seismos_rixter
Η συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου δεν κατέληξε αν ήταν ο κύριος ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ στην Εύβοια - «Οι κάτοικοι πρέπει να προετοιμάζονται και για το χειρότερο», λέει ο διευθυντής εργαστηρίου γεωφυσικής ΑΠΘ Κ. Παπαζάχος

Δεν κατέληξαν οι σεισμολόγοι που συμμετείχαν στην Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, εάν ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Εύβοια, ήταν ο κύριος, ωστόσο ο διευθυντής εργαστηρίου γεωφυσικής ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, είπε πως «οι κάτοικοι πρέπει να προετοιμάζονται και για το χειρότερο».

Η Επιτροπή συνεδρίασε νωρίς το απόγευμα μετά από αίτημα του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «όλα βαίνουν καλώς και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας»

«Όλα εξελίσσονται ομαλά εκτίμησε η επιτροπή» προσέθεσε ο E. Λέκκας ενώ σημείωσε ότι δεν κατέληξαν αν ήταν ο κύριος σεισμός προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «η φύση θα αποφασίσει γι' αυτό». 

Ανέφερε ακόμη ότι η επιτροπή αποφάσισε να «ξεσκονίσει» λίγο τα σχέδια ετοιμότητας για τη συγκεκριμένη περιοχή. 

«Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη» λέει η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου

 

Σε συνεχή παρακολούθηση από τα εθνικά δίκτυα σεισμογράφων και επιταχυνσιογράφων βρίσκεται η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας στην περιοχή των Ψαχνών Εύβοιας, όπου εκδηλώθηκε σήμερα σεισμική δόνηση μεγέθους 4.9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Από την ανάλυση των μέχρι τώρα δεδομένων, το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη. Αυτό προκύπτει από τα πορίσματα της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, που συνεδρίασε πριν από λίγο και συγκλήθηκε κατόπιν εντολής του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη. 

Παράλληλα, όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ απευθύνονται συστάσεις στους πολίτες: (α) να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες ή είναι κατασκευές υψηλής τρωτότητας και (β) να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό, για την προστασία τους από πτώση αντικειμένων ή άλλων δομικών στοιχείων. 

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από σεισμούς, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση (www.oasp.gr).

«Φρόνιμο οι κάτοικοι να προετοιμάζονται για το χειρότερο»

Μιλώντας στο mega ο Κώστας Παπαζάχος, διευθυντής εργαστηρίου γεωφυσικής ΑΠΘ, έκανε λόγο για ένα γνωστό ρήγμα που έχει δώσει αντίστοιχους σεισμούς και στο παρελθόν. 

«Είναι γνωστό ρήγμα, των Ψαχνών, που έχει δώσει σεισμούς και στο παρελθόν, το 2003 και το 2008», όπως τόνισε και συμπλήρωσε πως οι κάτοικοι «θα αλλάξουν χρονιά με σεισμούς. Θα υπάρχουν και ισχυροί μετασεισμοί στο μέγεθος του πρώτου σεισμού».

Τόνισε επίσης πως οι κάτοικοι πρέπει να προετοιμαστούν και για το χειρότερο σενάριο. «Έτσι πρέπει να κινηθούμε τις επόμενες ώρες και μέρες», συμπλήρωσε.

Θα ακολουθήσουν σημαντικοί μετασεισμοί. Θα αισθάνονται έντονα και στα βόρεια προάστια της Αθήνας, ωστόσο η Αθήνα δεν κινδυνεύει από την ακολουθία. Ο κίνδυνος είναι για τα Ψαχνά και τη Χαλκίδα».

Όπως λέει ο διευθυντής του εργαστηρίου γεωφυσικής ΑΠΘ, το συγκεκριμένο ρήγμα «μπορεί εύκολα να δώσει εύκολα σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ και λίγο παραπάνω».

Καλεσμένος στην εκπομπή Livenews ο Ε. Λέκκας είπε πως η «Επιτροπή  Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου μόλις ολοκλήρωσε τις εργασίες και κατέληξε σε ένα πόρισμα που έχει σταλεί στον αρμόδιο υπουργό…δεν μπορώ να πω πολλά για το πόρισμα, εκείνο το οποίο μπορώ να πω είναι πως μέσα από μία συντεταγμένη διαδικασία εκφράζουμε κάποια θετική άποψη για την σεισμική διέγερση και αυτό είναι μία ομόφωνη απόφαση και δίνονται οι κατευθύνσεις για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό» δήλωσε ο καθηγητής.

Τόνισε πως η σημερινή σεισμική δόνηση δεν έχει σχέση με την εστία των προηγούμενων σεισμών που έχουν εκδηλωθεί προσφάτως στην Εύβοια.

«Είχαμε να κάνουμε με ένα ρήγμα που δεν ήταν γνωστό και με μία σεισμική δραστηριότητα που εξελίχθηκε μέσα στο διάστημα των 20 ημερών και η σημερινή δραστηριότητα δεν έχει καμία σχέση με την προηγούμενη σεισμική δραστηριότητα, γιατί είναι σε ένα τελείως διαφορετικό σεισμοτεκτονικό καθεστώς» εξήγησε ο κ. Λέκκας.

«Έχουμε ενεργοποίηση κοντά στο αστικό κέντρο της Χαλκίδας»

Μιλώντας στο ethnos.gr ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος εκτίμησε από την πρώτη στιγμή ότι θα έπρεπε να συγκληθεί η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και είχε παραθέσει 2 βασικούς λόγους.

Ο πρώτος λόγος είναι πως έχουμε ενεργοποίηση νεάς εστίας: «Δεν είναι απλώς ένας μετασεισμός στη Νότια Εύβοια. Δεν είναι καν στη Νότια Εύβοια. Είναι 50 χλμ βορειότερα, στην Κεντρική Εύβοια. Αρα ενεργοποιείται μία νέα εστία και αυτό σημαίνει ότι στην Εύβοια έχουμε μία ευρύτερη ενεργοποίηση. Κι όταν έχουμε ευρύτερη ενεργοποίηση δεν μπορούμε να ξέρουμε ποια θα είναι απο δω και πέρα η πορεία. Πρέπει να εκτιμηθεί. Και οι εκτιμήσεις δεν είναι ενός ή δύο ατόμων που λένε την προσωπική τους άποψη, όπως κάνω κι εγώ».

Ο δεύτερος λόγος είναι, όπως επισημαίνει πως «τώρα έχουμε ενεργοποίηση πολύ κοντά σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο που είναι η Χαλκίδα. Κι αυτό αποκτά πλέον άλλη κοινωνική και επιχειρησιακή διάσταση» υπογραμμίζει

Στην ερώτηση εάν εκτιμά πως το συγκεκριμένο ρήγμα ενεργοποιήθηκε από το ρήγμα που είχε δώσει τους προηγούμενους σεισμούς στη νότια πλευρά της Εύβοιας, ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνει πως «πρόκειται για ένα ενδεχόμενο υποθετικό. Για να το απαντήσουμε αυτό χρειάζεται να γίνει επιστημονική έρευνα και για να γίνει αυτό χρειάζεται χρόνος. Δεν είναι απλή διαδικασία. Κατά συνέπεια θεωρώ πως δεν μπορεί να το απαντήσει κανείς αυτό με βεβαιότητα τώρα, όπως δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα και το εάν ο σεισμός πριν από περίπου μία ώρα ήταν ο κύριος ή όχι».

Σκορδίλης: «Χρειάζονται ένα με δύο 24ωρα, για να συγκεντρωθούν επαρκή στοιχεία»

Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη η «ταυτότητα» του σεισμικού επεισοδίου που σημειώθηκε νωρίτερα στην Εύβοια, όπως μεταφέρει στο GRTimes ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Σκορδίλης.

Σύμφωνα με τον κ. Σκορδίλη, απαιτείται περισσότερος χρόνος και συγκεκριμένα «ένα με δύο 24ωρα, προκειμένου να συγκεντρωθούν επαρκή στοιχεία. Δεν ξέρουμε ακόμη εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή εάν θα ακολουθήσει μετασεισμός. Είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις, καθώς έχει περάσει μόλις μία ώρα και μερικά λεπτά», όπως λέει συγκεκριμένα.

Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ μιλώντας για το επίκεντρο του σεισμού, σημειώνει πως πρόκειται για χώρο όπου «δεν παρουσιάζει υψηλή σεισμική δραστηριότητα», γνωστοποιώντας ακόμη πως «μεγάλοι σεισμοί στη συγκεκριμένη τοποθεσία καταγράφηκαν κατά τον 18ο και 19ο αιώνα».

Σύμφωνα πάντοτε με τον ειδικό, το σημερινό (28/12) περιστατικό δε συνδέεται με εκείνο που σημειώθηκε σε προγενέστερο χρόνο (29/11) στην Εύβοια, καθώς όπως λέει «το επίκεντρο του σεισμού του Νοεμβρίου εντοπίζεται 65 χλμ. νοτιοανατολικά από εκείνο του σημερινού». Όπως ξεκαθαρίζει, «η εστία του σημερινού σεισμού εντοπίζεται 4-5 χλμ. ανατολικά απο την περιοχή των Ψαχνών, στην κεντρική Εύβοια».

Σε ό,τι αφορά τη σύγκληση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, ο κ. Σκορδίλης μεταφέρει ότι «εάν τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί δούμε ότι είναι ανησυχητικά, τότε θα πρέπει πράγματι να συγκληθεί η Επιτροπή».

Προσοχή άλλα όχι πανικός

Χρειάζεται προσοχή αλλά όχι ιδιαίτερος πανικός δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, αναφορικά με τον σεισμό 4,9 Ρίχτερ , που σημειώθηκε στις 2:24 το μεσημέρι, με επίκεντρο την περιοχή των Ψαχνών, στην Εύβοια. Ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι «είναι μια περιοχή γνωστή και εκεί υπάρχει το γνωστό ρήγμα των Ψαχνών.Θεωρητικά το ρήγμα αυτό έχει μια δυνατότητα να δώσει σεισμό ακόμη και έξι Ρίχτερ αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει. Αντίθετα μέχρι τώρα το ρήγμα αυτό έχει κινηθεί διαφορετικά όπως για παράδειγμα το 2008 όπου σημειώνονταν μικροσεισμοί για περίπου για ένα χρόνο».

Ο κ. Παπαζάχος συνέστησε στους κατοίκους «να είναι προσεκτικοί, να τηρούν τις οδηγίες και δεν χρειάζεται κάποιος ιδιαίτερος πανικός».

Συναγερμός Παπαδόπουλου για το σεισμό

Την άμεση σύγκληση της επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου ζήτησε ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, λέγοντας πως τον ανησυχεί ότι ήδη είναι ενεργοποιημένη η νότια και τώρα ενεργοποιείται και η κεντρική Εύβοια. 

Όπως χαρακτηριστικά είπε, μιλώντας στο MEGA «να συγκληθεί άμεσα με κεφαλαία το άμεσα, τώρα, η επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου».

Συμπλήρωσε πως «ο σεισμός έγινε στην Εύβοια, το επίκεντρο εντοπίζεται 9 χλμ., ανατολικά από τα Ψαχνά αλλά έγινε έντονα αισθητός και στην Αττική. Πρόκειται για νέα εστία που δεν έχει σχέση με την περιοχή που ενεργοποιήθηκε και έδωσε σεισμούς στη νότια Εύβοια τον προηγούμενο μήνα».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, «η εστία αυτή είναι γνωστή καθώς και το 2003 είχε γίνει σεισμός εκεί, μεγέθους 5,3 Ρίχτερ. Δεν γνωρίζουμε τι ενεργοποίησε τη νέα εστία».

Πυροσβεστική: «Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε κτίρια»

Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε κτίρια μέχρι στιγμής, μετά τη σεισμική δόνηση, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος.

Παράλληλα, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει λάβει καμία κλήση για απεγκλωβισμό ατόμων. Επιπλέον, άμεσα κινητοποιήθηκαν οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή, ενώ περιπολίες γίνονται από πυροσβεστικές και αστυνομικές δυνάμεις. Ανάλογα, επίσης, έχουν κινητοποιηθεί και οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος.

Ακόμη, σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.) με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγου Αλέξιου Ράπανου.

Τέλος, η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Στους πολίτες συστήνεται:

- να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες ή είναι κατασκευές υψηλής τρωτότητας και

- να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό, για την προστασία τους από πτώση αντικειμένων ή άλλων δομικών στοιχείων.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από σεισμούς, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.oasp.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΔΠΘ.jpg
Δημοκρίτειο Θράκης: Δύο καθηγητές του ορίστηκαν ως μέλη του Συμβουλίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ
Η επιλογή τους αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο που αποδεικνύει ότι το ΔΠΘ αποτελείται από πυρήνες αριστείας που διακρίνονται με τη δουλειά τους
Δημοκρίτειο Θράκης: Δύο καθηγητές του ορίστηκαν ως μέλη του Συμβουλίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ
πανεπιστημιούπολη ρεθύμνου
Stanford’s “World’s Top 2% Scientists List: 81 Μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου
Stanford’s “World’s Top 2% Scientists List “ 81 Μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου
Stanford’s “World’s Top 2% Scientists List: 81 Μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου
ασανσερ απθ
Φοιτητικές εστίες ΑΠΘ: Σχεδόν δύο μήνες μετά την πτώση του ασανσέρ, σήμερα δεν λειτουργεί κανένα
Οι φοιτητές πρέπει καθημερινά να ανεβοκατεβαίνουν με τα πόδια έως τον 6ο και στον 8ο όροφο των δυο κτιριακών όγκων
Φοιτητικές εστίες ΑΠΘ: Σχεδόν δύο μήνες μετά την πτώση του ασανσέρ, σήμερα δεν λειτουργεί κανένα
γλυπτά του Παρθενώνα
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα το 2025
Σύμφωνα με τον Economist τόσο το Βρετανικό Μουσείο όσο και η βρετανική κυβέρνηση φαίνονται έτοιμοι για συμφωνία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του...
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα το 2025