xardalias
Menelaos Myrillas/ SOOC
2 Μποφόρ η ένταση του ανέμου την στιγμή που ξέσπασε η φωτιά στην Αττική - Για λίγα μόνο λεπτά έφτασε τα 3 - «Δεν είναι δόκιμος ο όρος "μικροκλίμα" για μια δασική πυρκαγιά»

«Αδειάζει» τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, αναφορικά με τις καιρικές συνθήκες και την ισχύ του ανέμου που επικρατούσαν στην Αττική, κατά το ξέσπασμα της καταστροφικής φωτιάς στην Αττική.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ισχυρίστηκε ότι «η φωτιά μας ανακοινώθηκε στις 1322. Στις 13:25 πήρα εντολή οι τράκτορες να απογειωθούν, στις 13:34 ήταν στον αέρα, πήραν νερό από τη λίμνη Μαραθώνα και στις 13:44 έκαναν τις πρώτες ρίψεις. Την ίδια ώρα η Αφροδιτή 2 του Τατοΐου σηκώθηκε στις 13:25 και στις 13:40, σε 18 λεπτά δηλαδή μετά τη δήλωση είχε κάνει την πρώτη ρίψη. Η φωτιά δεν πιανόταν γιατί ήταν σε ακαθάριστο δάσος. Και επειδή ακούω μια συζήτηση περί άπνοιας ο μετεωρολογικός σταθμός Τατοΐου στις 17:02 κατέγραψε 6 μποφόρ ριπές».

Όμως, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr δίνει μια εντελώς διαφορετική εικόνα για τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή, με παράθεση δεδομένων που κατέγραψε ο μετεωρολογικός σταθμός στο Τατόι.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις καταγραφές του μετεωρολογικού σταθμού, το πρωί της Τρίτης 3 Αυγούστου μέχρι και τις 17:00, οι άνεμοι ήταν ασθενείς, εντάσεως 8 με 10 km/h, δηλαδή 2 Μποφόρ. Επομένως, η φωτιά στην έναρξή της και επί τρεις περίπου ώρες έκαιγε με ανέμους εντάσεως έως 2 Μποφόρ

Στις 17:00 η μέση 10-λεπτη ταχύτητα του ανέμου παρουσίασε ξαφνική ενίσχυση στα 19 km/h (3 Μποφόρ) με ριπές στα 45 km/h η οποία οφείλεται ξεκάθαρα στην μεταβολή των τοπικών καιρικών συνθηκών λόγω της πυρκαγιάς (η κλίμακα Μποφόρ αφορά μόνο τον μέσο άνεμο και όχι τις ριπές).

Aυτό άλλωστε διακρίνεται και στο διάγραμμα της θερμοκρασίας που ξαφνικά από τους 40°C, έφτασε τους 44°C σε λιγότερο από 10 λεπτά.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι ο όρος "μικροκλίμα" δεν είναι δόκιμος για να περιγράψει την τοπική μεταβολή των καιρικών συνθηκών από μια δασική πυρκαγιά. Μια μεγάλη πυρκαγιά "δημιουργεί τον δικό της καιρό", ενώ ο όρος "κλίμα" αναφέρεται στη μέση κατάστασης καιρικών συνθηκών επί μεγάλου χρονικού διαστήματος (δεκάδες χρόνια).

tatoi_fire

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

lipos_0.jpg
8 τροφές που «καίνε» το λίπος της κοιλιάς και μειώνουν το βάρος
Για όσους επιθυμούν να αδυνατίσουν «με ασφάλεια», αυτές είναι ορισμένες τροφές που μπορεί να βοηθήσουν στην καύση του λίπους της κοιλιάς
8 τροφές που «καίνε» το λίπος της κοιλιάς και μειώνουν το βάρος
egkefalos.jpg
Αυτισμός: Ποιος είναι ο παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου;
Σύμφωνα με τη μελέτη, κοινοί ατμοσφαιρικοί ρύποι, όπως τα μικροσωματίδια και τα οξείδια του αζώτου, μπορούν να πυροδοτήσουν πολύπλοκους βιολογικούς...
Αυτισμός: Ποιος είναι ο παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου;
arxaia_ellada
Οι βωμολοχίες των αρχαίων Ελλήνων: Γυναικοπίπης, Ηδονοθήκη, Εύπυγος, Μυζούρις κα
Δείτε μερικές λέξεις που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες όταν ήθελαν να μειώσουν κάποιον
Οι βωμολοχίες των αρχαίων Ελλήνων: Γυναικοπίπης, Ηδονοθήκη, Εύπυγος, Μυζούρις κα