν είχαν νοσηλευθεί, ήταν στο σπίτι τους αλλά είχαν τουλάχιστον ένα παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη νόσου COVID σοβαρής μορφής.
Ο στόχος της μελέτης ήταν να διερευνήσει αν η έγκαιρη χορήγηση κολχικίνης θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη για νοσηλεία των ασθενών καθώς και άλλες πιο σοβαρές επιπλοκές της νόσου COVID-19.
Η μελέτη αυτή έδειξε σημαντική μείωση των νοσηλειών (κατά 25%), της ανάγκης για μηχανική υποστήριξη της αναπνοής (κατά 50%), των θανάτων (κατά 44%).
Για την καλύτερη αξιολόγηση αυτών των πολύ ενθαρρυντικών δεδομένων, αναμένουμε την πλήρη παρουσίαση των δεδομένων της μελέτης και τη δημοσίευσή της σε Επιστημονικό περιοδικό μετά από κρίση.
Σημειώνουμε ότι η πρώτη τυχαιοποιημένη μελέτη που δημοσιεύθηκε παγκοσμίως όσον αφορά την κολχικίνη στη νόσο COVID-19 ήταν η μελέτη GRECCO-19.
Η μελέτη GRECCO-19 σχεδιάστηκε και εκπονήθηκε στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από την ομάδα του Καθηγητή Καρδιολογίας Σπύρου Δευτεραίου σε συνεργασία με ερευνητικές ομάδες του Μιλάνου της Ιταλίας (Humanitas Clinical and Research Hospital), της Ισπανίας (Hospital Universitario La Fe), των ΗΠΑ (Yale University, Mount Sinai University).
Η μελέτη GRECCO-19 διερεύνησε την επίδραση της κολχικίνης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19 και έδειξε επίσης ευεργετικά αποτελέσματα.
Η μελέτη GRECCO-19 δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open (Deftereos S, Giannopoulos G, Vrachatis D et al).
Την μελέτη GRECCO-19 ακολούθησαν μελέτες από την Ιταλία, τις ΗΠΑ, την Βραζιλία και την Κολομβία.
Τα αποτελέσματα των μελετών αυτών εξετάσθηκαν από την ομάδα του Καθηγητή Δευτεραίου σε μία μετα-ανάλυση η οποία έδειξε ευεργετική επίδραση στη θνησιμότητα των ασθενών με COVID-19 που έλαβαν κολχικίνη (Hellenic J Cardiol; Vrachatis D, Giannopoulos G, Giotaki S, ..., Deftereos S).
Η μελέτη COLCORONA έρχεται να επιβεβαιώσει τα ευρήματα των μελετών αυτών.
Τέλος, σημειώνεται ότι η μελέτη RECOVERY, η οποία διεξάγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 175 κέντρα, έχει εντάξει επίσης ενεργό άξονα που μελετά την κολχικίνη σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19 (ήδη έχουν στρατολογηθεί περισσότεροι από 5000 ασθενείς).
Η μελέτη αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη.
Κορονοϊός: Σε εξέλιξη μελέτες για θεραπεία με μονοκλωνικά
Κορονοϊός: Τ αποτελέσματα μελέτης για τη θεραπεία με τα μονοκλωνικά αντισώματα bamlanivimab και etesevimab στην ήπια και μέτρια μορφή της νόσου
Καθώς ο κορονοϊός SARS-CoV-2 συνεχίζει να διασπείρεται ραγδαία σε παγκόσμια κλίμακα, τα μονοκλωνικά αντισώματα μελετώνται εκτενέστερα ως πιθανή θεραπευτική στρατηγική έναντι της νόσου COVID-19.
Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό JAMA, εκτιμήθηκε η επίδραση της μονοθεραπείας με το μονοκλωνικό αντίσωμα bamlanivimab, καθώς και της συνδυαστικής θεραπείας των bamlanivimab και etesevimab στα επίπεδα του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2, στη μέτρια και ήπια μορφή της νόσου COVID-19. Οι Ιατροί της Θεραπευτική Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελένη Κορομπόκη (Υπεύθυνη Μονάδας COVID, Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τα δεδομένα της μελέτης.
Πρόκειται για τη μελέτη BLAZE-1, μια τυχαιοποιημένη, φάσης ΙΙ/ΙΙΙ μελέτη που διεξήχθη σε 49 κέντρα των ΗΠΑ κατά το διάστημα 17 Ιουνίου 2020- 3 Σεπτεμβρίου 2020 και συμπεριέλαβε 613 περιπατητικούς ασθενείς οι οποίοι είχαν διαγνωστεί θετικοί για τη νόσο COVID-19 και είχαν ένα τουλάχιστον ήπιας ή μέτριας βαρύτητας σύμπτωμα.
Οι ανωτέρω ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν και έλαβαν είτε μία μονή έγχυση του bamlanivimab σε δοσολογία 700mg (n=101), 2800mg (n=107) ή 7.000mg (n=101), είτε συνδυαστική θεραπεία των μονοκλωνικών αντισωμάτων bamlanivimab και etesevimab σε δοσολογία 2800mg το καθένα (n=112) ή εικονικό φάρμακο (n=156). To κύριο καταληκτικό σημείο της μελέτης ήταν η αλλαγή στα επίπεδα του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 την 11η ημέρα (±4 ημέρες).
Τα δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία περιελάμβαναν άλλα μέτρα αξιολόγησης του ιικού φορτίου και των συμπτωμάτων, ενώ υπήρχε και μέτρο αξιολόγησης της κλινικής έκβασης των ασθενών το οποίο αφορούσε τις νοσηλείες σχετιζόμενες με την COVID-19 νόσο, τις επισκέψεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών ή τη θνητότητα την 29η ημέρα.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη