Νυμφόπετρα
Το ιδιαίτερο φαινόμενο στη Νυμφόπετρα

Ιδιαίτερη ομορφιά έχει το τοπίο στο Γεωλογικό Πάρκο της Νυμφόπετρας, καθώς υπάρχουν κάθετοι σχηματισμοί από ανθρακικό ασβέστιο, οι οποίοι λέγονται «τραβερτίνες».

Η μορφή τους είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μύθων, όπως για παράδειγμα εκείνος που λέει πως το δάσος της Νυμφόπετρας, είναι η γαμήλια πομπή που τιμωρήθηκε μετά από γάμο για την πλεονεξία της νύφης, η οποία άδειασε το σπίτι της μάνας της, και ήθελε να της πάρει ακόμη και το αδράχτι.

Το καλοδιατηρημένο Γεωλογικό Πάρκο, στο ομώνυμο χωριό, έχει ανακηρυχθεί Μνημείο της Φύσης και αποτελεί ένα δημοφιλή τόπο για φωτογραφήσεις νεόνυμφων αλλά και επισκέψεις σχολείων.

Τραβερτίνες

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Νεοτεκτονικής και Παλαιοσεισμολογίας στο Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ Σπύρος Παυλίδης, οι τραβερτίνες σχηματίστηκαν μέσα στα νερά της λίμνης όταν είχε μεγαλύτερο βάθος και εκτεινόταν ενιαία στην περιοχή.

«Στην περιοχή της λεκάνης Μυγδονίας, εντοπίζονται εμφανίσεις τραβερτίνη που είναι ένα χημικό ίζημα. Δημιουργείται από τη ραγδαία απόθεση ανθρακικού ασβεστίου (CaCO3), γύρω από κάποιον οργανικό ή ανόργανο πυρήνα. Σημειώνεται ότι στην περιοχή της Προμυγδονιακής λεκάνης έλαβαν χώρα δύο κύρια τεκτονικά στάδια που συνηγόρησαν στην εξέλιξη της λεκάνης έως τη σημερινή της μορφή και τον σχηματισμό των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης» διευκρίνισε ο κ.Παυλίδης.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα