Ακόμα και για μικρά ποσά, οι χρεωμένοι ιδιοκτήτες κατοικιών που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, μπορεί να ζήσουν τραγικές στιγμές όπως αυτές που βίωσε σήμερα η δημοσιογράφος Ιωάννα Κολοβού.
Η κατάσχεση της κατοικίας της Ιωάννας Κολοβού αποτελεί ένα θλιβερό όσο και εξοργιστικό γεγονός καθώς η πρώην συνεργάτιδα του Μίκη Θεοδωράκη βρέθηκε να χάνει το σπίτι της για ένα χρέος που δεν ξεπερνά τις 15.000 ευρώ, με το παραπάνω πόσο να αποτελεί μόλις ένα ποσοστιαίο κλάσμα της πραγματικής αξίας του ακινήτου. Η βίαιη έφοδος των αστυνομικών και του δικαστικού επιμελητή στο σπίτι της στα Ιλίσια, προκαλεί και έντονες κοινωνικές αντιδράσεις.
Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μοναδική περίπτωση κατά την οποία ένας πολίτης κινδυνεύει να χάσει εντελώς το σπίτι του, για μικρό χρέος.
Να τι αναφέρει στο newsbomb.gr o Ζαννής Σιδέρης, δικηγόρος Παρ' Αρείω Πάγω, εξειδικευμένος σε ζήτημα υπερχρέωσης και υποθέσεις νόμου Κατσέλη, πτωχεύσεων ρυθμίσεων και πλειστηριασμών:
«Δεν υπάρχει θεωρητικά όριο χρημάτων για να γίνει πλειστηριασμός. Ρεαλιστικά πλειστηριασμοί γίνονται πάνω από 20.000 ευρώ, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που γίνονται και για μικρότερα χρέη, ακόμα και για χίλια ευρώ», όπως και ο πλειστηριασμός που έγινε στο σπίτι της κας Κολοβού.
Για το πως μπορεί κάποιος να διαφυλάξει το σπίτι του από πλειστηριασμό, ενώ έχει χρέη θα πρέπει σύμφωνα με τον κ. Σιδέρη «να έχει υπαχθεί στον Νόμο Κατσέλη, να έχει ρυθμίσεις στο δάνειο του, είτε μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού, είτε με απευθείας διαπραγμάτευση με την τράπεζα αλλά και όποιος είναι ευάλωτος οφειλέτης, αρκεί να αποδείξει ότι πληροί τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Όποιος δεν έχει κάποιο από τα προαναφερόμενα, για οποιοδήποτε ποσό μπορεί να κατασχεθεί το σπίτι του».
«Ρεκόρ» πλειστηριασμών το 2022
«Οι πλειστηριασμοί το 2022 έχουν εκτιναχθεί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον το σύνολο των δανείων έχουν πουληθεί σε ξένα funds τα οποία κινούνταν άκρως επιθετικά. Πέρα όμως από αυτό, να αναφέρουμε ότι από τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι τον Μάιο του 2021 δεν έγινε κανένας πλειστηριασμός λόγω καραντίνας. Επίσης, τον Αύγουστο, δεν γίνονται ποτέ πλειστηριασμοί. Άρα ένα 7μηνο της προηγούμενης χρονιάς που δεν έγινε κανένας πλειστηριασμός, είχε ως αποτέλεσμα να μετατεθούν όλοι για το 2022», επεσήμανε ο κ. Σιδέρης.
Για το 2022 έχουν αναρτηθεί 44.000 πλειστηριασμοί ακινήτων
Τον «υπαρκτό κίνδυνο να αυξηθεί το ιδιωτικό χρέος» αναγνώρισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας ότι αυτό είναι αντικείμενο συζήτησης σε όλη την Ευρώπη λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Αυτή την απάντηση έδωσε στη Βουλή, σε ερώτηση της Έφης Αχτσιόγλου για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς. Υπό τη σκιά της πρωινής επιχείρησης έξωσης της χαμηλοσυνταξιούχου Ιωάννας Κολοβού, η οποία έχασε το σπίτι της για χρέος 15.000 ευρώ σε πιστωτική κάρτα, η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ρώτησε τον υπουργό αν θα παρέμβει για να αντιμετωπίσει την ασυδοσία των τραπεζών και των funds. Ζήτησε ακόμη να πληροφορηθεί ποια είναι η θέση της κυβέρνησης αναφορικά με την απαγόρευση των πλειστηριασμών, στο πλαίσιο της απόφασης του Αρείου Πάγου.
Στηρίζοντας την ερώτηση, η κ. Αχτσιόγλου παρέθεσε τα εξής δεδομένα:
- Το ιδιωτικό χρέος συνεχώς διογκώνεται, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
- Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην ελληνική οικονομία ανέρχονται σε 111 δισ. ευρώ.
- Tα χρέη των ιδιωτών προς το Δημόσιο έχουν αυξηθεί σε σχέση με το καλοκαίρι του 2019 κατά 8,2 δισ. ευρώ για την εφορία, φτάνοντας τα 112,6 δισ. ευρώ τον Ιούλιο 2022 και κατά 10,4 δισ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία, φτάνοντας τα 45,5 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο 2022.
- Συνολικά, 4.200.000 πολίτες έχουν μη εξυπηρετούμενες οφειλές σε τράπεζες, funds, εφορία και ΕΦΚΑ, ενώ 1 εκατ. τραπεζικοί λογαριασμοί είναι κατασχεμένοι.
- Για το 2022 έχουν αναρτηθεί 44.000 πλειστηριασμοί ακινήτων -μεταξύ αυτών και κύριες κατοικίες- ενώ ήδη έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν τριπλάσιοι πλειστηριασμοί σε σχέση με πέρυσι.
- Επίσης, στον εξωδικαστικό μηχανισμό, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, 55.000 πολίτες ζήτησαν ρύθμιση, με τις τελικές ρυθμίσεις να είναι μόλις 1.498. Ούτε 3 στους 100 από όσους αιτήθηκαν δεν κατάφεραν να πάρουν μια ολοκληρωμένη ρύθμιση.
- Η ανταπόκριση από τις τράπεζες και τα funds στα αιτήματα ρύθμισης μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη, διότι νομοθετικά προβλέφθηκε η δυνατότητα συμμετοχής κατά βούληση, σημειώνει.
- Τα funds ελέγχουν με εμπράγματες εξασφαλίσεις περίπου 700.000 ακίνητα στη χώρα, αξίας άνω των 40 δισ. ευρώ, και η μέριμνά τους είναι το πώς θα γίνουν πλειστηριασμοί ακόμα και για οφειλές μερικών χιλιάδων ευρώ.
- Η αποκάλυψη της υπόθεσης Πάτση, εξάλλου, φανερώνει ότι ακόμα και στελέχη της ΝΔ επιδιώκουν προσωπικό πλουτισμό εις βάρος οικονομικά ανήμπορων συμπολιτών μας.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη