nosokomeio meth
Alexandros Michailidis / SOOC
Το κυριότερο εύρημα της έρευνας Τσιόδρα - Λύτρα είναι ότι η θνητότητα εντός ΜΕΘ που έχουμε στην Ελλάδα για τους ασθενείς με κορονοϊό

Τις ευθύνες της κυβέρνησης για τον αριθμό των θανάτων εντός και εκτός ΜΕΘ κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, περιέγραψε μιλώντας στο Open ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικολογίας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Σχολιάζοντας τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα, ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι όταν για πρώτη φορά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις επικοινωνιακές κορώνες περί νέων ΜΕΘ που δεν ήταν στην πραγματικότητα λειτουργικές, δεν γνώριζε το περιεχόμενό της.

Υπογράμμισε ότι το κυριότερο εύρημα της έρευνας είναι ότι «η θνητότητα εντός ΜΕΘ που έχουμε στην Ελλάδα για τους ασθενείς με covid-19 είναι περίπου 63%, με βάση τα στοιχεία αυτής της περιόδου ... νοσηλεύτηκαν 6.282 ασθενείς την περίοδο της μελέτης και απεβίωσαν 3.988, μία θνητότητα 63,5%. Είναι περίπου διπλάσια της θνητότητας που παρατηρείται σε άλλες χώρες της Δύσης ... υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι», όπως περιέγραψε:

«Ακόμη και με διπλάσια κρεβάτια σε ΜΕΘ, έχουμε πολύ λιγότερα από άλλες χώρες, με πολύ πιο ισχυρά συστήματα Υγείας. Πριν την πανδημία είχαμε περίπου 5,5 κρεβάτια ανά 100.000 πληθυσμού, όταν η Γερμανία είχε 30. Είχε εξαπλάσια από εμάς. Άρα, η μέση βαρύτητα των ασθενών που εισάγονται σε εντατική θεραπεία στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερη, μπαίνουν ασθενείς που είναι πολύ πιο βαριά. Στις εντατικές στο εξωτερικό είναι διασωληνωμένοι γύρω στο 55%-60%, σε εμάς είναι οι περισσότεροι. Είναι πιο βαριά, γιατί έχουμε λιγότερα κρεβάτια».

«Από τους καθοριστικότερους παράγοντες έκβασης της εντατικής θεραπείας είναι η αναλογία νοσηλευτών προς ασθενείς. Στα πολύ προηγμένα κράτη υπάρχει 1 νοσηλευτής για 1 ασθενή. Εμείς διαχρονικά έχουμε σε βάρδιες έναν νοσηλευτή για 6 ασθενείς. Έχουμε τρομερή υποστελέχωση σε νοσηλευτές, διαχρονικά. Είναι σημαντικό όχι μόνο γιατί αυξάνεται η προσοχή στον άρρωστο, αλλά γιατί μειώνεται πάρα πολύ η επαφή του ίδιου νοσηλευτή με πολλούς ασθενείς, άρα η μετάδοση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

12-93051salata800-454.jpg
Τέσσερις πεντανόστιμες καλοκαιρινές σαλάτες με αγγούρι και μυρωδικά
Δείτε τις πιο γευστικές και εύκολες, καθώς και γρήγορες σαλάτες με αγγούρι που μπορείτε ακόμα και καθημερινά να εντάξετε στο τραπέζι σας
Τέσσερις πεντανόστιμες καλοκαιρινές σαλάτες με αγγούρι και μυρωδικά
Κακοκαιρία
Με τρία... πρόσωπα ο καιρός την ερχόμενη εβδομάδα: «Από τη θερμή εισβολή στα μπουρίνια»
«Από τη θερμή εισβολή στα μπουρίνια» – Η πρόγνωση του Γιώργου Τσατραφύλλια για την επόμενη εβδομάδα
Με τρία... πρόσωπα ο καιρός την ερχόμενη εβδομάδα: «Από τη θερμή εισβολή στα μπουρίνια»