Ως «ευελιξία για τον εργαζόμενο» και «διευθέτηση του ωραρίου εργασίας» παρουσιάζει ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, την κατάργηση του 8ωρου και τις ατομικές συμβάσεις εργασίας που εισάγει το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά που βρίσκεται στα «σκαριά».
Ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε η 10ωρη εργασία θα θεσπίζεται μετά από «αίτημα του εργαζομένου», αγνοώντας ή και αποκρύπτοντας την εργασιακή «ζούγκλα» που βιώνουν εκατομμύρια εργαζόμενοι στην Ελλάδα και τις καταγγελίες για απλήρωτες υπερωρίες, συμβάσεις-«λάστιχο», εργοδοτικό εκβιασμό κλπ.
«Εμείς δίνουμε τη δυνατότητα στον ίδιο εργαζόμενο, αν το θέλει, κατόπιν αιτήματός του, να ισχύσει αυτή η ρύθμιση για τον ίδιο. Δίνουμε μεγαλύτερη ευελιξία στον εργαζόμενο χωρίς να μειώνουμε το εισόδημά του. Για παράδειγμα ένας φοιτητής που δουλεύει και μπορεί να δίνει εξετάσεις, μπορεί να κανονίσει αντί να πάρει άδεια άνευ αποδοχών, να πάρει άδεια μετ’ αποδοχών, να δώσει τα εξετάσεις του και σε αντιστάθμισα να δουλέψει μερικές ώρες παραπάνω τις άλλες μέρες», δηλώνει ο Κωστής Χατζηδάκης.
Ο υπουργός Εργασίας έδωσε μάλιστα συγκεκριμένο παράδειγμα για το... μάζεμα ελιάς στα νησιά. «Αν εγώ δουλεύω στο αεροδρόμιο της Ρόδου και θέλω τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο να πάω να μαζέψω ελιές. Δουλεύω οκτώ ώρες. Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για να μαζέψω ελιές πρέπει να πάρω άδεια άνευ αποδοχών. Άνευ αποδοχών. Τι λέμε εμείς. Αν θες εσύ που έχει το πρόβλημα αυτό μπορείς να συμφωνήσεις με τον εργοδότη σου να δουλεύεις παραπάνω ώρες το καλοκαίρι και το χειμώνα να πας να μαζέψεις τις ελιές σου αλλά όχι με άδεια άνευ αποδοχών αλλά πληρωμένη. Δηλαδή ενώ σήμερα μειώνεται το εισόδημά σου με το αυριανό καθεστώς αλλάζει αυτό. Εμείς λέμε να γίνεται με αίτημα του εργαζομένου», είπε.
Επιχειρώντας να απαντήσει στη σφοδρή αντίδραση συνδικάτων εργαζομένων και κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο Κωστής Χατζηδάκης ισχυρίστηκε ότι «γίνεται μια συζήτηση για ένα άρθρο του νομοσχεδίου αγνοώντας την ίδια στιγμή όλο το νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο έρχεται να απαντήσει σε πραγματικές ανάγκες και να τροποποιήσει την εργασιακή νομοθεσία, η οποία σε μεγάλη κλίμακα ισχύει από το 1982. Από τότε έχουν περάσει 40 περίπου χρόνια, έχει μπει στη ζωή μας η τηλεργασία, το ίντερνετ κλπ. Πρέπει να απαντήσουμε σε θέματα που θέτουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Για παράδειγμα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη μαύρη και την υποδηλωμένη εργασία, πρέπει να βρούμε μια μέθοδο όταν ο άλλος πάει στη δουλειά του και φεύγει από αυτή αν δουλεύει 10 ώρες με υπερωρίες να δηλώνονται και οι υπερωρίες».
«Σκληρή» κριτική από την αντιπολίτευση
Το νέο νομοσχέδιο-«οδοστρωτήρας» για το ωράριο των εργαζομένων και τις ατομικές συμβάσεις συγκεντρώνει ήδη τα πυρά της αντιπολίτευσης.
Η Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κάνει λόγο για προκλητικές δηλώσεις από τον υπουργό Εργασίας και εμπαιγμό προς τους εργαζομένους.
«Οι δηλώσεις του κ.Χατζηδάκη αποτελούν συνεχή πρόκληση και εμπαιγμό προς τους εργαζομένους. Την ώρα που απεργάζεται την κατάργηση του οκταώρου, τη θέσπιση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας, τη διεύρυνση της εργασίας της Κυριακής και την περαιτέρω μείωση των μισθών, υποτιμά τη νοημοσύνη των εργαζομένων ισχυριζόμενος ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις είναι πρός όφελός τους», τονίζει η Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.
«Προφανώς, στη νεοφιλελεύθερη αντίληψη του Υπουργού Εργασίας, ο εργοδότης και ο εργαζόμενος είναι ισότιμοι, κάθε έννοια ρύθμισης και συλλογικής διαπραγμάτευσης είναι αχρείαστη και η εργασιακή ζούγκλα της φθηνής και ελαστικής εργασίας χωρίς κανόνες, δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες είναι το "αφήγημα" της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την κοινωνία του 21ου αιώνα!», συμπληρώνει.
Σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ, πριν λίγες ημέρες, ανέφερε, μεταξύ άλλων:
«Η κατάργηση του 8ωρου, η σύνδεση του ωραρίου και της σχέσης εργασίας με την παραγωγικότητα κάθε επιχείρησης ή κλάδου, η πλήρης απελευθέρωση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, η απογείωση των υπερωριών έως και 150 ώρες αποτελούν μέτρα-κόλαση για την ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων.
Το ίδιο νομοσχέδιο μάλιστα προβλέπει "ψηφιακό γύψο" για τα συνδικάτα και επιχειρεί κατ' εντολή του κεφαλαίου να ολοκληρώσει το χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η καθιέρωση ηλεκτρονικών ψηφοφοριών δεν αποτέλει εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των συνδικάτων, αλλά ενα ακόμα μέσο παρέμβασης του κράτους και της εργοδοσίας στην λειτουργία τους και την δράση τους. Η μεγάλη εργοδοσία θέλει δεμένα τα χέρια των εργαζομένων για να επιβάλει τους όρους της χωρίς εμπόδια».
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, ανέφερε για το νομοσχέδιο:
«Φαίνεται πως στο σχέδιο της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη για την “Ελλάδα 2.0” τα εργασιακά δικαιώματα θα βρίσκονται στο απόλυτο μηδέν. Αυτό αντιλαμβάνεται κανείς, αν διαβάσει τις διαρροές στον τύπο για τον εργασιακό οδοστρωτήρα που ετοιμάζεται να φέρει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη εν μέσω κιόλας πανδημίας».
Ακόμα, επισήμανε:
«Περαιτέρω απορρύθμιση και ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, αποψίλωση των όποιων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν απομείνει μετά από μια δεκαετία μνημονιακών μέτρων από όλες τις μνημονιακές Κυβερνήσεις, κατάργηση 8ώρου, δουλειά ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, απλήρωτες και περισσότερες υπερωρίες, ποινικοποίηση του συνδικαλισμού και κατάργηση συλλογικών συμβάσεων. Αλήθεια σε ποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Μητσοτάκη το 8ώρο “μετεξελίσσεται” σε 10ώρο αντί για 6ώρο;».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση