εμβόλιο, νοσοκόμα, ένεση
Τι λέει ο Τζανάκης στο ethnos.gr

Αν και τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από επιστημονικές έρευνες, δείχνουν ότι αυτήν τη στιγμή δε χρειάζεται να γίνει μία τέταρτη δόση εμβολίου στο συνολικό πληθυσμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, δεν αποκλείεται αυτή τελικά να χρειαστεί σε άτομα άνω των 60 ετών καθώς και σε όσους πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.

Αυτό ανέφερε στο ethnos.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, σημειώνοντας ότι την οποιαδήποτε εξέλιξη θα καθορίσει η ίδια η πανδημία και κατά πόσο θα επιτευχθεί ανοσία στον πληθυσμό είτε από τους εμβολιασμούς είτε από τη νόσηση.

Ο ίδιος αναφέρει ακόμα ότι υπάρχουν σοβαρές ελπίδες από την περίοδο του Πάσχα και μετά να επιστρέψει η κοινωνία σε μία περισσότερη κανονικότητα, χρησιμοποιώντας, ωστόσο, οι πολίτες τις μάσκες σε χώρους συγχρωτισμού και συνεχίζοντας να δείχνουν τη δέουσα προσοχή στα ατομικά μέτρα προστασίας.

Κατά τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης τα επόμενα χρόνια οι κοινωνίες θα μάθουν να ζουν με τον ιό, πιθανότατα κάνοντας μία ετήσια δόση εμβολίου κυρίως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Τα επιστημονικά δεδομένα και η τέταρτη δόση

Ειδικότερα και σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, τα δεδομένα που προκύπτουν από έρευνες επιστημονικών ομάδων, καταδεικνύουν ότι αυτήν τη στιγμή δεν ενδείκνυται η διενέργεια μιας τέταρτης δόσης εμβολίου στο σύνολο του πληθυσμού.

«Ωστόσο, όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία αλλά και τα δεδομένα που θα προκύψουν από νέες επιστημονικές έρευνες. Δεν μπορώ να αποκλείσω να παρουσιαστεί ένα καινούργιο επικίνδυνο στέλεχος του κορονοϊού, οπότε να χρειάζονται κι άλλοι εμβολιασμοί, αλλά ούτε το ενδεχόμενο η μετάλλαξη Όμικρον να μολύνει πάρα πολύ κόσμο, με συνέπεια μεγάλο μέρος του πληθυσμού να θωρακιστεί περισσότερο. Επίσης, ακόμα κι αν δεν παρουσιαστεί ένα καινούργιο επικίνδυνο στέλεχος, δεν αποκλείω να χρειαστεί τελικά η τέταρτη δόση σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, όπως στα άτομα άνω των εξήντα ετών καθώς και σε όσους πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα», λέει στο ethnos.gr ο κ. Τζανάκης.

Κατά τον ίδιο, αυτήν την περίοδο γίνονται πολύ εντατικές μελέτες και οι επιστήμονες προσανατολίζονται προς την κατεύθυνση της παρασκευής ενός εμβολίου, το οποίο θα είναι πιο δραστικό και καλύτερης αποτελεσματικότητας απέναντι στις διάφορες παραλλαγές του κορονοϊού, ενώ το πρόβλημα μπορεί να το λύσει και από μόνη της η πανδημία, με την αύξηση της ανοσίας από τις νοσήσεις.

«Αυτήν τη στιγμή το 10%-15% του πληθυσμού, εμβολιασμένοι και μη, έχουν μολυνθεί από τη μετάλλαξη Όμικρον και έχουν νοσήσει. Θέλουμε να δούμε και το επόμενο διάστημα πώς θα συμπεριφερθεί η πανδημία και την πορεία που θα ακολουθήσει, προκειμένου να βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα», λέει ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

«Μπορεί να τιθασευθεί η πανδημία, αλλά δε θα απαλλαγούμε»

Η εκτίμηση του κ. Τζανάκη είναι ότι δε θα απαλλαγούμε, τουλάχιστον εύκολα, από τον κορονοϊό, ωστόσο, η πανδημία μπορεί να τιθασευθεί σε μεγάλο βαθμό και να απολαμβάνουμε μία κανονικότητα, κάνοντας, όμως χρήση μάσκας και παραμένοντας πολύ προσεκτικοί με τα μέτρα προστασίας. Αυτό είναι εφικτό να επιτευχθεί στην περίοδο μετά το Πάσχα.

«Και η χρήση των μασκών θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας. Έχω την αίσθηση ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μετά το Πάσχα, με τους εμβολιασμούς και τις νοσήσεις από τη μετάλλαξη Όμικρον, να επιτευχθεί μία μεγαλύτερη ανοσία. Οι μάσκες μπορεί να πεταχθούν τουλάχιστον από τους εξωτερικούς χώρους και να χρησιμοποιούνται μόνο, όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Θα μάθουμε να ζούμε με τον ιό τα επόμενα χρόνια, με πιθανότατα έναν ετήσιο εμβολιασμό κυρίως για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα», τονίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.    

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Διαβάστε επίσης στο ethnos.gr

Η περιοχή της Σιβηρίας όπου πέφτει μαύρο χιόνι: Ποια η αιτία του φαινομένου

Αιδηψός: Το φυσικό spa που αντέχει χιλιάδες χρόνια

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Καρδιαγγειακά νοσήματα σε γυναίκες
Καρδιαγγειακή υγεία: Πέντε συμπτώματα που πρέπει να προσέχουν οι γυναίκες άνω των 40 ετών
Πέντε βασικά ζητήματα που, σύμφωνα με ειδικούς στο Fortune, κάθε γυναίκα άνω των 40 πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη
Καρδιαγγειακή υγεία: Πέντε συμπτώματα που πρέπει να προσέχουν οι γυναίκες άνω των 40 ετών