paixnidia paidia
Συμβουλές για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών στο σπίτι

Η περίοδος της καραντίνας δυσκόλεψε γονείς και παιδιά, όχι μόνο γιατί έπρεπε όλοι να μείνουμε σπίτι, αλλά γιατί μας έφερε νέες προκλήσεις στη δημιουργική απασχόληση των παιδιών μας.

Ειδικά τα παιδιά σε μικρότερες ηλικίες, μέχρι και το δημοτικό, θέλουν περισσότερη φαντασία και αντοχές, για να βρουν οι γονείς, τις κατάλληλες δραστηριότητες μέσα στο σπίτι, για να τα απασχολήσουν.

Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει σίγουρα το παιχνίδι, γιατί βοηθάει τα παιδιά να χαλαρώσουν, να γελάσουν και να διώξουν τα όποια αρνητικά συναισθήματα τους δημιουργούνται από την δύσκολη περίοδο, που όλοι περνάμε τις περισσότερες ώρες στο σπίτι μας.

Τα μικρά παιδιά έχουν στο DNA τους, το παιχνίδι και είναι εύκολο να βρείτε πολλά και διαφορετικά είδη για να τα απασχολήσετε ή και να παίξετε κι εσείς, ως γονείς, μαζί τους.

Δημιουργική απασχόληση μικρών παιδιών 

Επειδή τα παιδιά μπορεί πραγματικά να θέλουν να παίζουν όλη την ώρα, είναι σημαντικό να υπάρχει ένα πρόγραμμα. Μπορεί εξάλλου η καραντίνα να κάνει κι εσάς, τους μεγάλους, να παρασυρθείτε, σε ατελείωτες ώρες παιχνιδιού με τα μικρά σας.

Όμως αν υπάρχουν καθορισμένες ώρες για το παιχνίδι στην καθημερινότητά σας, όπως και προγραμματισμός για τα μαθήματα και τις υπόλοιπες δραστηριότητες, τότε θα κυλάνε πιο ομαλά και χωρίς ιδιαίτερη γκρίνια, οι ημέρες στο σπίτι.

Τα παιδιά ζουν για να παίζουν. Στις ηλικίες δε , μέχρι το δημοτικό, που ο όγκος του διαβάσματος δεν είναι αυξημένος, είναι πιθανό, τώρα που παρακολουθούν τα μαθήματα από το σπίτι, με  τα σχολεία να μένουν κλειστά, να σας ζητάνε περισσότερο ελεύθερο χρόνο και παιχνίδι.

Εσείς από την άλλη, όπως είναι και λογικό, θέλετε να έχετε τον έλεγχο, αλλά με την πολύ πίεση και μια αυστηρή στάση, ενδέχεται να μεταδώσετε το άγχος σας, στα παιδιά. Τα αρνητικά συναισθήματα δεν βοηθάνε σε τέτοιες καταστάσεις, ούτε μικρούς, ούτε μεγάλους. Για αυτό χαλαρώστε κι εσείς και αφήστε τα παιδιά τον απαραίτητο χώρο και χρόνο, για παιχνίδι.

Φυσικά υπάρχουν ένα σωρό ακόμη όμορφες δραστηριότητες και συνήθειες που μπορείτε να καλλιεργήσετε στα παιδιά σας, για να χαίρονται αλλά και για να μαθαίνουν. Για παράδειγμα μπορείτε να δημιουργήσετε μαζί τους μια ξύλινη κατασκευή ή να χρησιμοποιήσετε παλιά κουτιά για να φτιάξετε ένα υποβρύχιο. Με την φαντασία των παιδιών, αν τους δώσετε μια μικρή μόνο ιδέα, μπορούν να δημιουργήσουν απίστευτα πράγματα!

Εξερεύνηση ταλέντων

Όσο μένουμε σπίτι και έχουμε περιορίσει τις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών, μπορούμε να τα βοηθήσουμε να εξερευνήσουν τα ταλέντα τους, με άλλους τρόπους. Αν δούμε ότι ανταποκρίνονται θετικά στο διάβασμα, μπορούμε να τους πάρουμε μικρά διηγήματα και παραμύθια, εμπλουτισμένα με εικόνες, για να τα απασχολήσουμε. Ταυτόχρονα τα βιβλία αποτελούν πηγή γνώσης , ενώ μαθαίνουν στα μικρά παιδιά να σκέφτονται.

Η ζωγραφική είναι ακόμη μια δραστηριότητα για παιδιά μέχρι το δημοτικό. Μπορούμε να τους ζητήσουμε να ζωγραφίσουν κάρτες με ευχές, ένα σπίτι, κάτι που τους αρέσει και μαζί τους, να ζωγραφίσουμε και μεις.
Για παιδιά σε μικρές ηλικίες, ιδανική είναι μια σκηνή που θα μπορέσετε να στήσετε είτε στο δωμάτιο του παιδιού , είτε στο σαλόνι. Εκεί μέσα μπορεί το παιδί σας, να δημιουργήσει τον δικό του χώρο με αντικείμενα και παιχνίδια που τα αγαπάει και να περνάει δημιουργικά τον χρόνο του. 

Όση περισσότερη συμμετοχή έχετε κι εσείς στις παραπάνω δραστηριότητες των παιδιών, τόσο καλύτερη επικοινωνία θα χτίζετε μαζί τους.  Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι υπάρχει στο σπίτι για να κάνετε χειροποίητες κατασκευές, όπως  μπάλες για να παίξετε μίνι ποδόσφαιρο ή πινγκ πονγκ, κοσμήματα, κι ό,τι άλλο σας αρέσει. Δεν πρέπει να φοβάστε να χρησιμοποιείτε απλά πράγματα. Απλά σκεφτείτε τα σχολικά σας χρόνια όπου όλα ήταν πιο απλά.

Τήρηση του προγράμματος

Η αλήθεια είναι ότι πολλές οικογένειες πριν την περίοδο της καραντίνας είχαν χτίσει μια συγκεκριμένη ρουτίνα. Τα παιδιά πήγαιναν στο σχολείο, οι γονείς δούλευαν και το απόγευμα έμενε για φροντιστήρια, τις εξωσχολικές δραστηριότητες και τον οικογενειακό χρόνο. 

Τώρα όμως μπορεί τα παιδιά να σκεφτούν ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Για αυτό είναι βασικό να υπάρχει  μια ευελιξία στο πρόγραμμα και την καθημερινότητα που βιώνουν τώρα. Να τα αφήνουμε να μεγαλώνουν με συναισθήματα, όπως είναι η χαρά, έχοντας πάντα ως γονείς, τον απαραίτητο έλεγχο.

Εύη Μακαβέλου

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

foto_education.jpg
Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας: Οι οριστικοί Πίνακες Συμβούλων Ψυχολόγων, Συμβούλων Σταδιοδρομίας, Εκπαιδευτικού Προσωπικού
Οριστικοί Πίνακες Συμβούλων Ψυχολόγων-Συμβούλων Σταδιοδρομίας-Εκπαιδευτικού Προσωπικού – Ανακοίνωση από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ
Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας: Οι οριστικοί Πίνακες Συμβούλων Ψυχολόγων, Συμβούλων Σταδιοδρομίας, Εκπαιδευτικού Προσωπικού
Εκπαίδευση
Ειδική Αγωγή: «Ντροπή την ημέρα της απεργίας να παροτρυνόμαστε να πάμε στη δουλειά έστω και καθυστερημένα»
Καταγγελία της ΠΟΣΕΕΠΕΑ για την ανακοίνωση που έλαβαν εργαζόμενοι των ΚΕΔΑΣΥ για βραδεία προσέλευση και πρόωρη αποχώρηση κατά μία ώρα πριν τη λήξη...
Ειδική Αγωγή: «Ντροπή την ημέρα της απεργίας να παροτρυνόμαστε να πάμε στη δουλειά έστω και καθυστερημένα»
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Ιδρύεται «Επώνυμη Έδρα Διδασκαλίας και Έρευνας στις Μικρασιατικές Σπουδές»
Ανακοινώθηκε η ίδρυση «Επώνυμης Έδρας Διδασκαλίας και Έρευνας στις Μικρασιατικές Σπουδές» στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Ιδρύεται «Επώνυμη Έδρα Διδασκαλίας και Έρευνας στις Μικρασιατικές Σπουδές»