Μπορεί λόγο της ημερομηνίας να άλλαξε η εποχή, και άρα να έχουμε μπει στην Άνοιξη, αλλά έχει αλλάξει η εποχή και στο πολιτικό πεδίο. Θεωρώ ως αναγκαίο, αυτό το μήνα, που θα εμβαθύνουμε όσο ποτέ στο αύριο της χώρας, να σταθώ στο πολιτικό της μέλλον.
Μπορεί τελικά το 2021 να μην έχουμε αλλαγή πολιτεύματος, αλλά έχουμε μια πιο διαφορετική εποχή στο πολιτικό μας σύστημα, ποιο συντηρητική από ότι ήταν από το 1974 και μετά. Αυτό δεν ξεκίνησε σήμερα, αλλά είναι μια αργή διαδικασία, η οποία μπορεί να πήρε καιρό. Προσωπικά θα έλεγα ότι ξεκίνησε μετά το δημοψήφισμα του 2015. Και αυτό διότι το αριστερό πνεύμα που κυριαρχούσε στην κοινωνία, ξεκίνησε να φθείρεται, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε να υλοποιήσει το βασικό ζήτημα για το οποίο εκλέχθηκε, δηλαδή “να σκίσει τα μνημόνια με ένα νόμο και ένα άρθρο”. Αυτό προχώρησε με τις αρνητικές δηλώσεις και πράξεις του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα, αν και τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ δεν έπεσαν σημαντικά (ελάχιστα βασικά) ανέβηκαν κατά πολύ τα ποσοστά της ΝΔ, και τότε ξεκινήσαμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα, της νέας εποχής, σε διάφορα ζητήματα.
Θα σταθώ σε 2 ζητήματα.
Προσφυγικό: Η χώρα μας εδώ και δεκαετίες (ειδικά μετά την προσφυγική κρίση) είχε την πολιτική της υποδοχής των προσφύγων και των μεταναστών στην χώρα, και ανάλογα σε ποια κατάσταση βρισκόντουσαν, γινόντουσαν δεκτοί είτε προχωρούσε η νόμιμη διαδικασία αποχώρησής τους. Βέβαια μετά την αλλαγή της κυβέρνησης, άλλαξε για πρώτη φορά η στάση της χώρας μας, όπου πριν έναν χρόνο ακριβώς σταματήσαμε να δεχόμαστε αιτήσεις για άσυλο από πρόσφυγες και μετανάστες (με την δικαιολογία της ...εισβολής από τους κατατρεγμένους ανθρώπους, οι οποίοι θέλουν να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο). Μια απόφαση όχι μόνο πρωτόγνωρη για την χώρα μας αλλά και απάνθρωπη.
Άσυλο: Το άσυλο ήταν μια σημαντική απόφαση και πρωτοτυπία της πρώτης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όπου με τα σωστά μέτρα (τα οποία έχω αναφέρει στο άρθρο μου: Πανεπιστημιακή αστυνομία: Το πρόβλημα και η λύση) μπορεί να λειτουργήσει. Φυσικά τις προηγούμενες δεκαετίες, οι κυβερνήσεις της ΝΔ (ακόμη και σε αυτή του Κώστα Καραμανλή 2004-2009) δεν τόλμησαν να φέρουν αυτή την σοβαρή αλλαγή. Τα αρνητικά φαινόμενα ορισμένων πανεπιστημίων, έδωσαν την αφορμή στην Κυβέρνηση της ΝΔ να προχωρήσει στην λογική “ό,τι δεν λύνεται, κόβεται’’, με αποτέλεσμα να φέρει την κατάργηση του ασύλου.
Δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να δείξει ότι μοιάζει σαν αυτή της Θάτσερ (1979-1990), παίρνει κομμάτια της ομιλίας της και τα κάνει δικά της, αλλάζοντας λιγάκι το περιεχόμενο. Για παράδειγμα στις 10/2/2021 ο βουλευτής Α Αθηνών Κωνσταντίνος Μπογδάνος είπε. “Στον κοινοβουλευτισμό δεν υπάρχει πολιτική βία, υπάρχει ποινική βία”, κάτι που μοιάζει κατά πολύ, σε ένα μέρος της ομιλίας της Θάτσερ στο Μπέλφαστ στις 5/3/1981 λέγοντας “δεν υπάρχει πολιτική δολοφονία, υπάρχει μόνο ποινική δολοφονία”.
Βέβαια η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μοιάζει στο έργο της Θάτσερ, καθώς αυτή έκανε σοβαρές (αν και αρνητικές) πολιτικές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η κυβέρνηση θυμίζει τον λαϊκισμό του Τραμπ και την ελευθερία του Ορμπαν. Η οποία κυβέρνηση χωρίς να σέβεται τις βασικές αρχές της φιλελεύθερης δημοκρατίας (την οποία κάποιοι βουλευτές της την έχουν επικαλεστεί πολλές φορές) περνάει σημαντικά νομοσχέδια, χωρίς να μπορούν όσοι διαφωνούν (λόγω της πανδημίας) να εκφράσουν την γνώμη τους νόμιμα, μέσω των διαδηλώσεων.
Άγγελος Τζίτζιρας, Φοιτητής και μέλος της Γραμματείας του Τομέα Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη