ergotherapeia
«Εργοθεραπεία είναι η επιστήμη αποκατάστασης και παρέχει τη δυνατότητα σε ανθρώπους όλων των ηλικιών με σωματικές, νευρολογικές, ψυχικές, αναπτυξιακές, μαθησιακές ή και συναισθηματικές διαταραχές να εμπλακούν στη ζωή, μέσω του έργου» - Γράφει ο Θανάσης Κοπάδης

Η Παγκόσμια Ημέρα Εργοθεραπείας (World Occupational Therapy Day) εορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Οκτωβρίου, με απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδία Εργοθεραπευτών, της οποίας μέλος είναι και ο Σύλλογος Ελλήνων Εργοθεραπευτών.

Εργοθεραπεία είναι η επιστήμη αποκατάστασης και παρέχει τη δυνατότητα σε ανθρώπους όλων των ηλικιών με σωματικές, νευρολογικές, ψυχικές, αναπτυξιακές, μαθησιακές ή και συναισθηματικές διαταραχές να εμπλακούν στη ζωή, μέσω του έργου.

Στην Ελλάδα αρχικά λεγόταν "απασχολησιοθεραπεία" που επιτυγχάνεται μέσω οποιασδήποτε ασχολίας η οποία γίνεται για να καλύπτει τον χρόνο χωρίς συγκεκριμένο σκοπό, ενώ αργότερα πήρε το όνομα "εργασιοθεραπεία".

Χρονικά ξεκινάει στα πρώτα χρόνια μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με την Μπήλιω Ο΄Caffrey να θεωρείται ως η γυναίκα που έβαλε την συγκεκριμένη επιστήμη σε σωστές βάσεις στη χώρα μας. Η ίδια, Ελληνίδα στην καταγωγή, παντρεύτηκε στον μεσοπόλεμο έναν Ιρλανδό αξιωματικό του Βασιλικού Βρετανικού Ναυτικού, 25 χρόνια μεγαλύτερο της και έμεινε χήρα σε αρκετά μικρή ηλικία.

Την εργοθεραπεία την ανακάλυψε από τα ταξίδια της στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς εργάστηκε ως εθελόντρια στον Βρετανικό Ερυθρό Σταυρό. Μετά το τέλος του πολέμου συνεργάστηκε με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και αργότερα με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό σε προγράμματα αποκατάστασης για ανάπηρους στρατιώτες που επέστρεφαν από το μέτωπο σε μεγάλους αριθμούς, κυρίως στην πόλη της Αθήνας.

Στην Ελλάδα επέστρεψε μόνιμα το 1949 ως η πρώτη διπλωματούχος εργοθεραπεύτρια και έγινε συντονίστρια των υπηρεσιών εργοθεραπείας του Ερυθρού Σταυρού αρχικά, ενώ στη συνέχεια έγινε Προϊσταμένη του νεοσύστατος τμήματος Εργοθεραπείας στο Ασκληπιείο της Βούλας, θέση που κράτησε ως τον θάνατό της.

Το 1955 ιδρύθηκε η Ελληνική Εταιρεία Αποκατάστασης Παίδων (ΕΛΕΠΑΠ) με μια πολύ αποτελεσματική και σωστή ομάδα, καθώς και το πρώτο δημοτικό σχολείο για σωματικά ανάπηρα παιδιά, αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Παιδείας.

Σήμερα λειτουργούν πολλά και εξειδικευμένα κέντρα με σκοπό την αύξηση δεξιοτήτων όπως:

  • Κινητικών (αδρή και λεπτή κινητικότητα, εύρος κίνησης, συντονισμός, μυϊκή δύναμη)
  • Αισθητηριακών (αναγνώριση και αντιληπτικότητα οπτικών, ακουστικών, απτικών, οσφρητικών και γευστικών ερεθισμάτων)
  • Γνωστικών (μνήμη, προσοχή, συγκέντρωση, ικανότητα επίλυσης προβλήματος, διαχείρηση χρόνου, προσανατολισμός, ταξινόμηση)
  • Ψυχοκοινωνικών (έκφραση των αναγκών, αυτοέλεγχος, αυτοεκτίμηση, ενδιαφέροντα, δεξιότητες κοινωνικές και αλληλεπίδρασης)

* Θανάσης Κοπάδης, Μαθηματικός - Συγγραφέας

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mikrodidaskalia ekpaideusi ekpaideutwn enilikwn
Ωνάσεια Σχολεία: Τα 7 κριτήρια επιλογής των εκπαιδευτικών
Πώς θα επιλεγούν  οι εκπαιδευτικοί στα Ωνάσεια σχολεία και τι ισχύει για προσλήψεις Ψυχολόγων, Κοινωνικών Λειτουργών, Σχολικών Νοσηλευτών και...
Ωνάσεια Σχολεία: Τα 7 κριτήρια επιλογής των εκπαιδευτικών