«Είναι σίγουρα μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της Αμερικής, μια απόφαση προ προσβάλλει τον νομικό πολιτικό της ίδιας της Αμερικής. Ένα τεράστιο πλήγμα όχι μόνο στην αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά γενικότερα για τα ατομικά δικαιώματα και το κράτος Δικαίου. Οι επιπτώσεις της απόφασης αυτής θα είναι πολύ σοβαρές και σε βάθος χρόνου», τόνισε ο Καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου στο University College London, Γιώργος Λέτσας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, αναφορικά με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις.
«Το Δικαστήριο δεν είπε ότι υπάρχει δικαίωμα στο έμβρυο ή η υποχρέωση να απαγορευτούν οι αμβλώσεις, απλώς έκρινε ότι δεν είναι θέμα του δικαστηρίου να αποφασίσει εάν θα υπάρχει δικαίωμα στις αμβλώσεις ή όχι. Είναι κάτι που πρέπει να κρίνει χωριστά η κάθε Πολιτεία», διευκρίνισε.
«Οι μισές Αμερικανίδες από δω και πέρα δεν έχουν δικαίωμα στην άμβλωση» υπογράμμισε, λέγοντας πως πάνω από τις μισές Πολιτείες έχουν κυβερνήσεις Ρεπουμπλικάνων και τουλάχιστον 13 από αυτές είχαν έτοιμες νομοθεσίες να περάσουν για απαγόρευση αμβλώσεων, ακόμη και σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας.
«Το Δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν είναι δική του απόφαση να κρίνει το δικαίωμα στην άμβλωση, εκ των πραγμάτων όμως έκρινε κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Αυτό που συνέβη την Παρασκευή είναι κάτι το μοναδικό στην ιστορία του δικαστηρίου. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις στις οποίες το δικαστήριο αναίρεσε νομολογία δεκαετιών, ανέτρεψε δεδικασμένο. Υπάρχουν αυστηροί κανόνες πότε μπορεί να γίνει αυτό. Δεν μπορεί ένα δικαστήριο να αλλάζει νομολογία εύκολα. Συνήθως όμως όλες οι μεγάλες αλλαγές νομολογίας ήταν προοδευτικές, να επεκτείνουν δικαιώματα, όχι να αποστερήσουν. Για πρώτο φορά, λοιπόν, έχουμε ένα δικαστήριο με 3 δικαστές διορισμένους από τον Τραμπ, με το που μπόρεσε, ανέτρεψε δεδικασμένο 50 χρόνων με σκοπό να περιορίσει δικαιώματα. Αυτό είναι κάτι μοναδικό, αυτό είναι που σοκάρει τον κόσμο πάρα πολύ», υπογράμμισε ο κ. Λέτσας.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο σκεπτικό της απόφασης, σημειώνοντας ότι είναι «τρομακτικό» , καθώς αφήνει την «πόρτα» ανοικτή για τον περιορισμό και άλλων δικαιωμάτων. «Το δικαστήριο έκρινε ότι το δικαίωμα στην άμβλωση δεν αναφέρεται ρητά πουθενά στο Σύνταγμα και ότι στην ιστορία της Αμερικής δεν έχει έρεισμα. Αν αυτό το επιχείρημα – που είναι έωλο- έστεκε νομικά, συνεπάγεται ότι κινδυνεύουν και ένα κάρο άλλα δικαιώματα που δεν υπάρχουν στο Σύνταγμα. Το δικαίωμα για τις σεξουαλικές προτιμήσεις, ο γάμος των ομοφυλόφιλων, το δικαίωμα στην αντισύλληψη, δεν έχουν αναγνωριστεί ρητά στο Σύνταγμα, ούτε υπήρχαν στην Ιστορία πριν τον 19ο αιώνα», εξήγησε ο ίδιος.
«Βλέπουμε μια προσπάθεια να ανοίξουν όλα τα ζητήματα με επιχειρήματα που δεν στέκουν καθόλου νομικά. Δεν υπήρχαν δικαιώματα στην αντισύλληψη τον 19ο αιώνα. Ο συλλογισμός του δικαστηρίου, είναι ακροβασία», είπε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι «θα έχουμε τις επόμενες δεκαετίες δυστυχώς περιοριστικές ερμηνείες όλων των δικαιωμάτων που βασίζονται στον ιδιωτικό βίο».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, «το Ανώτατο Δικαστήριο παρόλο που πάντα είχε μια πολιτική διάσταση στις αποφάσεις του», καθώς «ξέρουμε πως διορίζονται οι δικαστές, ότι συνήθως οι αποφάσεις ενός δικαστή επηρεάζονται από το ποιος τους διόρισε. Αλλά αυτό είχε ένα όριο. Δεν είναι προφανές ότι ένας δικαστής θα αναιρέσει δεδικασμένο δεκαετιών. Εδώ έχουμε ένα δικαστήριο πάρα πολύ ιδεολογικό. Δικαστές που έχουν διοριστεί με ατζέντα και σε αντίθεση με το παρελθόν δεν φοβούνται να πάνε ενάντια στον νομικό πολιτισμό της Αμερικής. Αυτό εμένα με τρομάζει, δεν το έχουμε ξαναδεί», δήλωσε.
Ο Γ. Λέτσας υπενθύμισε ότι τα δικαστήρια είναι για την προστασία του πολίτη, για τα ατομικά δικαιώματα όλων. «Όταν τα ευτελίζουν έτσι, τα από-νομιμοποιούν. Αυτή η προσπάθεια να δαπανηθούν χρήματα ώστε τα δικαστήρια να πάψουν να προστατεύουν τους ασθενέστερους, τις μειονότητες, υπάρχει και στην Ευρώπη. Είναι το ίδιο σχέδιο, «δεν θέλουμε δικαστήριο, εμπιστευόμαστε καλύτερα τις νομοθεσίες”. Αυτό είναι μεγάλο λάθος», ξεκαθάρισε ο Καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου στο University College London.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη